Gündem Atık maskeler yakıt olacak

Atık maskeler yakıt olacak

Paylaş
Atık maskeler yakıt olacak

ABD’deki Purdue Üniversitesi’nde araştırmacı olarak görev yapan kimya yüksek mühendisi Dr. Çağrı Ün, kullanılmış yüz maskelerini yakıta çeviren teknoloji geliştirdi. Ses getiren çalışmayı uluslararası Processes dergisi kapak yaptı.

ABD’de mühendislik alanında ilk 5’te yer alan Purdue Üniversitesi’nde araştırmacı olan kimya yüksek mühendisi Dr. Çağrı Ün, pandemi döneminde herkesin hayatının parçası haline gelen, son günlerdeki grip salgınları dolayısıyla yeniden kullanımı artan yüz maskelerinin atıklarını yakıta çevirecek teknoloji geliştirdi. Ün’ün, Prof. Dr. Nien-Hwa Linda Wang ve ekip üyeleriyle, Purdue ve California State Üniversiteleri işbirliğiyle bir yıldır sürdürdüğü çalışma, uluslararası Processes dergisi tarafından 238 eser arasından seçildi ve kapak yapıldı.

Haberin Devamı

4.4 MİLYON TON YAKIT ÜRETEBİLİR

“Kullanılmış maskelerin çoğu doğaya salınarak insan sağlığı ve ekosistemler için ciddi riskler oluşturdu” hatırlatması yapan Çağrı Ün şunları söyledi: “Kullanılmış yüz maskelerini yakıta dönüştürmek için düşük basınçlı hidrotermal işleme yöntemini geliştirdik. Maskelerin içeriğini oluşturan malzemelerden yüzde 82 yağ türevi ürün, yüzde 17 gaz, yüzde 1 katı ürün elde edildi. Bu yöntem, 2001’de dünya genelinde üretilen 5.4 milyon ton atık maskenin çöplüklerden ve çevreden uzaklaştırılmasına olanak tanıyarak, yaklaşık 4.4 milyon ton yakıt üretebilir.” Nuri PİR/DHA