Gündem BM Genel Kurulu'na çağrı: KKTC'yi tanımaya davet ediyoruz

BM Genel Kurulu'na çağrı: KKTC'yi tanımaya davet ediyoruz

Paylaş
BM Genel Kurulu'na çağrı: KKTC'yi tanımaya davet ediyoruz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Uluslararası toplumu, KKTC’nin bağımsızlığını tanımaya davet ediyoruz” dedi. Erdoğan, Karabağ’daki operasyona değinip “Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü koruma yönünde attığı adımları destekliyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na hitap etti. Erdoğan konuşmasında şunları söyledi: “Vekalet savaşlarının aracı haline dönüştürülen terör, uluslararası güvenlik iklimine onarılamaz zararlar veriyor. Küresel güçlerin ihtiraslarını kullanarak büyüyen terör örgütlerinin faaliyet alanları kötüleşen sosyoekonomik şartlardan istifade edip, bir salgın gibi geniş coğrafyalara yaygınlaşıyor.”

Haberin Devamı

‘DÜNYA 5’TEN BÜYÜKTÜR’

“Genel Kurulun temasının Türkiye’nin hedefleriyle bire bir örtüştüğünü görmekten memnuniyet duyuyorum. Genel Sekreterin geçtiğimiz günlerde yaptığı, ‘İkinci dünya savaşı sonrası kurulan kurumların bugünün dünyasını yansıtmadığı’ tespitine katılıyoruz. Bu tespit bizim ‘Dünya 5’ten büyüktür’ çağrımızı ifade ediyor. Güvenlik Konseyi artık dünya güvenliğinin teminatı olmaktan çıkmış, 5 ülkenin siyasi stratejilerin çarpışma alanı haline gelmiştir.”

‘İSRAİL DE HUZUR BULAMAZ’

“Uluslararası toplumu, KKTC’nin bağımsızlığını tanımaya, bu ülkeyle diplomatik, siyasi ve ekonomik bağlar kurmaya davet ediyoruz. Ada’daki BM Barış Gücü’nden tarafsızlığa riayet bekliyoruz. Ortadoğu’ya kalıcı barışın gelebilmesi, ancak Filistin-İsrail sorununun çözüme kavuşturulmasıyla mümkündür. 1967 sınırları temelinde bağımsız ve coğrafi bütünlüğe haiz Filistin devleti hayata geçirilmeden, İsrail’in de huzuru ve güveni bulabilmesi zordur.”

Haberin Devamı

‘AZERBAYCAN’I DESTEKLİYORUZ’

“Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki görüşme sürecini başından beri destekledik. Ancak Ermenistan’ın bu tarihi fırsatı değerlendiremediğini görüyoruz. Ermenistan’ın, verdiği sözleri yerine getirmesini bekliyoruz. Karabağ Azerbaycan toprağıdır. Bunun dışında bir statünün dayatılması asla kabul edilemez. Tek millet, iki devlet şartıyla hareket ettiğimiz Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü koruma yönünde attığı adımları destekliyoruz.

BM Genel Kurulu'na çağrı: KKTC'yi tanımaya davet ediyoruz

‘KESMEYE HAKKIN YOK SAYGI DUYACAKSIN’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerikan PBS kanalına açıklamalarda bulunurken “Rusya’ya güvenmemem için hiçbir neden yok. 50 yıldır AB kapısında bekletiyorlar. Batı ne kadar güvenilir ise Rusya’da o derece güvenilir” diye konuştu. Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’la ilgili soruyu yanıtladığı sırada sunucu Amna Nawaz’ın sözünü kesmesi üzerine Erdoğan, “Kesmeye hakkın yok. Saygı duyacaksın, yargının verdiği karara saygı duyacaksın” dedi.

TÜRKEVİ’NDE GÖRÜŞME TRAFİĞİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’deki temasları kapsamında Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile New York’taki Türkevi’nde bir araya geldi. Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’i de kabul etti.

Haberin Devamı

‘ACİL EYLEM PLANLARI UYGULANMALI’

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte ABD’de bulunan eşi Emine Erdoğan, New York’taki Türkevi’nde düzenlenen, ‘Küresel Sıfır Atık Hareketine Doğru’ programına katıldı. Lider eşlerine ve BM temsilcilerine seslenen Emine Erdoğan, “Bugün, ülkemde ektiğimiz sıfır atık tohumunun gölgesinin, dünyayı ferahlatacak bir çınara dönüşmesine tanıklık ediyoruz” dedi. Erdoğan, “İklim krizi için kritik eşik, kapımıza dayandı ve bugün, konuşma, değerlendirme faslını geride bırakıp acil eylem planlarını uygulamak mecburiyetindeyiz” diye konuştu.