Gündem Bakan Ersoy, turizmde Konya'yı örnek gösterdi

Bakan Ersoy, turizmde Konya'yı örnek gösterdi

Paylaş
Bakan Ersoy, turizmde Konya'yı örnek gösterdi

Konya’daki Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla gerçekleştirildi. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Turizm Master Planı’nı işaret eden Bakan Ersoy, “Şu anda biz Bakanlık olarak dönüşüme girmek isteyen şehirlerimize bu master planını öneriyoruz” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan Türkiye’nin en büyük ahşap konstrüksiyonlu kamu binası olan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise Konya Büyükşehir Belediyesi ve Mevlana Kalkınma Ajansı iş birliğiyle yürütülen ve bakanlık olarak yapımına destek verdikleri Çatalhötük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin Konya’da çok önemli bir ihtiyacı karşılayacağını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Haberin Devamı

‘ÇATALHÖYÜK ANAHTAR’

Çatalhöyük’ün, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yerini alan hem Türkiye’nin hem de dünyanın çok önemli arkeolojik değerlerinden birisi olduğuna vurgu yapan Bakan Ersoy, “Bu değer dünyaya insanlığın 9 bin yıl önceki hayat tarzına dair çok kıymetli bilgiler sunmakta. Evlerin biçimlerinden içindeki yapı malzemelerine, doğa resimlerinden rölyeflere sayısız materyal binlerce yıl öncesine ışık tutabilmekte. Çatalhöyük vesilesiyle o dönem Anadolu’sunun madencilik tarihine, mülkiyet kavramına, zirai üretim ile kentleşme olgusuna dair emsalsiz bilgilere sahip olduk, olmaya devam ediyoruz. Çatalhöyük tıpkı Göbeklitepe gibi uzun asırlar ötesinden devam edip gelen en geniş anlamıyla medeniyetin temellerini anlamamızda anahtar bir yerleşim yeri oldu. 1958’den itibaren belirli aralıklarla süren kazılar bize bu arkeolojik değerleri kazandırdı” dedi.

Haberin Devamı

VİZYONEL YAKLAŞIM

Bakanlık olarak sanata, kültüre, tarihi değerlerimize vizyonel bir yaklaşım sergilediklerini kaydeden Bakan Ersoy, “Açılışını yaptığımız tanıtım ve karşılama merkezi üçüncü derece arkeolojik sit alanı içerisinde yer almakta. Koruma amaçlı imar planında proje alanı olarak belirlenmiş sahada mülkiyeti Konya Büyükşehir belediyemize ait arazide 26 bin 500 metrekarelik bir alan üzerinde yer almakta, 2021’de temeli atılan projenin çalışmaları 2 yıl kesintisiz devam etmiş ve bugün hepimizin göğsünü kabartan bu çok özel merkez ortaya çıkmıştır” diye konuştu.

‘BÜYÜK KATKISI OLACAK’

Karşılama merkezinin 4 bin 500 metrekarelik sergi niteliği taşıyan kapalı alana sahip olduğuna dikkat çeken Bakan Ersoy, “Burası ziyaretçilerimizin tarihe, arkeolojiye meraklarının cevabını bulacağı, bu cevabı alırken de sosyal ihtiyaçların ihmal edilmeyeceği, gelenin bir daha gelmek isteyeceği bir yer olmuştur. Bu güzide eserin Konya’mızın turizm potansiyeline çok büyük katkıları olacağına inanıyorum” dedi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a teşekkür ederek devam eden Bakan Ersoy, “Şu anda biz bakanlık olarak bu dönüşüme girmek isteyen şehirlerimize bu master planını öneriyoruz ve diyoruz ki ‘Konya Büyükşehir Belediyesi’ne gidin, onların gittiği yoldan giderseniz çok hızlı sonuç alırsınız, orada çok örnek bir çalışma var. Hepinize tavsiye ediyoruz’ diyorum. Konya bizim için örnek oldu. Çatalhöhük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin tekrar hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘EŞSİZ MİRAS ÖNCELİĞİMİZ’

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’ya yakışır işler yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini belirtti. “Sahip olduğumuz bu eşsiz mirasa en iyi şekilde sahip çıkmak ve Darü’l-Mülk Konya’mızı her alanda görkemli tarihine yakışır bir hale getirmek, çalışmalarımız içerisinde hep önceliğimiz oldu. Özellikle arkeolojik değerlerimizin gün yüzüne çıkarılması ve medeniyet mirasımıza yeniden kazandırılması büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda; Çatalhöyük, Savatra, Karahöyük, Kilistra ve Kubadabad Sarayı gibi arkeolojik kazılara, Konya Büyükşehir Belediyesi olarak önemli destekler sağlıyoruz” diyen Başkan Altay, Çatalhöyük’ün apayrı kıymeti olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

MÜZE NİTELİĞİ TAŞIYOR

Çatalhöyük’ün bu eşsiz mirasını en güzel şekilde tanıtabilmek ve yarınlara güvenle taşıyabilmek için; Türkiye’nin en büyük tanıtım ve karşılama merkezlerinden birini inşa ettiklerini ifade eden Başkan Altay, “Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezimiz ile burayı ziyaret eden turistlerin 10 bin yıllık mirasımızı her yönüyle tanımalarını sağlayacağız. Şehrimizin turizm potansiyeline büyük katkı sunacak bu merkezin maliyetinin bir kısmı da Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından karşılandı. Aynı zamanda merkezin inşa edilmesi için 26 bin 500 metrekarelik araziyi de Konya Büyükşehir Belediyesi olarak kamulaştırdık. Her yönüyle eşsiz bir niteliğe sahip Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’mizin, şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Merkezin inşa edilme sürecinde bizlere her daim büyük destek sunan, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a şükranlarımı ifade ediyorum. İnşallah birlikte onun desteğiyle Konya’yı sanayi şehri, tarım şehri, turizm şehri yapmış olacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘DÜNYA TANIYACAK’

Başkan Altay, Türkiye’nin en büyük ahşap kamu yatırımı olan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi sayesinde; Çatalhöyük’ün artık kusursuz bir arkeolojik alan olarak anılmaya başlayacağını vurgulayarak, “Çatalhöyük’ün, sadece Türkiye’de değil dünyada tanınan en önemli yerleşim yerlerinden birisi olacağına inanıyorum. Konya, turizmin önemli merkezlerinden birisi olacak diye ümit ediyorum” dedi.

“TÜRKİYE’YE YAKIŞTI”

AK Parti Konya Milletvekilleri Selman Özboyacı ve Mehmet Baykan da Türkiye’ye yakışan bir bina ve merkez olduğunu belirterek, “Bu şehre bu merkez çok yakıştı. Çatalhöyük bundan sonra inşallah ilk uğrak noktamız olacak ve Konya’ya gelen misafirlerimizi ilk aklımıza gelen yer olarak gezmeye götüreceğimiz mekan olacak” ifadelerini kullandı.

‘TARİHE IŞIK TUTUYOR’

Konya Valisi Vahdettin Özkan, Bakan Ersoy’a ve Başkan Altay’a teşekkür ederek, “Çatalhöyük, insanlık tarihine ışık tutan bir odak oldu. Hem finansmanıyla diğer tüm alanlarıyla belediyemizin ihtiyari görevlerinden olmasına rağmen bunu alıp hem şehrimize hem ülkemize hem de bütün dünya insanlığına tanıttı” diye konuştu. Çumra Belediye Başkanı Recep Candan da merkezin Çatalhöyük için bir dönüm noktası olduğunu ve bir Çumralı olarak gurur duyduğunu ifade etti.