Gündem Bekle bizi NASA

Bekle bizi NASA

Paylaş
Bekle bizi NASA

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzaydaki yolculuğu sürerken bu alanda heyecan verici haber daha geldi. İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerinin Bellatrix Uzay Takımı, NASA’nın 30 yıldır düzenlediği ‘İnsanlı Keşif Aracı Yarışması’na kabul edilen ilk Türk ekibi oldu.

İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerinin Bellatrix Uzay Takımı, NASA’nın organize ettiği, uluslararası öğrencilere açık ‘İnsanlı Keşif Aracı Yarışması’na (Human Exploration Rover Challenge 2024) kabul alan ilk Türk takımı oldu. 30 yıldır düzenlenen yarışmada lise ve üniversite öğrencileri insan gücüyle çalışan bir araç üretiyor. Yarışmada aracı kullanan iki pilotun, Ay ve Mars simülasyonları üzerinde belirlenmiş parkurda 10 engeli aşarak 5 görevi tamamlamaları gerekiyor. 18-20 Nisan’da Marshall Space Flight Center´da düzenlenecek bu yılki yarışmaya 72 öğrenci takımı katılacak.

Haberin Devamı

HEDEFİMİZ BİRİNCİLİK

Takım Kaptanı Muhammed Şükrü Açıkbaş, “İki pilotumuzun pedallar aracılığıyla güç sağlayacağı Rover aracının (prototip uzay araştırma aracı) mühendislik çizimleri, analizleri tamamlandı. Şubat ayında bitirmeyi öngördüğümüz imalatı için sponsorluk görüşmeleri yapıyoruz” dedi. “Artemis 2024’teki mühendis ve astronot ekibi eskiden bu yarışmalarda yarışmış” diyen Açıkbaş hedeflerinin birincilik olduğunu söyledi ve ekledi: “Yarışmadan sonra NASA profesörleriyle bir Ar-Ge işinde yer alma şansı elde edeceğiz.” Gökçe KARAKÖSE-Feridun AÇIKGÖZ/DHA

YILDIZ ARTIK TÜRKİYE’DE

NASA’ya ait ’Jet İtki Laboratuvarı’nda astrofizikçi ve uzay iletişimcisi olarak 10 yıl çalıştıktan sonra süresiz kontratını iptal ederek Türkiye’ye dönen Umut Yıldız, faaliyetlerini önemli bulduğunu söylediği Plan-S şirketinde çalışmaya başladı. “Benim için her zaman bir Türkiye hayali vardı” diyen Yıldız, “Son 2 senede birkaç ayda bir gidip gelme fırsatı buldum. En sonunda artık ‘Tamam burada devam etmek istiyorum’ dedim” diye konuştu. Yıldız, “Türkiye’deki gençleri uzaya doğru yönlendirmek benim için apayrı bir zevk oluyor” ifadesini de kullandı.

Haberin Devamı