Gündem Askeri birliğe 'K07' düştü

Askeri birliğe 'K07' düştü

Paylaş
Askeri birliğe 'K07' düştü

Edirne'nin Uzunköprü İlçesi'nde askeri birliğe kanadında ve ayağında 'K07' yazan kızıl akbaba düştü

Nesli tükendiği için Bulgaristan’da Green Balkans sivil toplum örgütü tarafından üretilip bakılan akbabanın kanatları altında çip çıktı.

Haberin Devamı

Edirne’nin Uzunköprü İlçesi’ndeki bir askeri birliğin bahçesinde canlı akbaba bulundu. Akbabanın koruma altına alınarak veteriner kontrolünden geçirildiğini ifade eden Edirne Orman ve Su İşleri Şube Müdürü İsmail Dağlı şunları söyledi:

"Kızıl akbaba, Uzunköprü’de bir askeri birliğin bahçesine düşmüş. Onlarda bize haber verdiler. 10 ay önce de buna benzer bir akbaba köylüler tarafından yakalanmıştı. Onun kanadında ’K06’ yazıyordu, bunda da ’K07’ yazıyor. Hatta o akbabayı köylüler İsrail ajanı sanmışlardı. Tabii ki öyle bir şey yok. Kızıl akbabalar nesli tükenme tehlikesi altında olan kuşlar. Bunlar Bulgaristan’da Green Balkans diye bilinen sivil toplum örgütleri tarafından üretilip, deri altlarına yerleştirilen vericilerle takip ediliyor. Bu akbaba da gerekli kontrollerin yapılmasının ardından doğaya salınacak."

Haberin Devamı

’YARASI YOK, YORGUNLUKTAN DÜŞMÜŞTÜR’

Edirne Belediyesi Veteriner Hekimi Mehmet Rodoplu ise yaptığı muayenede akbaba da herhangi bir yara izine rastlanmadığını söyledi. Akbabanın kanatları altında çipler bulunduğunu belirten Rodoplu, "Uzunköprü’de bulunan kızıl akbabanın kontrolünü yaptık. Yalnız bir süre burada dinlenmesi gerekiyor. Buradaki görevliler gerekli incelemeleri yapacaklar. Çünkü hayvanın üzerinde bazı rakamlar var, verici var. Tahmin ediyorum dinlendikten sonra tekrar uçacaktır. Düşmesi tamamen yorgunluğa bağlı" diye konuştu.

Edirne Orman ve Su İşleri Şube Müdürü bahçesindeki bir kafes içerisinde tutularak balıkla beslenen kızıl akbabanın, bir süre sonra doğaya salınacağı belirtildi.

’K06’ İSRAİL AJANI SANILMIŞTI

Geçen ocak ayında Meriç Nehri kenarında üzerinde ’K06’ yazılı yaralı bir akbaba daha bulunmuştu. Edirne’de çiftçilik yapan Ahmet Suvatlar tarafından bulunan akbaba, kanatlarında ’K06’ yazması ve üzerinden çip çıkması nedeniyle köylüler tarafından İsrail ajanı sanılmıştı.

Engin ÖZMEN- Gökhan BALCI/EDİRNE, (DHA)