Gündem Anne-babalar çocuklarının internet kullanımını takip etmiyor

Anne-babalar çocuklarının internet kullanımını takip etmiyor

Paylaş
Anne-babalar çocuklarının internet kullanımını takip etmiyor

Türkiye'de son günlerde sıkça gündeme gelen cinsel istismar haberleri çocukların internet kullanımının ebeveynler tarafından dikkatle takip edilmesi gerektiğini göstermişti. Yapılan bir araştırma Türkiye'de ebeveynlerin bu konudaki bilinç düzeyini ortaya koydu. Verilere göre anne-babalar tehlikenin farkında değil

Son günlerde uzmanların, ebeveynleri çocuklarının sosyal medya kullanım alışkanlıkları konusunda uyarıları artarken online araştırma şirketi DORinsight tarafından yapılan araştırma Türkiye'de anne ve babaların ne kadar dikkatsiz davrandığını gösterdi.

Nisan ayı içinde gerçekleştirilen 'Teknoloji ve Çocuk Araştırması' kapsamında 6-16 yaş arası çocuğu olan 1.576 anne ve babaya teknoloji kullanımı ve güvenlikleri ile ilgili sorular yöneltildi.

Araştırmanın ortaya çıkardığı sonuçlar şöyle:

- Ebeveynlerin çoğu çocuklarının internetteki faaliyetlerini takip etmiyor.

- Ankete katılan ebeveynlerin çocuklarının yüzde 79’u tablet, yüzde 50’si dizüstü bilgisayar, yüzde 49’u telefon, yüzde 37’si masaüstü bilgisayar, yüzde 21’i oyun konsolu kullanıyor. Hiçbir teknolojik cihazı olmayan çocukların oranı ise yüzde 4.

-Ebeveynlerin yüzde 39'u çocuklarının internetteki faaliyetlerini yazılımlar ile takip altında tutuyor, yüzde 61'i ise böyle bir yöntem izlemiyor.

- Anne-babalar çocuklarının telefon kullanımlarını internetteki faaliyetlerinden daha dikkatli şekilde takip ediyor.

EN ÇOK O SİTEYİ KULLANIYORLAR

- Ebeveynlerin yüzde 63'ü çocuklarının akıllı telefonundaki içerikleri takip ederken yüzde 37'si bu konuyla ilgilenmiyor.

- Çocukların en çok kullandığı sosyal medya sitesi Facebook.

- Araştırmaya katılan anne-babaların verdiği bilgiye göre çocukların yüzde 58’inin sosyal medya hesabı var, yüzde 42’sinin ise yok.

- Sosyal medya hesabı olan çocukların yüzde 96'sı Facebook, yüsde 24'ü Tiwitter, yüzde 34'ü Instagram yüzde 10'u Snapchat , yüzde 5'i ise Swarm kullanıyor.

- Ebeveynlerin yüzde77’si çocuklarının bilgisayar oyunu oynamasına izin verirken, yüzde 23’ü vermiyor.

- Ebeveynlerin yüzde 79'u internetin çocuklarının gelişimine katkı sağladığını düşünüyor, yüzde 21’i ise bir faydası olduğuna inanmıyor.

- Çocukların yüzde 47'si bilgisayar başında günde 30 dakika ila 1 saat arası zaman geçiriyor.

2