Gündem Bir teşkilat hikayesi! Hacı Bayram'dan Kale'ye

Bir teşkilat hikayesi! Hacı Bayram'dan Kale'ye

Paylaş
Bir teşkilat hikayesi! Hacı Bayram'dan Kale'ye

İlk yuvası Hacı Bayram’dan yıllar içinde artan personel ve ihtiyaçlar nedeniyle farklı binalar ve yerlerde çalışan MİT’in son KALE’si Etimesgut oldu. Karargah binası Osmanlı Kale’lerini anımsatan mimarisi ile MİT mensuplarının 24 saatlik sosyal ihtiyaçlarını da karşılıyor.

Cem Kerpiççiler-POSTA TBMM’de 1965’te kabul edilen 644 sayılı Kanun’la, devletin milli güvenlik politikasının hazırlanmasına ilişkin her konuda istihbaratın tek elde toplanabilmesi amacıyla oluşturulan Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) ilk binası Hacı Bayram Camisii bölgesindeydi. Şehit Keskin Sokak 14 numaralı iki katlı beş odalı ahşap bina MAH’ın ilk yuvasıydı. Personel sayısı hızla artınca merkezin yeni adresi Ulus’taki Kemal Gedeleç Apartmanı olmuştu.

Haberin Devamı

ANKARA’DA 20 AYRI BİNA

MAH, 1934’e kadar faaliyetlerini her katta dört odası ve birer salonu olan bu binada yürüttü. Bina yıkılınca Ankara Merkez Amirliği hariç tüm birimler Merkez Komutanlığı binası hizasındaki Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait binaya taşındı. 1953 sonrası ihtiyaç arttıkça Ankara’nın çeşitli semtlerinde yeni yer ve binalar kiralanmaya başlandı. Sadece Ankara’da tutulan bina sayısı 20 olarak arşivlerdeki yerini aldı. 1964-1970 arasında Kara Harp Okulu binası da kimi birimler tarafından aktif olarak kullanıldı.

YENİ BİR MAHALLE

Sürekli büyüyen teşkilat dağınık bir yapının getirdiği sorunlarla yüz yüze geldi. 1966’da MİT’e bağlı olarak faaliyet gösterecek Elektronik Kontrol Başkanlığı için Ankara’da yer arayışı sırasında Yenimahalle’deki arazi bulundu. 1968’de inşaatına başlanan bina 1978’de tamamlandı. Tüm birimlerin toplanması ise için iki yılın daha geçmesi gerekiyordu. Yaşlı ve yorgun Yeni Mahalle’den MİT’in başka bir mahalleye taşınması yıllar içinde zorunlu hale gelmişti.

Haberin Devamı

GELENEĞİN İZLERİ

2013’te Kale Yerleşkesi’nin taslak projesini hazırlandı. 2014’te inşaat başladı. Hacı Bayram’da başlayan yolculuk ikonik bir binada devam etmeye başladı. Kale’nin tasarımında geleneksel ve kültürel değerlere bağlılık öne çıktı. Ana binalarda Osmanlı Kale’lerini hatırlatan içe dönük, korunaklı yer altı mekanları ve bağlayıcı tünellere yer verildi. Dikey yönetim yerine farklı metodlardan istifade edilen yatay yönetime geçiş açısından uygun bir bina kurgulandı.

SIZMAYA İZİN YOK

5 bin dönümlük bir alan üzerine inşa edilen karargah binası etrafında başka herhangi bir yapı bulunmayan, 3 metre boyunda beton duvarlar ve dikenli tellerle çevrili, dinlemelere, yetkisiz girişlere ve sızmalara karşı özel olarak tasarlandı. Bina MİT mensuplarının 24 saatlik sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak bir tasarım ile de inşa edildi.