Gündem Bu da 'reyting' operasyonu

Bu da 'reyting' operasyonu

Paylaş
Bu da 'reyting' operasyonu

Reyting ölçümlerinde usulsüzlük ve haksız kazanç elde edilmesi iddiaları üzerine Emniyet'ten büyük operasyon

Reyting ölçümlerinde usulsüzlük yaparak yüksek miktarda haksız kazanç sağladıkları iddia edilen kişi ve şirketlere operasyon düzenleniyor. AGB başta olmak üzere çok sayıda yapım şirketine düzenlenen eşzamanlı baskınlar sonrası arama yapılıyor.

Mali Polis Koşuyolu’nda bulunan AGB şirketinin merkezi ve 26 değişik adrese baskın düzenledi. Polisin söz konusu adreslerde araması devam ederken AGB baskınında 3 kişinin gözaltına alındığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

İstanbul'da bazı televizyon kanallarının izlenme oranlarının belirlenmesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasına ilişkin reyting ölçüm ve yapım şirketlerine yönelik düzenlenen operasyonda, toplam 20 kişi gözaltına alındı.Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında, reyting ölçüm şirketleri ile bazı film yapım firmalarına eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda, aralarında firma sahiplerinin de bulunduğu 2'si kadın 7 kişi yakalandı.

Bu kişilerin üzerlerinde, iş yerleri ve evlerinde yapılan aramada, harddiskler, 5 adet cep telefonu, çok sayıda dijital malzeme ile dokümanlar ele geçirildi.

Söz konusu şirketlerin bazı televizyon kanallarının izlenme oranlarının belirlenmesinde usulsüzlük yaptıkları iddia edildi.

Haberin Devamı

Bazı iş yerleri ile evlerde aramaların sürdüğünü ifade eden polis yetkilileri, gözaltı sayısında artış olabileceğini kaydetti.

CAN TANRIYAR'DAN AÇIKLAMA

Televizyon programı yapımcısı Can Tanrıyar operasyonla ilgili yaptığı açıklamada, "Çok doğru bir operasyon bu. Arkasından çok şey çıkacak. Bunları yarın öbür gün anlatacağım. Bu konuda ne biliyorsak paylaşacağız. Elimdeki çok önemli bilgileri polisle paylaşacağım. Gecikmiş bir operasyon." dedi.

OCAK 2010'DA AYRILMIŞTI

TRT, TİAK’ın da içinde bulunduğu rating ölçümleme sisteminden Ocak 2010 tarihinde ayrılmıştı.

TRT’nin kararı ile ilgili ilk açıklamayı, Hukuk Müşaviri Avukat Veysel Gümüş, "Günün Konusu" programında yapmıştı.

TİAK BAŞKANI REYTİNG OPERASYONU İLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından reyting ölçüm ve yapım şirketlerine düzenlenen operasyonda kapsamında, Televizyon İzleme ve Araştırma Komitesi (TİAK) Başkanı Hidayet Karaca’nın bilgisine başvuruldu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne çağrılarak bilgisine başvurulan TİAK Başkanı Hidayet Karaca, emniyet çıkışı yaptığı açaklamada, "Bugün öğleden sonra reyting ile alakalı bir soruşturma başlatılmış ve bununla alakalı bir çalışma yapılıyor. TİAK Başkanı olarak bilgilendirme ve görüşlerimize başvurmak için emniyet tarafından bir davet oldu. Bunun için buraya geldim. Bundan yaklaşık birkaç ay önce, 2 bin 500 denek bilgilerinin ve o döneme ait olan 8 yüz hanenin deşifre edildiği konusunda bilgilerin sızdığı kamu oyuyla paylaşılmıştı.

Biz TİAK olarak bu 8 yüz hanenin yerine yenilerinin seçilmesini istemiştik. Bu süreç takip ediliyordu. Aynı zamanda bizler için çok önemli bir nokta da sistemin güvenliği. Reklam pastasının dağılımı açısından sistemin güvenli bir şekilde yürütülmesi gerekiyor. Bu 2 bin 500 hanenin kimden nasıl bir şekilde sızdığı, bunları kullanan var mı, olduysa bunların TİAK olarak takipçisi olacağımızı söylemiştik. Aynı zamanda AGB (Reyting ölçüm şirketi) de bir suç duyurusunda bulunmuştu. Ben tahmin ediyorum ki bunun üzerine başlayan bir soruşturma devam ediyor. Önümüzdeki günlerde detaylar ortaya çıktıkça bizler de sizlerle paylaşırız. " diye konuştu.

Basın mensuplarının, " Bu bilgilerin nasıl sızdığı konusunda bilgi edinebildiniz mi?" sorusuna Hidayet Karaca, " Hayır. Şu anda bir soruşturma devam ediyor. Nasıl sızdırılmışsa, kim sızdırmışsa, kimler bunu kullanmışsa, mutlaka bunların ortaya çıkması lazım. Reklam verenin verdiği paranın karşılığını görmesi lazım. Yayıncı, yapımcı hepimizin tek ölçüm kaynağı olan bu sistemin güvenilir olması lazım. Sistemde bir güvensizlik olursa bundan hepimiz zarar görürüz. Sistemin yara almaması, reklam verenin güvensizliğe düşmemesi için gerekenler yapılmalı " diye cevap verdi.

Haberin Devamı

DHA / AA

Haberin Devamı