Gündem Barışın kenti Çanakkale'de özgürlüklere sahip çıkıyoruz

Barışın kenti Çanakkale'de özgürlüklere sahip çıkıyoruz

Paylaş
Barışın kenti Çanakkale'de özgürlüklere sahip çıkıyoruz

Çanakkale'nin CHP'li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Özgürlüklerin yaşandığı, barışın hüküm sürdüğü, doğasının tahrip edilmediği, yeşil alanlarının muhafaza edildiği, ana sorunların çözüldüğü bir Çanakkale için çalışıyorum” diyor

RÖPORTAJ: CEMAL SEVGİ

Haberin Devamı

cemal.sevgi@dogangazetecilik.com.tr

Belediyecilikteki hizmet felsefeniz nedir?

Özellikle daha çok desteğe ihtiyacı olan kesimlere yönelik projelere ağırlık vermeye çalışıyorum. Zaten normal belediyecilik faaliyetleri devam ediyor. Sade bir vatandaşın normal yaşamını sürdüreceği yatırımları; yolu, kaldırımu, suyu, çöp toplamayı zaten yapmak zorundayız. Yaşlılar, çocuklar, engelliler ve hatta kadınlar gibi daha fazla desteğe ihtiyacı olan kesimlerin sorunlarına biraz daha öncelik veriyorum.

Neler yapıyorsunuz?

Yaşlılarımız Altın Yıllar Yaşam Merkezi’mizde sosyalleşiyor. 65 yaşın üzerinde, artık tek başına çevresini geliştiremeyen, tanışıklık kuramayan ya da evde bakıma ihtiyaç duyduğu için rahat dışarı çıkamayan insanları burada biraraya getirdik.

Haberin Devamı

Resim, müzek, el işi yapıp sosyalleşiyorlar. Oturup konuşuyorlar, bilgisayar öğreniyorlar, satranç oynuyorlar. Birlikte vakit geçirip arkadaş oluyorlar. Yaşlı insanlar için bu çok önemli bir şey. 3-14 yaş arasındaki çocuklar için yaptığımız kreşin binası bitti, eylül ayında hizmete başlayacak.

Kütüphanesi de olan bu merkezde, çocukların sosyal, kültürel sanatsal becerilerini geliştirmesini sağlayacağız. etkinlikleri elde edibelecekleri bir merkez açacağız, kütüphanesi de olacak. Gençler için de değişk branşların olduğu yeni bir spor alanı yapıyoruz.

‘DEZAVANTAJLI KESİME POZİTİF AYRIMCILIK’

Kadınlar ve engelliler için de projeleriniz var mı?

Kadınlara hizmet eden dört tane sosyal yaşam evimiz var. Özellikle; kente sonradan gelmiş ve belli bir eğitim fırsatını yakayalamış kadınlara çocukları ile beraber eğitim veriyoruz. Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği yapıyoruz.

Kadınlara el emeklerini satabilecekleri mekanlar sunuyoruz. Bu konuda Kadın El Emeği Derneği’ne destek oluyoruz. Bir tane engelli merkezi yaptık. Onu Milli Eğitim kullanıyor ama hâlâ biz finanse ediyoruz. Okullardaki özel sınıfların yemek ve ulaşım hizmetini biz veriyoruz. Engellilerin çeşitli ihtayaçlarını öncelikli olarak gideriyoruz. Yani hayatın her alanına dokunan projelerimiz var. İhtiyaç sahibi kesimler için pozitif ayrımcılık yapıyoruz.

Haberin Devamı

‘KENTİN ALTYAPI SORUNU YÜZDE 90 ÇÖZÜLDÜ’

Yeni projeler var mı?

Altyapı konusunda Çanakkale son derece iyi. Yerleşik alanın yüzde 90’ında altyapı hizmetlerini tamamladık. Yağmur suyu, içme suyu, kanalizasyon işlerimizi aşağı yukarı yeniledik, az bir işimiz kaldı. Onları da 1-2 sene içinde tamamen bitirmeyi hedefliyoruz. Biz daha ziyade farklı projelere kaynak aktarıyoruz. Şimdi standartlara uygun yeşil bir belediye binası yapıyoruz. Çanakkake’ye yakışan çevreci bir bina olacak.

Cumhuriyet Meydanı, İskele Meydanı ve Muammer Aksoy Parkı’nı içine alan yeni bir meydan çalışmamız var. Kordon’u Kepez’e doğru uzatmak istiyoruz. Boğazı doldurmak kolay değil ama gerekli izinleri almak için çalışmalarımız sürüyor.

Eski Tekel şarap farkikasının olduğu yerde, içinde bilim merkezi de olan büyük bir yeşil alan projemiz de var. Dardanos ve Güzelyalı’da kanalizasyon altyapısı ihalesine çıkıyoruz. Atıksu arıtma tesisinin enerjisi sağlamak için güneş tarlası kuruyoruz. Karacaören’de bin dönümlük bir alan imara açtık. 30-40 bin insanın yaşayacağı yeni bir alan oluşacak. İçinde iki tane 75 bin metrekarelik yeşil alanı olacak. Onun altyapısını hazırlıyoruz.

Haberin Devamı

Kentsel dönüşümde ne durumdasınız?

Dönşüm değil kentsel yenileme diyorum ben. Çünkü biz insanları mağdur etmeden, olduğu yerde yenileme yapıyoruz. 60 konutluk ilk yenilemede yıkım başladı. Ama esas yenilemeyi Tuğsavul Caddesi’nde yapacağız. 860 konutluk bir proje bu. Uzun bir süreç.

Çünkü 860 kişiyi tatmin ve ikna etmek zor. 40 kişiye kadar düşürdük. Sonuçta onları da ikna etmemiz gerekiyor. Hiç kimseyi mağdur etmemek için belediye alanlarını da kattık işin içine, kat artışı yaptık. Orada oluşan rantı tamamen halkın kullanımına sunuyoruz. İnsanlar artı para vermeden, yerinden olmadan ev sahibi oluyor. 54 Evler’de bir plan tadilati yaptık. Gayet güzel değişti, çok güzel yapılar oluştu.

Barbaros ve Aslanca mahallelerindeki iki katlı binalar yenilemiyordu. Çünkü sahiplerinin sıfırdan yapma imkanı yoktu. İmarı dört kata çıkardık. Şimdi müteahhit girdi, dört katlı gayet güzel binalar yapılıyor. İnsanları yerinden etmeden yaptığımız bu kentsel yenileme anlayışı herkes tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Geliri yüksek yerlerde, mesala Kordon’da bunu yapmıyoruz. Oradakiler parayı verip yenileyecek.

Haberin Devamı

Halka nasıl bağlantı kuruyorsunuz?

Meclis toplantılarını canlı yayınlıyoruz. Sadece Çanakkaleliler değil Türkiye’nin her yerinden izleniyor. Mahalleleri dolaşıp sorunları tespit eden özel bir birimimiz var. Ayrıca mahalle toplantılarında halkı dinleyip dertleşiyoruz. Zaten ben gezen adamım. Tek başıma çıkar sokak sokak gezerim, beni her an her yerde görebilirler. Kahveye de giderim, meyhaneye de giderim. Özellikle yazın her akşam Kordon’da yürürüm.

Çünkü bütün millet Kordon’a çıkıyor. İskele Meydanı’nda inerim arabadan, başlarım yürümeye. Orada herkes görüyor beni zaten. Beni arayan nerede bulacağını bilir. Ayrıca okullara gidiyoruz, velilerle ve öğretmenlerle görüşüyoruz. Oda başkanları ile her ay birkez toplanırız. Bu kentin en yoğun kitlesi esnaf. Kentin can damarı, herkesle birebir diyaloğu olan insanlar olan esnaflarla bağımız iyi.

Spora bakış açınız nedir?

Çanakkale Belediyesi olarak amatör sporların tamamını destekliyoruz. Belediyespor olarak voleybolda birinci ligdeyiz. Bunun yanında yüzmede, atletizm ve jimnastikte de çocukları ve gençleri destekliyoruz. Çok başarılı sporcularımız çıkıyor. Özellikle yüzmede çok başarılıyız. Futbol bizim işimiz değil. Çünkü onu yapan yeteri kadar var. Bizim işimiz gençlere spor yapma imkanı sağlamak. Bunun için çaba sarf ediyoruz.

‘MESLEKİ EĞİTİME DAHA ÇOK AĞIRLIK VERİLMELİ’

İşsizlikle mücadele belediye olarak görev üstleniyor musunuz?

Kariyer ofisi kurduk. Orada meslek eğitimleri yapılıyor. İŞKUR ile de işbirliğimiz var. Daha yeni bir çalışma ve bunu yaygınlaştırmak istiyoruz. Belediyeye çok sayıda iş başvurusu oluyor. İşçi arayanların Çanakkale Belediyesi’nden de bu bilgileri alması önemli.

Bir taraf işçi, diğer taraf iş arıyor. Birinin de bunları buluşturması gerekiyor. İŞKUR’un dışında da bunu yapan bir organizasyon olması lazım ve biz bunu yapmaya çalışıyoruz. İşsizlik oranı yüzde 6 civarında. Ancak bu çok iş var anlamı taşımıyor. Buradan çok işgücü göçü var.

İş arayan adam sayısı az. İşçi arayan işletme sayısı çok. Eğitim sistemimizin bir sonucu. Çocuklara eğitimi meslek üzerine vermezsek bu sorun giderek büyüyecek. Meslek anlamında niteleği olmayan gençler işsiz kalıyor. İşletmeler de netelikli eleman bulamıyor. Türkiye’nin bu kısır döngüden çıkması lazım. Kel alaka bölümlerin derhal kapatılması ve güncel ihtiyaçları karşılayacak bir planlama yapılması şart.

Nasıl bir Çanakkale hayal ediyorsunuz?

Özgürlüklerin yaşandığı, barışın olduğu, doğasının tahrip edilmediği, yeşil alanlarınını muhafaza edildiği, ana sorunlarının çözüldüğü bir Çanakkale için çalışıyorum. Farklı siyasi, kültürel, etnik yapıya sahip tüm kent yaşayanlarının, kendi değişik renkleriyle bezedikleri, kimsenin diğerini ötekileştirmediği, herkesin söyleyecek bir sözünün olduğu, ‘Barışın Kenti Çanakkale’yi, sahip olduğu değerleri daha da yükselterek, kent halkıyla birlikte yönetmek anlayışıyla görevimi sürdürüyorum.

“ELİMİZİN ALTINDAKİ SERVET TROYA’YI DEĞERLENDİREMİYORUZ”

Tuzimdeki durumunuz ne?

Diğerleri gibi olmasa da kriz bizi de etkiledi. Uzakdoğu’dan gelen turlar kesildi. Anzaklar maalesef bu sene yeteri kadar gelmedi. Turizmi geliştirmek için fuarlara gidiyoruz. Turizmcilerle birlikte Çanakkale’nin tanıtımına yönelik yeni bir şirket kuracağız. Elimizde Troya gibi dünyanın tanıdığı bir değer var ama faydalanamıyoruz. Troya’ya bir müze yapılacaktı ama ödenek yarısında bitti. Sağlık bir kazı programı yok.

Troya Milli Parkı’nın sadece tabelası var. Troya insanların gelip 2-3 saatte gezip gideceği bir yer olmamalı. Troya’nın tamamını görebilmek için burada kalmalı. Bunu sağlayacak bir hikaye yazmak zorundayız. Troya dünyadaki herkesin ezbere bildiği antik şehir. Atı bile burda.

Ama bizde bunu pazarlayacak beceri yok. Troya ile beraber Alexandria Troas çok önemli bir alan. Asos, Ezine, Gürpınar, aksı çok önemli. Biga Yarımadası başlı başına bir arkeolojik bölge. Bu konuda gerçekten dertliyim. Elimizin altındakı serveti maalesef değerlendiremiyoruz.

ÇABİS GELİYOR

Bisiklet projesi ne aşamada?

Temiz bir çevre ve sağlıklı bir yaşam için bisiklet kullanımını özendiriyoruz. Kentin bisiklet ağının altyapısını güçlendirirken yeni projeler de geliştiriyoruz. Bisiklet yolları mavi renk ile boyanırken, aynı zamanda uyarı levhaları ile de belirgin hale getiriliyor.

Çanakkale Belediyesi Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi ve Bisiklet Kullanımını Teşvik Projesi (ÇABİS) ihale aşamasına geldi.

Golf Çay Bahçesi, Şakir’in Yeri, Çanakkale Belediyesi Hizmet Binası, Barış Kordonu ve Burda17 AVM bölgesinde bisiklet kiralama istasyonları yapılacak.

Ayrıca, toplu taşıma araçlarına bisiklet taşıma aparatları ile bisiklet kullanıcıları için metal bisiklet parklarının yapımı da planlanan çalışmalar arasında.