Gündem Bilge Köyü'nün küçük anneleri

Bilge Köyü'nün küçük anneleri

Paylaş
Bilge Köyü'nün küçük anneleri

Mardin'in Bilge köyünde 7'si çocuk 44 kişi katledilmişti. Korkunç saldırıda annelerini kaybeden 57 çocuğun bakımını, yaşları 15-19 arasındaki 'küçük anneler' üstlendi

SAHİP ÇIKIYORLAR

Mardin’in Bilge köyünde 4 Mayıs 2009’da bir nişan evine düzenlenen baskında 7’si çocuk, 17’si kadın 44 kişi öldürülmüştü. Katliamda annelerini kaybeden 57 çocuğun bakımını yaşları 15-19 arasındaki ‘küçük anneler’ üstlendi.

Aralarında yetişkinlerin de bulunduğu toplam 13 ‘anne’den kimi kardeşlerine, kimi yeğenlerine bakıyor, onlara annelerinin yokluğunu aratmamaya çalışıyor.

‘SOFRADA AĞLIYORUZ’

Katliamda annesi, kardeşi Yasemin (5), 4 dayısı, 2 amcası ve teyzesini kaybeden 15 yaşındaki Kader Çelebi, 9 kardeşine annelik yapabilmek için okulu bıraktı.

Kader “Kardeşlerimi okula gönderiyorum, yemek yediriyorum, çamaşırlarını yıkıyorum. Annem okuyup hemşire olmamı isterdi. Onun dileğini yerine getiremiyorum. Yemek hazırlarken kardeşlerim, annemi ve Yasemin’i soruyorlar. Gözyaşlarıyla sofraya oturuyoruz” diye ağladı.

OKUYUP AVUKAT OLACAK

Ablası ile birlikte kardeşlerine bakan ve okuluna devam eden 12 yaşındaki Ezgi Çelebi “Büyüyünce avukat olmak istiyorum. Olayı yapanlar gibi kötü insanlara cezaları vermek için.

Ben okuldan gelince kardeşlerime yemek yapıp, giysilerini yıkıyorum. Ablamla annemin yaptığı işleri yapıyoruz. Bizim anne ve babamız yok. Her gün mezarlığa gidip kokularını duymaya çalışıyoruz” dedi.

Katliamda annesi, ablası ve eniştesi ölen Sultan Çelebi (19) de 5’i kız 12 çocuğa annelik yaptığını anlattı.

DEVLET DESTEK VERİYOR

Öldürülen amcasının 9 çocuğunun bakımını üstlenen Mukaddes Çelebi (23), “Evlenmeyeceğim ve onlara annelik yapacağım” diye konuştu.

Katliam sırasında eşiyle Ankara’da olan Leyla Çelebi kaybettiği ağabeyinin 3 çocuğuna annelik yapmaya başladı. Leyla, “9 yıllık evliyim. Her yolu denedik ama çocuk sahibi olamadık. Şimdi yeğenlerimi bağrıma basıyorum. Artık benim 3 çocuğum var” dedi.

Bilge Köyü Muhtarı Abdurrahman Çelebi de “Devletin verdiği destekle çocuklarımızı kendi evlerimizde büyütüyoruz” diye konuştu.

Meral ÖZDEMİR/AA

2