GündemAlarm

Alarm

PaylaÅŸ
Alarm

Durum çok ciddi... Türkiye genelinde yağışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67, mevsim normallerine göre yüzde 50 düştü. Karadeniz Bölgesi son 64 yılın en düşük yağışını aldı. Meteoroloji, Türkiye’nin büyük bölümünde acil durum ibaresiyle olağanüstü ve çok şiddetli kuraklık alarmı verdi.

Küresel ısınma ve çevre kirliliği Türkiye'yi sandığımızdan kötü etkiliyor. 2024 yılı nisan ayı son 53 yılın en sıcak nisanı olarak kayıtlara geçti. Yağışlarda yüzde 50'ye varan düşüş gerçekleşti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2024 Nisan ayı haritasına göre Trakya, Çanakkale, Muğla, Mersin'in bazı bölgeleri ile Güneydoğu Anadolu’nun batısı, Hakkari ve Van çevresi haricindeki tüm Türkiye’de olağanüstü ve şiddetli kuraklık yaşanıyor.

Haberin Devamı

TÃœRKÄ°YE KAHVERENGÄ°

Haritaya göre Türkiye’nin yüzde 70’i şiddetli kuraklık yaşıyor, diğer bölgelerse orta ve hafif kuraklık tehlikesi altında bulunuyor. Orta Karadeniz, Muğla’nın doğusundan Antalya’nın batısına kadar olan bölge, Uşak-Kütahya’nın bir kısmı, Bolu ve Kırşehir’de bazı bölgeler olağanüstü kurak olarak geçiyor. Aynı bölgelerin daha geniş çevrelerine bakıldığında da yine Türkiye'nin büyük kısmının 'çok şiddetli kurak', 'şiddetli kurak', 'orta kurak' tehlikesi altında olduğu görülüyor.

KARADENÄ°Z YANIYOR

Nisan ayı yağışları normalin yüzde 50 altında kaldı. Yağışlar, Bilecik, Bursa, Kastamonu, Samsun, Amasya, Tokat, Giresun, Rize, Trabzon, Rize, Artvin, Ardahan, Burdur, Afyonkarahisar, Denizli ve Antalya sahil kesiminde yer yer yüzde 80'in üzerinde azalma gösterdi. En fazla azalma, yüzde 85 ile Artvin ve Ardahan'da ölçüldü. 1991-2020 normali 10.8 gün olan yağışlı gün ortalaması, bu nisan ayında 5.9 yağışlı güne düştü.

Haberin Devamı

Â

Alarm

BÖLGELERE GÖRE DÜŞÜŞ

Nisan ayında yağışlar Marmara'da yüzde 58, Ege'de yüzde 67, Akdeniz'de yüzde 70, İç Anadolu'da yüzde 65, Karadeniz'de yüzde 84, Doğu Anadolu'da yüzde 65, Güneydoğu Anadolu'da yüzde 36 azaldı.