Gündem Bartın'da, 41 işçinin can verdiği madende yangın sürerken yeni haber geldi!

Bartın'da, 41 işçinin can verdiği madende yangın sürerken yeni haber geldi!

Paylaş
Bartın'da, 41 işçinin can verdiği madende yangın sürerken yeni haber geldi!

Bartın'daki maden patlamasında 41 işçi hayatını kaybetti, yaralanan 5 işçinin ise durumu ağır. Patlama sonrası çıkan ve devam eden yangınla ilgili yeni haber geldi. Öte yandan CNN TÜRK muhabiri Ahmet Türkeş, maden kazasının gerçekleştiği bölgeden son bilgileri paylaştı.

Bartın'ın Amasra ilçesinde 41 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağında çıkan yangın, verilen oksijen seviyesinin düşürülmesi ile etkisini azalttı.

Haberin Devamı

Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait maden ocağında, 14 Ekim'de saat 18.15 sıralarında patlama meydana geldi. Patlamada 41 işçi hayatını kaybetti, 58 işçi kurtarıldı. 4'ü Bartın Devlet Hastanesi, 6'sı İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi olmak üzere 10 işçinin tedavileri sürüyor. Hayatını kaybeden işçilerden 35'i dün toprağa verilirken, 6 işçi ise bugün defnedilecek.

Patlamanın yaşandığı maden ocağında ise çalışmalar sürüyor. Patlamanın ardından çıkan yangın, ocağa verilen oksijen seviyesinin düşürülmesi ile etkisini azalttı. Oksijenin tamamen kesilip yangının da söndürülmesi planlanıyor. Olay ile ilgili adli ve idari soruşturma sürüyor.

SAYGI DURUŞU YAPILACAK

Patlamayla galerilerdeki raylar ve vagonlar birer demir yığınına döndü. Karbondioksit ve metan gazı dolu, yer yer çöken madendeki kurtarma çalışmaları sabahın ilk saatlerine kadar sürdü. Madenin dışında ise sadece hüzün ve gözyaşı vardı. Facia nedeniyle festival ve etkinlikler ülke çapında iptal edildi. Bu haftaki lig maçlarında da 1 dakikalık saygı duruşu yapılacağı açıklandı.

Haberin Devamı

ALEVLERİN YAYILMASINI ENGELLEMEK İÇİN BARAJ UYGULAMASI DEVREYE ALINDI

Öte yandan, CNN TÜRK muhabiri Ahmet Türkeş, maden bölgesinden son bilgileri paylaştı.

Türkeş şunları anlattı:

"Maden bölgesinde arama kurtarma çalışmaları dün tamamlanmıştı. Patlama sırasında yerin altında 110 madenci vardı. Bunların 10 tanesinin yaralı, 41 tanesinin de hayatını kaybettiğini söyleyelim. Tedavileri devam eden işçiler var. Dün bazı işçiler için cenaze töreni düzenlenmişti. Cenaze törenleri bugün de devam edecek. Bakan Soylu da işçilerin cenaze törenlerine katılacak.

Şu anda çalışmalar, patlama sonrasındaki yangını söndürmeye yönelik devam ediyor. Patlama yerin 300-350 metre altında gerçekleşmişti. 'Galeri' adı verilen maden bölgesinde yangının devam ettiği belirtiliyordu. Yangının nedeninin tahkimat yangını olduğu söyleniyor yani derinlere doğru inerken açılan koridorların açık kalması için yerleştirilen tahta parçalarının yandığı belirtiliyor. Yerin altında birkaç kilometrelik koridorlar var. Bu koridorlardaki tahta parçaları yanıyor.

Haberin Devamı

Tehlikeli durum aslında bu yangın ama daha büyük bir yangın ortaya çıkabilir. Alevlerin kömür yataklarına ulaşmasını engellemek için baraj uygulaması adı verilen bir önlem devreye alındı. Bu yangının çıktığı bölmeye giden hava akış ve hava çıkış noktalarına 14 metrekarelik at nalı şeklindeki koridorlara makine indirilerek beton döküldü. Betonla birlikte hava akışının engellenmesi için çalışma yürütüldü. Bu çalışma tamamlandı.

OKSİYEN SEVİYESİNİN AZALMASI BEKLENİYOR

Şimdi ölçüm cihazlarıyla alevlerin olduğu bölgede ölçüm yapılacak. Eğer oksijen seviyesi azalırsa bu baraj uygulamasının başarılı olduğu anlaşılacak. Eğer bu olmazsa yeni tedbirler alınacak. Peki alevler ne zaman sönecek? Buna ilişkin net bir bilgi yok aslında. Zonguldak'tan gelen teknik ekipler bu konuda malzeme ve işçiliğin önemli olduğunu söylediler ve alevlerin büyüklüğünün de önemli olduğunu anlattılar. Oksijen seviyesi yüzde 5'e düşünce alevler azalacak ve karbonmonoksit gibi zehirli gazların da son bulacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

MADEN OCAĞI FAALİYETİNE DEVAM EDECEK Mİ?

Madende çalışmalar devam edebilir mi? Teknik ekipler net konuştu ve yetkililer karar verecek dedi. Baraj uygulaması başarılı olursa, çalışmaların başlaması için bir sakınca yok. Patlamanın olduğu bölge kapatılır, madenin diğer kısımlarında yeni koridorlar açılıp çalışmalar devam edebilir. Ama tabi ki net açıklama yetkililerden gelecektir. Ekipler birkaç saat arayla madenin altına iniyor ve çalışmalarını yürütüyor."

MADEN KAZALARINI TARİHE GÖMMEK GAYRETİNDEYİZ

Amasra’ya giden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, varsa sorumluların kimler olduğunu belirlemek için soruşturma başladığını söyledi. Erdoğan “Artık madende eksik, gereksiz risk görmek istemiyoruz. Amasra Kömür İşletmeleri en ileri imkanlara sahip olan ocak. Buna rağmen, tabi değerli arkadaşlar birileri bununla dalgasını geçebilir ama önemli değil, biz kader planına inanmış insanlarız. Bunlar her zaman olacaktır, bunu da bilmemiz lazım. Teknolojinin tüm kabiliyetlerini işletmeciliğin tüm maharetlerini kullanacağız. Maden kazalarını inşallah tarihe gömmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Yerli ve milli bu konuda da bize ihtiyacımız olan yapısal değişimi sağlamakta yeterli olacağına inanıyorum. Maden şehitlerimizin emanetlerine sahip çıkmak boynumuzun borcudur” dedi. İki madencinin cenaze törenine katılan Erdoğan, 41 işçiye 24 saat dolmadan ulaşıldığını belirtti.

Haberin Devamı

"3 HAFTA ÖNCE BURADAYDIK"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, maden ocağındaki patlamayla ilgili “En büyük üzüntümüz 41 kardeşimizin rahmeti rahmana kavuşmasıdır” dedi. Dönmez 14 madencinin cansız bedenin çıkarıldığı bölgede yangının izole edilmesi ve soğutulması ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti. Bakan Dönmez “Bizim için bir üzüntülü taraf da daha üç hafta önce burada (patlamanın yaşandığı maden) biz Türk-İş başkanımızla birlikteydik bu kardeşlerimizle. Helalleştik ama arkasını getiremedik. İnşallah bir daha böyle acıları rabbim bize yaşatmaz” derken gözyaşı döktü.

5 YARALININ DURUMU CİDDİ

Bartın’da maden ocağında meydana gelen patlamada yaralanan 11 kişiden altısı, Sağlık Bakanlığı’na ait iki ambulans uçakla İstanbul’daki Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Yaralıların tedavisi, yakınlarının da hastanedeki bekleyişi sürüyor. Beş hastanın durumu ciddi, bir hasta da solunum desteği alıyor, durumu iyiye gidiyor. Hasta yakınlarını hastanede ağırlayacaklarını belirten Koordinatör Başhekim Prof. Dr. Nurettin Yiyit “Beş yaralımız için zamana ihtiyaç var. Dışarıdan görmediğiniz yaraları mevcut. Uzun süre sıcak havayı teneffüs ettiler, o yüzden vücudun içindeki tahribatın etkisini bilmiyoruz. Antibiyotiklerini veriyoruz” dedi.