Gündem Bakan Dönmez: İstanbul'daki 6 madenci hariç yaralılar taburcu oldu

Bakan Dönmez: İstanbul'daki 6 madenci hariç yaralılar taburcu oldu

Paylaş
Bakan Dönmez: İstanbul'daki 6 madenci hariç yaralılar taburcu oldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM Genel Kurulda, Amasra'da maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin bilgilendirme yaptı. Bakan Dönmez açıklamasında "Son denetim 21 Ağustos 27 Ağustos tarihinde denetim gerçekleşmiştir. Bu denetimlerde bir sorun tespit edilmemiştir" dedi.

İşte Bakan Dönmez'in açıklamalarından satır başları:

Haberin Devamı

Kömür üretiminin yapıldığı alanda da kısmi göçük meydana gelmiştir. Kazanın meydana geldiği saat 16/24 vardiyasında 110 madenci kardeşimiz çalışmaktaydı. İşletmedeki kurtarma ekiplerimiz tarafından yeraltında arama kurtarma çalışmalarına başlamıştır.

Bakan Dönmez, TBMM Genel Kurulu'nda 'maden ocağındaki patlama'ya ilişkin açıklamalarda bulundu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM Genel Kurulda, Amasra'da maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin bilgilendirme yaptı. Bakan Dönmez açıklamasında "Son denetim 21 Ağustos 27 Ağustos tarihinde denetim gerçekleşmiştir. Bu denetimlerde bir sorun tespit edilmemiştir" dedi.

Söz konusu vahim hadisenin grizu şeklinde meydana geldiği değerlendirilmektedir. Galeride kısmi yangınlar oluşmuş, kömür üretimi bölümünde kısmi göçükler meydana gelmiştir. Zonguldak-Bartın-Ankara ve Kütahya’dan da 110 kişi maden ocağında arama kurtarma çalışmalarında yer almıştır. İvedikle arama-kurtarma çalışmaları başlamıştı. 30 tahlisiyecimiz bulunmaktadır. 110 kişi ilave ekipler maden ocağında arama-kurtarma çalışmalarında görev almıştır.

DENETİMDE BİR SORUN TESPİT EDİLDİ Mİ?

Haberin Devamı

Son denetim 21 Ağustos 27 Ağustos tarihinde denetim gerçekleşmiştir. Bu denetimlerde bir sorun tespit edilmemiştir.

Gereken her türlü desteği ilgili birimlere vereceğiz. Sayıştay raporları da ortaya atılmıştır.

Sizin de bildiğiniz gibi Sayıştay TBMM adına kamu idarelerini denetlemekle görevlidir. 2019 yılında sayıştay raporlarında yer alan iddialar ortaya atılmıştır.

Soma ve Ermenek kazalarından sonra TTK'da iyileştirmeler yapılmadığına dair iddialar atıldı.

Yer altındaki bütün çalışmala alanlarını ölçmek amacıyla altılı sensörler yerleştirilmiştir. Çalışan ekiplerinin her birisinin elinde bu gaz birimleri var. Bunlar ışıklı ve sesli uyarı yapıyor gaz miktarları belli bir seviyeye geldiği zaman. Bir sinyal hattı işletmeler üzerine gaz sistemi kurulmuş.

Kazanın olduğu gün sayıştay raporlarından ifadeler çarpıtılarak metan gazı miktarı, yüksek metan gazı tepsit edildi olarak lanse edildi. Söz konusu ifade o günde açıklandığı gibi tamamen yanlıştır. Grizu patlamaları kömürdeki metan miktarı değil ortamdaki hava yüzdesiyle ilgilidir.

Delme ve patlamaya ilgili ortaya atılan iddiaya gelince; dünya genelinde madencilikte delme ve patlama kullanmaktadır.

Son olarak maden ocağı patlayacak" iddialarına da açıklık getirmek istiyorum. 24 saat boyunca sürekli izlenmekte, bilgiler de kayıt altına alınmaktadır. Yani o işletmemizde aynı uçaklarda olduğu gibi kara kutumuz. O ana kadar gerçekleştirilen tüm ölçümler, telsiz ve telefon konuşması kayıt altında. Bunların hepsi incelemeye tabi olacak. Hiç endişeniz olmasın. En ufak bir ihmal varsa gereği yapılacak. 

Haberin Devamı

Havadaki metan gazı oranının yüzde 5 ila 15 arasında olması en ufak kıvılcım benzeri bir ısı olması patlamaya meydana getirir. Ayrıca şu hususları da belirtmek isterim ki; İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği'ne göre maden iş yerlerinde ortamda yüzde 1 durumunda metan bulunması durumunda patlatma yapılmaz. Yüzde 1,5 metan varsa emniyet amaçlı elektrik kesilir. Yüzde 2 olması durumunda madenciler tahliye edilir.

Kaza sonrası ödenecek ödemelerden bahsetmek istiyorum. kişi başına 1.5 milyonun üzerinde ödeme yapılacaktır. Halihazırda bu ödemeler yapılmaya başlanmıştır. Devletimiz tüm kurumlarıyla Bartın'daydı. Şehitlerimizin emaneti bizimdir. Madenci kardeşlerimizin emaneti bizim emanetimizdir. Gereken her türlü desteği vereceğiz.

Haberin Devamı

Sorumlu kimse çıkartılacak ortaya, kimseyi de gizlemeyeceğiz.