GündemAvrupa'ya vize engeli katlanıyor

Avrupa'ya vize engeli katlanıyor

Paylaş
Avrupa'ya vize engeli katlanıyor

AB ülkelerine gidebilmek için alınan Schengen vizesinde Türk vatandaşlarının yaptığı başvurulara ret oranı artıyor. 2019 yılında yüzde 9.7 olan ret oranı, 2023’te yüzde 16.1’e yükseldi. 2024 yılında vize müracaatı yapabilmenin bile başarı olduğunu belirten TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Türklerin ret oranının Çinlilerden 3 kat fazla olduğunu söyledi.

Yaz tatilinde yurt dışı seyahati planlayanlar, vize müracaatı için randevu bulamıyor. Başvuru yapabilenler ise vize engeline takılıyor. Pandemi döneminden bu yana vize sorunu her geçen sene artıyor. Schengen bölgesi olan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin birçoğu kontenjanların dolması nedeniyle vize randevularını mayıs ayı sonuna kadar kapattı. İtalya için randevular haziran ayı sonuna kadar kapalıyken, ilk kez ABD vizesine başvuracak vatandaşlara ise ancak 2025 yılının eylülekim dönemine randevu veriliyor.

Haberin Devamı

BAŞVURU BİLE BAŞARI

Schengen vizesi için randevuların kapalı olduğunu belirten Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, “2019’da Schengen vizesi başvurularında Türklerin ret oranı yüzde 9.7 iken Avrupa Komisyonu’nun son verilerine göre; 2023’te vize müracaatı yapabilen 1 milyon 55 bin vatandaşımızın yüzde 16.1’i ret aldı. Özellikle 2024’te ise vize müracaatı yapabilmek dahi ayrı bir başarı. Başka ülkelerle mukayese edildiğinde vahim bir tablo var. Çinliler, yüzde 5.5 oranında ret alırken bizim ret oranımız bunun 3 katı. İnsanların seyahat özgürlüğü elinden alınıyor” dedi.