Gündem 81 il ve KKTC'de 'Çök-Kapan-Tutun' tatbikatı gerçekleştirildi

81 il ve KKTC'de 'Çök-Kapan-Tutun' tatbikatı gerçekleştirildi

Paylaş
81 il ve KKTC'de 'Çök-Kapan-Tutun' tatbikatı gerçekleştirildi

AFAD koordinasyonunda Düzce Depremi’nin 23’üncü yılı nedeniyle saat 18.57'de Türkiye genelinde ve KKTC’de “Deprem Anı Ülke Tatbikatı” yapıldı.

AFAD öncülüğünde bugün 18.57’de, ülke genelinde herkese ‘Çök-Kapan-Tutun’ hareketi için mesaj gönderildi. Yapılacak tatbikat için ayrıca kanallar, tatbikat bilgilendirme mesajını alt yazı olarak geçti.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde ilk kez uygulanan tatbikatta SMS bildirimi, Hayati Uyarı Bildirimi, cami ve belediye hoparlörlerinden de uyarılar yapıldı.

Türkiye genelinde “Çök Kapan Tutun” tatbikatı gerçekleştirildi Düzce Depreminin 23'üncü yıl dönümünde saatlerin 18.57’yi bulmasıyla beraber Türkiye genelinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) vatandaşların katılımıyla “Çök Kapan Tutun” tatbikatı yapıldı.

BAKAN SOYLU: DEPREM İÇİN TOPLANMA ALANLARIMIZ HAZIR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada, "Bu bir dünya uygulaması, örnek bir uygulama. Bugün bütün kurumlarımızla bunu gerçekleştirme imkanına sahip olduk. Allah bize afet vermesin. Bu ülkenin bir afet bölgesi olduğunu deprem, sel, orman yangını, tarihin en büyük orman yangınlarıyla karşı karşıya kaldık. Deprem için toplanma alanlarımız hazır. Afetin her anı için planlar, risk azaltmalar, afet çalışma grupları bütün illerimiz hakikaten bu konuya ciddi hazırlık yapıyorlar. Afete hazırlık konusunda çok önemli bir süreci yakalayabileceğiz. Bu zihni bir hazırlıktır, özellikle bir de kendi teknoloji kapasitemizi görmektir. Bizim AFAD mobil uygulamamız var, can kurtaracak bir uygulamadır. Telefon hatları çekmese dahi kendinizi haberdar edecek bir imkanı sağlayan uygulamadır. Dünyada eşi ve benzeri yok. Herkes büyük bir çalışma içerisinde. " dedi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye genelinde gerçekleştirilecek olan "Deprem Anı Çök-Kapan-Tutun” tatbikatı dolayısıyla video mesaj yayınladı. Erdoğan, vatandaşları tatbikata davet ederek, “Depremin yaşanmasını engellemek mümkün değildir. Ama can ve mal kayıplarının önüne geçecek tedbirleri almak bizim elimizdedir. Bu tatbikata ayıracağımız birkaç dakikayla hep beraber ömrümüze ömür katacak bir deneyim kazanacağımıza inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, video mesaj yayınlayarak Türkiye genelinde gerçekleştirilecek olan ‘Deprem Anı Çök-Kapan-Tutun” tatbikatına vatandaşları davet etti.

“Can ve mal kayıplarının önüne geçecek tedbirleri almak bizim elimizde”

Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, “Bilim insanlarımız bölgemizdeki önemli fay hatlarının üzerinde yer alan ülkemizde büyük depremlerin yaşanma ihtimalinin giderek arttığı konusunda fikir birliği içindedir. Depremin yaşanmasını engellemek mümkün değildir. Ama can ve mal kayıplarının önüne geçecek tedbirleri almak bizim elimizdedir. Geçmişte yaşadığımız acı tecrübelerden çıkardığımız dersler ışığında yaptığımız hazırlıklarla hamdolsun artık hiçbir afette vatandaşlarımızın ‘nerede bu devlet’ diyen feryadını duymuyoruz. Bu çerçevede AFAD bünyesinde oluşturduğumuz bütünleşik afet yönetim stratejimiz, afet öncesi hazırlık ve risk azaltma, afet anında müdahale, afet sonrası iyileştirme olmak üzere 3 kademeden oluşmaktadır. Afet öncesi hazırlık ve risk azaltma çalışmaları çerçevesinde toplu konut ve kentsel dönüşüm projeleri ile şehirlerimizi afete karşı dirençli hale getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Afet anındaki etkin yönetimle vatandaşlara kısa sürede ulaşıldığını ve arama kurtarma çalışmalarının hızla gerçekleştirildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afet sonrası iyileştirme stratejimizle de yıkılanın yerine çok daha iyisini koyacak projeleri hayata geçiriyoruz. Hiç şüphesiz afet öncesi hazırlıklarınızla, afet anındaki doğru davranışlarınızla, afet sonrasındaki sabrınızla her şeyin merkezinde sizler varsınız” dedi.

Haberin Devamı

“Hep beraber ömrümüze ömür katacak bir deneyim kazanacağız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajının devamında, 2020 yılının Afetlere Hazırlık Yılı, 2021 yılının Afet Eğitim Yılı ve 2022 yılının ise Afet Tatbikat Yılı ilan edildiğini kaydederek, “Geçen sene çeşitli eğitim materyalleri ile 57 milyona yakın vatandaşımıza ulaştık. Bu yıl ise şu ana kadar 94 bin 207 tatbikatla hazırlık seviyelerimizi test ettik. Bugün de Düzce depreminin olduğu gün ve saatte yani 12 Kasım saat 18.57’de 81 ilimiz ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde genel bir tatbikat yapıyoruz. Sizlerden beklentimiz tatbikata gönüllü şekilde katılarak kendinizin ve çevrenizin reflekslerini muhtemel bir depreme göre test etmenizdir. Bu tatbikata ayıracağımız birkaç dakikayla hep beraber ömrümüze ömür katacak bir deneyim kazanacağımıza inanıyorum. Saatlerimizin 18.57’yi göstermek üzere olduğu şu anda sizleri ‘afet bilgisi eşittir hayat bilgisi’ anlayışıyla ‘çök-kapan-tutun’ diyerek hayata tutunmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İzmir, 18.57’de "çök-kapan-tutun" yaptı

Ülke genelinde düzenlenen deprem tatbikatına İzmir’deki vatandaşlar da ilgi gösterdi. Tatbikata Konak Meydan’ında denk gelen İzmirliler, "çök-kapan-tutun" yaparak depreme hazırlandı.
Deprem Anı Ülke Tatbikatı, yurt genelinde olduğu gibi İzmir’de de tatbik edildi. Saatler 18.57’yi gösterdiğinde Konak Meydanı’nda bulunan vatandaşlar, çök-kapan-tutun yaparak deprem tatbikatına katıldı. Öte yandan gün içerisinde pek çok vatandaş, AFAD tarafından kurulan deprem similasyon tırında ülkemizi derinden etkileyen depremlerin sarsıntılarını bizzat yaşadı. Tıra giren İzmirliler, Marmara depremi, İzmir depremi, Erzincan depremi gibi depremleri yeniden yaşadı, AFAD yetkililerinden deprem anında ne yapmaları gerektiğini öğrendi.

Balıkesir'de deprem tatbikatı AVM'de yapıldı

Balıkesir'de yapılan deprem tatbikatı bir AVM'de gerçekleştirildi. AVM'nin programı içinde yer alan tiyatro oyununu izleyen vatandaşlar, tiyatro sonrasında tatbikata katıldı. Balıkesir Valisi Hasan Şıldak'ın da katıldığı tatbikat ile AVM içinde deprem anonsu yapıldı. Yüzlerce insan ve il protokolü aynı anda çök-kapan-tutun talimatlarını yerine getirdi. Tatbikatın bitimi ile vatandaşlar, tatbikatta emeği geçenleri alkışladı.

Tatbikat tıraş olurken yakaladı

Tekirdağ'da müşterilerine tıraş eden berberler, tatbikata makas başında yakalandı. Deprem uyarısının gelmesiyle beraber berberler ve müşterileri ilk önce yere çökerek bir süre bekledi.
Senaryo gereği deprem geçtikten sonra berberler ve müşterileri dükkandan dışarıya çıktı. Tatbikat esnasında dışarıda gezen kimi vatandaşlarını ise tatbikata aldırış etmeden gezdikleri gözlendi.
Berber Nuri Şen yaptığı açıklamada, "Ülkemizin böyle deprem kuşağında olmasından dolayı devletimizin yaptığı tatbikatlarla vatandaşlarımızın daha duyarlı farkındalık oluşturuluyor. gayet başarılı sık sık yapılması da uygundur bence" dedi.

Vali Karadeniz öğrencilerle birlikte tatbikata katıldı

Manisa Valisi Yaşar Karadeniz'in katılımıyla, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Merkezefendi Yurt Müdürlüğünde gerçekleştirilen deprem anı tatbikatına protokol üyeleri ile yurt öğrencileri katıldı.
Yurt yemekhanesinde öğrencilerle yemek yenilen sırada gerçekleştirilen tatbikatta, Vali Karadeniz ve tatbikata katılanlar, deprem anında olduğu gibi çök - kapan - tutun uygulamasını yaptı.


Düzce depreminin 23'üncü yıl dönümünde acılar tazelendi

12 Kasım Düzce depreminin 23'üncü yıl dönümünde Türkiye genelinde gerçekleştirilen 'Çök, kapan, tutun' tatbikatı kapsamında Düzce Anıtpark'ta toplanan vatandaşlar, tatbikata katılım gösterdi. Tatbikat kapsamında 18.57'de cep telefonlarına gelen bildirim sonrası yüzlerce kişi yere çöktü. Daha sonra depremin bittiği yönünde haber verilmesiyle vatandaşlar çöktükleri yerden kalktı. Ayrıca, Düzce Valisi Cevdet Atay, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, AK Parti milletvekilleri Ayşe Keşir ve Fahri Çakır ile MHP Milletvekili Ümit Yılmaz da AFAD tarafından getirilen deprem simülasyonu TIR'ında deprem anlarını yaşadı. Protokol üyeleri simülasyonda sarsıntının başlamasıyla birlikte yere çöküp kapandı.

Avcılar’daki esnaftan deprem tatbikatı

Tatbikat saati geldiğinde televizyonlarından tatbikatın başladığını duyan esnaf hemen yakındaki masaların yanına çökerek kafalarını sakladı. Kuaför, emlakçı ve market sahipleri müşterileri ile birlikte oldukları yere çökerken, bu tür tatbikatları yararlı bulduklarını söyledi. Kuaför Cihat Özel, "Bence bu tür tatbikatlar faydalı. Hem insan sağlığı hem de güvenlik için. Bu tür tatbikatların sürekli yapılması lazım" dedi. Tatbikat sırasında kuaförde bulunan Zehra Kaan, "Okulda öğretiyorlar zaten bunu. Bu faydalı bir şey. Her zaman yapılmalı bence. Her çocuğa öğretilmeli" şeklinde konuştu. 


Çanakkale'de "çök, kapan, tutun" tatbikatı

Çanakkale'de 116. Jandarma Eğitim Alayı'nda yapılan tatbikata Vali İhhami Aktaş, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, Belediye Başkanvekili İrfan Mutluay, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Jandarma Eğitim Merkez Komutanı Albay Ufuk Yetiş, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı Yarbay Ercan Oran ile daire amirleri ve kurum müdürleri katıldı.