Gündem Anadolu eserlerini geri istiyor

Anadolu eserlerini geri istiyor

Paylaş
Anadolu eserlerini geri istiyor

Londra’daki dünyaca ünlü British Museum’da yıllar içinde 2 bine yakın eserin çalındığı ya da kaybolduğu ortaya çıkınca Türkiye harekete geçti. Geçmişte Anadolu’dan kaçırılan ve müzede sergilenen eserlerin Türkiye’ye iadesi talep edildi.

BAKANLIK’TAN MEKTUP

Haberin Devamı

İngiltere’nin başkenti Londra’daki British Museum 16 Ağustos’ta, depolarındaki 2 bine yakın tarihi eserin 30 yıl içinde, kaybolduğunu veya zarar gördüğünü açıkladı. Açıklamada bu nedenle bir müze görevlisinin işine son verildiği belirtildi. Skandalın ortaya çıkmasının ardından Türkiye, geçmişte farklı yollarla Anadolu’dan kaçırılan ve British Museum’da bulunan birçok eserin iadesi için harekete geçti. Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Londra’ya bir mektup gönderilip eserlerin iadesi istendi.

‘DÜNYA İÇİN KORUYORUZ’

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, “Eserlerinin iadesini talep eden birçok ülkeye British Museum yıllarca ‘Biz çok iyi koruyoruz. Tüm dünya için koruyoruz’ diye cevap vermişti” dedi. Eserlerin korunamadığını belirtip iade istediklerini söyleyen Boz, “İrtibata geçip Anadolu kökenli eserlerin akıbetini sorduk, henüz bir yanıt almadık” diye konuştu. Boz, müzede Anadolu’dan kaçırılan çok önemli eser olduğunu söyledi.

Haberin Devamı
Türkiye'den, 2 bin eserin çalındığı Londra'daki müzeye iade talebi