Gündem Baraj gölü bir aileyi yuttu!

Baraj gölü bir aileyi yuttu!

Paylaş
Baraj gölü bir aileyi yuttu!

Karaman'da bulunan Gezende Baraj Gölü, dün gölün karşısından çalı toplayıp evlerine dönen anne - baba ve 2 kızına mezar oldu...

Karaman’ın Ermenek İlçesi Evsin Köyü’ndeki Gezende Baraj Gölü’nde, gölün karşısından çalı toplayıp evlerine dönen aynı aileden 4 kişinin üzerinde bulunduğu plastik bidon ve tahtadan yapılan sal, akıntı ve rüzgarın etkisiyle alabora oldu. Suda boğulan 47 yaşındaki Emine Başaran’ın cesedi çıkartılırken, suda kaybolan eşi 39 yaşındaki Arif Başaran ve kızlları 11 yaşındaki Meryem ve Nuray’ın cesedini arama çalışmalarına bu sabah yeniden başlandı. Dün, çıkartılan 47 yaşındaki Emine Başaran’ın cenazesi bugün sabah toprağa verildi.

Haberin Devamı

Evsin Köyü yakınlarındaki 20 haneli Avcılar Mahallesi’nde oturan Arif Başaran, eşi Emine Başaran ve kızları 1 yaş büyük olmasına rağmen kardeşiyle aynı yıl nüfusa kayıt ettirilen 11 yaşındaki Nuray ve kardeşi Meryem Başaran ile birlikte dün sabah 6 tahtadan, kenarları ise kesilmiş plastik bidonlardan yapılan salla, Gezende Barajı Gölü’nün karşısındaki dağlık alana gitti. Burada topladıkları çalıları, sırtlarına saran ailesi fertleri sala binip evlerine dönmek üzere yola çıktı. Akıntı ve rüzgarın da etkisiyle sal alabora oldu. Bu sırada durumu fark eden gölün kenarındaki bir çocuk, Arif Başaran’ın kardeşi 37 yaşındaki Adem Başaran’a haber verdi.

Suya altayan Adem Başaran, salın altında kalan yengesi Emine Başaran’ı kenara çıkarttı. Nabzının attığını fark eden Başaran, ’112 Acil Servis’ hattını arayıp telefonla aldığı bilgiler doğrultusunda ilk yardım müdahalesinde bulundu. Emine Başaran, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Bunun üzerine suya yeniden giren Adem Başaran, ağabeyi ve iki yeğenini aradı. Bu sıra köylüler de durumu jandarmaya bildirdi. Tüm aramalara rağmen baba ve iki kızı bulunamadı. Emine Başaran’ın cenazesi ise otopsi yapılmak üzere Ermenek Devlet Hastanesi Morgu’na götürüldü.

Haberin Devamı

ANNE TOPRAĞA VERİLDİ

Emine Başaran’ın cenazesi otopsi ardından bu sabah saatlerinde Ermenek Devlet Hastanesi Morgu’ndan alındı, Evsin Köyü Avcılar Mahallesi Mezarlığı’na defnedildi.

Boşandığı ilk eşinden 20 yaşında Ali İhsan Kar ile 16 yaşında Ayşe Kar adında iki çocuğu olan Emine Kar’ın 15 yıl önce Arif Başaran ile evlendiği belirtildi. Çiftin bu evliliklerinden ise ilk önce Nuray Başaran’ın dünyaya geldiği fakat o dönem boşanma davası sürdüğü için Nuray Başaran’ı 2000 yılında dünyaya gelen kardeşi Meryem Başaran ile birlikte nüfusa kayıt ettikleri belirtildi.

Olay sırasında Ali İhsan Kar, Ayşe Kar ile diğer kardeşleri 10 yaşında Zeynep, 7 yaşında Süleyman ve 5 yaşındaki Havva Başaran ismindeki çocukların ise evlerinde olduğu belirtildi.

KEÇİLERİNİN BESLENMESİ İÇİN ÇALI TOPLAMIŞLAR

Haberin Devamı

Başaran ailesinin, ağıldaki keçilerinin, çalılardaki yaprakları yemesi için sürekli gölün karşısına geçip çalı topladığı belirtildi.
Yengesi Emine Başaran’ı kıyıya çıkartıp ilk yardım müdahalesinde bulunan Adem Başaran, ağabeyinin sürekli kendi yapmış olduğu kayığı kullandığını söyledi. Daha önce gölde buna benzer boğulmaların yaşandığını ifade Adem Başaran, şunları söyledi:

"Yolumuz olmadığı için yaklaşık gölün karşısındaki 180 haneli mahalleye gölden geçiyoruz. Geçiş mesafemiz yaklaşık 60 metre. Susuz, yolsuz köy yok diyorlar ama bizim köyümüz unutulmuş. Sorunumuzun biran önce halledilmesini ve ölümlü olayların sona ermesini istiyorum."
Toplam 18 kardeş olduklarını belirten Adem Başaran, daha önce 9 kardeşinin hayatını kaybettiğini, son olarak da ağabeyi Arif Başaran’ın suda kaybolduğunu söyledi.

"OĞLUM BANA DA ’GİDELİM’ DEMİŞTİ"

İki kızı ile suda kaybolan Arif Başaran’ın annesi 65 yaşındaki Emine Başaran, "Oğlum bana gelip, ’Anne sen de gel, çalı toplamaya’ demişti. Belim ağrıdığı için gitmemiştim. Keşke oğlumu kırmayıp gitseydim" dedi.

Haberin Devamı

ARAMA ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI

Kayıp baba ve iki kızının cesetlerinin bulunması için dün havanın kararması nedeniyle yapılamayan arama- kurtarma çalışmaları bu sabah saatlerinde başladı. Adana, Mersin ve Karaman Sivil Savunma Müdürlüklerinden gelen dalgıçlar tarafından çalışmalar sürdürülüyor. Jandarma da çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Başaran ailesinin yakınları ve köylüler ise gölün kenarında cesetlerin çıkartılmasını bekledi.

Mehmet Kayhan YILDIZ- Hasan DÖNMEZ/KARAMAN, (DHA)