Gündem 58 yıl sonra felaket göçü

58 yıl sonra felaket göçü

Paylaş
58 yıl sonra felaket göçü

Trabzon Çaykara’da sel ve heyelan felaketinin vurduğu köylerde yaşayanlar 1965’te devlet tarafından Hatay Kırıkhan’a yerleştirildi. 58 yıldır Hatay’da yaşayan Çaykaralılar’ın bir bölümü 6 Şubat’taki deprem felaketinin ardından Trabzon’daki köylerine sığındı.

Trabzon Çaykara’da 1959’da meydana gelen büyük sel ve heyelan felaketinin vurduğu Kabataş, Şahinkaya ve Ulucami köylerinden 408 aile, 1965’te devlet tarafından Hatay Kırıkhan’a yerleştirildi. Aile başına 20 dönüm toprak ve bir ev verildi. Zamanla bölge ‘408 Evler Mahallesi’ adını aldı. Çifte deprem felaketinin 6 Şubat’ta büyük yıkıma neden olduğu Kırıkhan’ın yüzde 80’i hasar gördü. 408 Evler Mahallesi’nde de evlerin yaklaşık yüzde 10’unda hasar oluştu. Çaykara’dan Hatay’a göç eden ailelerden 29 kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

‘TERK ETMEYECEĞİZ’

Depremin ardından, evleri yıkılan ya da hasar gören ailelerin bir kısmı Çaykara ilçesine bağlı Şahinkaya köyüne geri döndü. Köyüne dönenlerden Mustafa Şahin (73), “Hatay bizim için uzak bir yerdi. Giderken üzüldük ama sonra alıştık. Kaderin tecellisi olarak sel nedeniyle Hatay’a gittik, deprem sebebiyle 30-40 hane köyümüze geri dönmüş olduk” dedi. Şahin, “Şartlar biraz zor olduğu için memleketimize gelmeye karar verdik. Hatay’ı terk etmeyeceğiz, geri döneceğiz. Doğduğumuz yer burası ama doyduğumuz yer orası” diye konuştu.