Gündem Bakan'dan HES savunması: Vatandaş gaza gelmesin

Bakan'dan HES savunması: Vatandaş gaza gelmesin

Paylaş
Bakan'dan HES savunması: Vatandaş gaza gelmesin

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Enerjimizin yüzde 73'ünü dışarıdan alıyoruz, 40 milyar dolar para ödüyoruz. Bu büyük bir pasta. HES'ler yapıldıkça bu pastadan bazılarının payı azalıyor" dedi.

Bartın Valisi İsa Küçük’ü makamında ziyaret eden Bakan Eroğlu, burada yaptığı açıklamada, bakanlık olarak yeni yapılanmaya girdiklerini, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünü daha da büyüttüklerini söyledi.

Haberin Devamı

Bir gazetecinin "Vatandaşların hidroelektrik santrallerinin suları yok edeceğine yönelik tepkileri oluyor, bununla ilgili çalışmanız olacak mı?" sorusu üzerine Bakan Eroğlu, "Bu konuda daima açıklamam oluyor. HES’lerde su filan kaybolmaz. Vatandaşları yanlış bilgilendirme fevkalade yanlıştır" dedi.
Bakan Eroğlu, HES’lerin bir gram dahi su yutmayacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Santraller, taşkından koruyan, suyun gücünden istifade ederek temiz ve yenilenebilir enerji veren, ülkemizin kaynaklarını enerjiye dönüştüren, suyun zararlarını önleyen yapılardır. Bunu özellikle vurguluyorum. Buna karşı tepkiler neden? Çünkü biz enerjide yurt dışına bağlıyız. Enerjimizin yüzde 73’ünü dışarıdan alıyoruz, enerji için 40 milyar dolar para ödüyoruz. Bu büyük bir pasta. HES’ler yapıldıkça bu pastadan bazılarının payı azalıyor. Dolayısıyla bir takım sivil toplum kuruluşları harekete geçiyor. Bunların bir kısmı konuyu bilmediği için samimi ama bazıları da maalesef piyon olarak görev görüyor. Hatta o kadar saçma sapan şeyler söylüyorlar ki ’Efendim türbinden geçen sular var ya o zehirli, sizin her şeyinizi kurutur’ diyorlar. Su değirmeninden geçen su nasıl tekrar dereye akıyorsa bu da enerjisinden istifade edildikten sonra dereye akıyor."

Haberin Devamı

Canlı hayatın kesinlikle kaybolmasına müsaade etmeyeceklerini anlatan Bakan Eroğlu, "Can suyu dediğimiz suyu da bırakıyoruz. Burada barajlar ve göletler yapılmazsa çok daha büyük taşkın riski olur. Bu barajları onun için yapıyoruz. Vatandaşlarımız lütfen birilerinin gazına gelmesin" diye konuştu.

Bakan Eroğlu’na daha önce bastırılan Bartın özel hatıra pulundaki fotoğrafının yer aldığı porselen tabak hediye eden Vali Küçük, pulun üzerindeki fotoğrafın Küre Dağları’nın amblemi olması önerisinde bulundu. Bakan Eroğlu da fotoğrafın amblem olarak seçilebileceğini belirterek "Kabul edenler, etmeyenler, kabul edilmiştir" diye espri yaptı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, daha sonra İl Koordinasyon Kurulu Toplantısına katıldı. Gazetecilerin bir süre görüntü almasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.

Haberin Devamı