Gündem Bu suyu içene El Fatiha! Şifa zannediliyordu meğer zehir saçıyormuş

Bu suyu içene El Fatiha! Şifa zannediliyordu meğer zehir saçıyormuş

Paylaş
Bu suyu içene El Fatiha! Şifa zannediliyordu meğer zehir saçıyormuş

Rize’de her gün yüzlerce kişinin ‘böbrek taşına iyi geliyor’ diye içtiği Andon’daki ılıca suyu meğer zehir saçıyormuş. Sudan alınan numunelerde arsenik oranı 27 kat fazla ölçüldü. Şifalı sanılan su; başta kanser olmak üzere, kalp ve beyin hastalıklarına yol açıyor. Üzerine ‘içmeyin’ tabelası asıldı AMA DiNLEYEN YOK!

Rize İl Sağlık Müdürlüğü’nün Andon’daki ‘şifalı’ sudan aldığı örneklerin sonucu tam bir şoktu. Dünya Sağlık Örgütü’nün izin verdiği arsenik sınırı litrede 10 mikrogram iken, Andon suyunda bu rakam 273,43 mikrogram çıktı. Ayrıca sülfat oranı olması gerekenin iki, sodyum oranı ise 1.5 katı fazlaydı. Yetkililer arseniğin mesane, akciğer, cilt ve böbrek kanserine; ayrıca kalp-damar ve beyinde hasara neden olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı
Rize’de şifalı bilinen suda arsenik oranı 27 kat fazla çıktı Rize’de 'şifalı ıIıca suyu' olarak bilinip, bazı kesimlerce faydalı olduğuna inanılarak tüketilen suda yapılan analizlerde, yüksek miktarda arsenik tespit edildi. İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri suyun bulunduğu yere, "Bu suyun içilmesi sağlık açısından uygun değildir" uyarı tabelası astı.

150 YILDIR İÇİLİYOR

Kesinlikle tüketilmemesi istenen suyun aktığı çeşmeye ‘uyarı’ tabelası asıldı. Ancak vatandaşların çoğu yazıya inanmayarak içmeye devam etti. Tesis sahiplerinden Sedat Büyük “Biz çocukluğumuzdan beri içeriz. Eskiden buranın girişinde üzerinde nelere iyi geldiğini yazan büyük bir tabela olurdu. Buranın 150 yıllık bir mazisi var. Madem sağlık için uygun değil o zaman gelip suyu mühürleselerdi" diye konuştu. 

"HİÇBİR SIKINTI YAŞAMADIM"

Sudan içmeye devam eden Meliha Özdemir “İstanbul’da yaşıyorum. Rize’ye her geldiğimde bu sudan içerim. Hiçbir sıkıntı yaşamadım” dedi.