Gündem 61.4 milyon seçmen sandığa bekleniyor

61.4 milyon seçmen sandığa bekleniyor

Paylaş
61.4 milyon seçmen sandığa bekleniyor

Türkiye bugün, 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı, 50 bin 336 muhtar ile il genel meclisi ve belediye meclisi üyelerini belirlemek üzere sandığa gidiyor. 34 parti ve çok sayıda bağımsız adayın yarışacağı seçimde 61 milyon 441 bin 882 seçmenin oy kullanma hakkı bulunuyor. Bu seçimde 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy kullanabilecek. Seçmenin cevabını merak ettiği bazı sorular ve cevapları ise şunlar:

13’ÜNCÜ KEZ DOĞRUDAN HALK BAŞKAN SEÇİYOR

Haberin Devamı

Türkiye’de çok partili dönemde, 1963’ten önce düzenlenen yerel seçimlerde seçmenler kullandıkları oylar ile belediye meclisi üyelerini belirliyordu. Belediye meclisi üyeleri de yaptıkları oylama ile aralarından birisini belediye başkanı seçiyordu. 1961 Anayasası ile değişen yasayla halk, adaylara doğrudan oy vererek belediye başkanlarını seçmeye başladı. Halkın belediye başkanını doğrudan seçtiği ilk yerel seçim 17 Kasım 1963’te gerçekleşti. 5 yılda bir yapılması gereken yerel seçimler 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle aksadı. Türkiye’de seçmenler bugün 13’üncü kez belediye başkanlarını doğrudan seçecek.

HANGİ SAATLER ARASINDA OY KULLANILABİLECEK?

Güneşin doğuş ve batış saatleri dikkate alınarak belirlenen kurala göre, doğudaki 32 ilde oy verme işlemi 1 saat erken başlayıp bir saat erken sona erecek. Bu sebeple, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te 07.00-16.00 saatleri arasında oy kullanılacak. Diğer illerde ise oy verme işlemi saat 08.00’de başlayıp saat 17.00’de sona erecek.

Haberin Devamı

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SINIRLARI İÇİNDE İKAMET EDENLER KİMLERİ OYLAYACAK?

Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van illerini büyükşehir belediyeleri yönetiyor. Büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayan seçmenler, ‘büyükşehir belediye başkanı’, ‘belediye başkanı’, ‘belediye meclis üyeliği’ ile ‘muhtarlık ve ihtiyar heyeti’ni belirlemek için oy verecek.

OY KULLANACAĞIM YERİ NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

Oy kullanacakları sandık, seçmelere bilgi kağıdı ile bildirildi. Seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayan ya da bir şekilde yanında olmayan seçmenler e-Devlet üzerinden sorgulayarak veya 444 9 975 numaralı Yüksek Seçim Kurulu Çağrı Merkezi’ni arayarak oy kullanacakları yeri öğrenebilecek. Oy kullanılırken seçmen bilgi kağıdının seçmenin yanında olması şart değil. Doğru sandığa giden seçmen kimliğini göstererek oy kullanabilecek.

Haberin Devamı

YENİ EVLENDİM VE KİMLİĞİMİ DEĞİŞTİRMEDİM, OY KULLANABİLECEK MİYİM?

Evlilik nedeni ile nüfus kayıt bilgileri ve soyadları değişen, ancak kimliklerini yenilemeyen seçmenler, evlenme cüzdanını ibraz ederek oy kullanabilecek.

BÜYÜKŞEHİR OLMAYAN İLLER İLE KÖYLERDE NELER İÇİN OY KULLANILACAK?

İllerde ‘il genel meclisi üyeliği’, ‘belediye başkanı’, ‘belediye meclis üyeliği’ ve ‘muhtar ve ihtiyar heyeti’ni belirlemek üzere oy kullanılacak. Köylerde ise seçmenler ‘il genel meclisi üyeliği’ ile ‘muhtarlık ve ihtiyar meclisi’ni belirlemek üzere oy verecekler.

KAÇ SİYASİ PARTİ SEÇİME KATILIYOR?

Seçimlere 34 siyasi parti ve çok sayıda bağımsız aday katılacak. Partilerin oy pusulasındaki sıralaması ise Yüksek Seçim Kurulu’nun daha önce kura ile belirlediği şekilde olacak.

Haberin Devamı

KAÇ PUSULA VE KAÇ ZARF OLACAK?

Büyükşehir belediye başkanlığı için ‘beyaz’, il genel meclisi üyeliği için ‘turuncu’, belediye başkanlığı için ‘mavi’, belediye meclisi üyeliği için ‘sarı’ pusula üzerine mühür basılacak. Tüm pusulalar tek bir zarfa koyularak oy sandığına atılacak.