Gündem Asrın felaketini yaşayan Vali o günü anlattı! 'Çok ağır bir travmaydı'

Asrın felaketini yaşayan Vali o günü anlattı! 'Çok ağır bir travmaydı'

Paylaş
Asrın felaketini yaşayan Vali o günü anlattı! 'Çok ağır bir travmaydı'

Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen iki büyük depremin yıl dönümünde Antalya anma töreni düzenlendi. Törende, dönemin Malatya Valisi'yken depremi yaşayan Antalya Valisi Hulusi Şahin, o anlara gidince konuşmakta zorlandı, zaman zaman gözleri doldu.

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6'lık iki büyük depremin yıl dönümünde Antalya Valiliği tarafından Antalya Spor Salonu'nda anma töreni düzenlendi. Depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan anma töreninde Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi. Deprem bölgesinden görüntülerin kısa film olarak gösterimi sırasında da salondakiler duygu dolu anlar yaşadı.

Haberin Devamı

"BAZI DÖNEMLERİ HATIRLAYAMIYORUM"

Dönemin Malatya Valisi olan Antalya Valisi Hulusi Şahin de deprem anını anlattı. Kelimelerin kifayetsiz kaldığını söyleyen Şahin, bazı anları tam hatırlayamadığını dile getirerek, "Bazı dönemler kafamdan çıkmış. Trafik kazası geçiren bir kişi kaza anının bir kısmını unutur, ben de deprem olduğu saatten itibaren geçen bazı bölümleri pek hatırlayamıyorum. Çok ağır bir travmaydı" dedi.

KONUŞMAKTA ZORLANDI, GÖZLERİ DOLDU

Depremi yaşamak depreme yardıma gitmekten farklı olduğunu vurgulayan Vali Şahin, o anlara dönünce konuşmakta zorlandı. "Depremde 53 bin kişi öldü ama orada yaşayan 14 milyon depremzedenin de bir parçası öldü" diyen Şahin, "Bizim yaralarımız iyileşmiyor, asla unutamıyoruz. Bir araba yoldan geçtiğinde bina sallandığında yine o anı yaşıyorsunuz. İnsanlar ölmüş, cenazeler sıralanmış gözünüzün alabildiğine. Bir tarafta afet devam ediyor, sallantılar devam ediyor. Enkaz altında insanlar var, feryat figan. Soğuk, tipi ve üşüyorsunuz, donuyorsunuz, ısınamıyorsunuz. İnsanları yedirmeniz, içirmeniz, giydirmeniz, ısıtmanız ve cenazeleri defnetmeniz lazım. Su yok, çamur akıyor. Haberler rüzgar gibi geliyor. Köprü yıkıldı, yol kapandı, enkazın altında insanlar var. Bir kıyamet, bir felaket, bir afet ama izahı yok" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"HERKES MÜTEVEKKİL, HERKES SAKİN"

Deprem sonrasında insanların felaketi çok sakin ve mütevekkil bir şekilde göğüslediklerine dikkat çeken Şahin, "O kadar ki; enkazın altında akrabası, kardeş, hanımı ve çocuğu var. Bilmeden yanına gidiyorsun ve ‘nasıl durum’ diye sorduğunda, ‘çıkarıyor arkadaşlar, oğlum var aldık, eşimle kızım var içeride’ diyor. ‘Sağ mı?’ diye soruyorsun ‘Hayır vefat etmiş’ diyor. Herkes mütevekkil, herkes sakin ve hakkına razı mücadele ediyor" dedi.

Devletin deprem sonrası tüm imkanlarını seferber ettiğinin ve gerekli çalışmaları yaptığının altını çizen Şahin, ancak yaraların tamir edilmesinin imkansız olduğunu kaydetti.

"ANTALYA’NIN 300 BİN DEPREMZEDE AĞIRLAMASI ÇOK DEĞERLİ"

Antalya’nın deprem sonrası 300 bin depremzede ağırladığını ve bunun depremzedeler için çok değerli olduğunu aktaran Şahin, "Antalya depremden belki şehir merkezi itibariyle uzak olabilir ama afetlerden azade bir şehir değil. Siz afetlere alışık bir şehirsiniz. Yangın, sel ve büyük fırtınalar oluyor. Deprem konusunda da Antalya merkez değilse bile ilçeleri her zaman depreme hazırlıklı olmakla mükellef. Antalya merkezin için de binalarımızı sağlam yapalım. İşimizi düzgün yapalım" diye konuştu.

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından, muhabirlerinin de deprem bölgesinde çektiği fotoğrafların yer aldığı sergi gezildi. Törene, Vali Şahin’in yanı sıra; Antalya İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu, Antalya İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Çevikol Tuncer, Antalya Sahil Güvenlik Grup Komutanı Yarbay Tolga Coşkun, ATSO Başkanı Ali Bahar, kamu kurum ve kuruluşları müdürleri, dernek başkanları ve vatandaşlar katıldı.