Gündem Basın Konseyi Başkanı Türenç: Türkiye'de 31 gazeteci tutuklu

Basın Konseyi Başkanı Türenç: Türkiye'de 31 gazeteci tutuklu

Paylaş
Basın Konseyi Başkanı Türenç: Türkiye'de 31 gazeteci tutuklu

Basın Konseyi Başkanı Türenç, Türkiye'de 31 gazetecinin tutuklu olduğunu, 2015 yılında 15 televizyon kanalının kapatıldığını, 94 gazeteciye hak ettiği halde sarı basın kartı verilmediğini, sosyal medyanın engellendiğini anlattı

Balıkesir’de 49’uncu kuruluş yıldönümünde konuşan Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, konuşmasında, medyanın bugün içinde bulunduğu durumu anlattı. Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilmesini sert dille eleştirdi. Basının sorunları arasında sansür, otosansür, gözdağları, yıldırmalar, tutuklamalar, kalemini elinden almalar ve işsiz bırakılmalar olduğunu, ancak yılmayacaklarını kaydetti. Türenç, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Bugün için değil gelecek için çalışıyor ve çabalıyoruz. Basın konseyi cephesinden bakarsak. Kolay havlu atmayacağız. Biz Basın Konseyi öncülüğünde Silivri’de ’umut nöbetleri’ düzenliyoruz. Neden orada bekliyoruz? Oradaki arkadaşlarımızın umutları tükenmesin ve hayalleri bitmesin istiyoruz. Kapıdaki umut nöbetlerinden arkadaşlarımız güç alıyorlar. O nedenle bu nöbetler bitmeyecek. Onları oradan söküp alıncaya kadar bu çalışmanın içinde olacağız.

Türkiye’de son 10 yılda 2 tutuklama dalgası yaşandı. İlk dalgada 100 küsur gazeteci içeriye alındı. Sadece muhalif oldukları için içeri alındılar. Bu dalga içinde 5-6 yıl iddianameler hazırlanamadı. Büyük kısmına tecrit uygulandı. Onları söke söke aldık. İkinci dalgada Can Dündar ve bazı gazeteciler içeri alındılar ve hala iddianame hazırlanmadı. Başkanlık sistemi fırtınası içinde gazetecilik yapmak çok zor. İlk dalgada bakanlık izni ile içeriye girebiliyorduk. Bir gün içinde izin veriliyordu. Ancak 50 gündür Bakanlıktan Basın Konseyi’nin 8-9 başvurusuna izin alınamadı. Telefon ediyoruz bakanlığa. ’makamda bekliyor’ diye cevap veriliyor. Biz arkadaşlarımızla görüşmek istiyoruz. Onlara umut vermek ve açık görüş yapmak sarılmak istiyoruz. Maalesef bu dönem daha zor bir dönem. Başkanlık sürecinde gazeteciler içeride. Ceza evinde 31 gazeteci var. Meclis insan Hakları Komisyonunda bilgi verildi. 4 sarı basın kartlı, 5 SGK’lı gazeteci içeride dendi. Oysa 31 gazeteci var içeride. Bizim tuttuğumuz liste 31, Bakanlık 9 gazetecide ısrar ediyor. 2015 yılında 15 kanal kapatıldı, 94 gazeteciye hak ettiği halde sarı basın kartı verilmedi. Sosyal medya engellendi. Dünya birincisiyiz medya engellenmesinde."

Haberin Devamı

Türkiye’de 7 bine yakın gazetecinin işsiz olduğunu belirten Pınar Türenç, halkın haber alma hakkının giderek elden alındığını söyledi.

DHA/Balıkesir - Hilmi DUYAR