Gündem Ateşkes çağrısı

Ateşkes çağrısı

Paylaş
Ateşkes çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya’nın başkenti Berlin’de Cumhurbaşkanı Steinmeier ve Başbakan Scholz ile görüştü. Almanya’ya insani ateşkesi birlikte sağlama çağrısı yapan Erdoğan, “Bu adımı atar ve insani ateşkesi sağlayabilirsek, ateş çemberinden bölgeyi kurtarma imkanı yakalarız” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün gittiği Almanya’da önce Almanya Cumhurbaşkanı Frank- Walter Steinmeier, ardından Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü. Ortak basın toplantısında Almanya’nın İsrail’e desteğini eleştiren Erdoğan, “Ben rahat konuşuyorum. Çünkü İsrail’e borcumuz yok. Ama borçlu olanlar rahat konuşamıyor. Biz Holokost (Yahudi Soykırımı) cenderesinden geçmedik. Eğer elimiz, kolumuz, dilimiz bağlı kalırsak, hesabını tarihe veremeyiz. Borçluluk psikolojisi içerisinde İsrail-Filistin savaşını değerlendirmemek gerekir. Bu insani ateşkesi birlikte sağlayalım. Bu adımı atar, insani ateşkesi birlikte sağlayabilirsek, bu ateş çemberinden bölgeyi kurtarma imkanı yakalarız.”

Haberin Devamı

‘BİZİ UÇAK İLE TEHDİT ETMEYİN’

Erdoğan, bir gazetecinin “Almanya, Türkiye’ye Eurofighter savaş uçaklarını verecek mi?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Almanya verir veya vermez. Dünyada savaş uçaklarını üreten sadece Almanya mı? Birçok yerden bunları temin ederiz. Basın mensubu olarak, bizi bununla tehdit etmeyin. İsrail ibadethaneleri, kiliseleri vuruyor. Müslüman olarak bundan rahatsızım. Sen Hristiyan olarak rahatsız olmuyor musun?”

Almanya Başbakanı Olaf Scholz

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM MESAJI

Almanya Başbakanı Scholz, Hamas’ı kınadıklarını belirterek, “Bölgedeki çatışmanın yayılması konusunda endişe duyuyoruz. İsrail’in kendisini savunma hakkı vardır. Her hayatın eşit değere sahip olduğunu söylüyoruz. Gazze’deki halkın yaşadıkları bizi de üzüyor. İki devletli çözüm nihai hedef olmalıdır. İsrail’in varoluş hakkı olmazsa olmazımızdır” dedi.

Haberin Devamı