Gündem Bunlar da depremin IBAN fırsatçıları

Bunlar da depremin IBAN fırsatçıları

Paylaş
Bunlar da depremin IBAN fırsatçıları

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tüm Türkiye depremzedelerin yaralarını sarmaya çalışırken, maalesef dolandırıcılar da boş durmuyor.

Her türlü mecrayı deneyen sahtekarlar, kendilerine depremzede süsü verip ya da depremzedelere yardım edeceklerini söyleyip vatandaşların duygularını istismar ediyor. Sosyal medyadan depremzedelere yardımda bulunacağını söyleyen dolandırıcılar, IBAN adresi verip acil para yardımı gerektiğini belirterek, vatandaşı tuzaklarına çekiyor.

Haberin Devamı

SAHTE HESAP AÇTILAR

Bazı dolandırıcılar da vatandaşların bağış gönderdiği derneklerin adını kullanarak sahte sosyal medya hesabı açıyor. Bu hesaplardan IBAN paylaşarak bağış toplamaya çalışıyor. Sahtekarlar sadece parayla da yetinmiyor. Yurtdışından kripto para ile destek olmak isteyen insanları da tuzaklarına çekmeye çalışıyor. Bir kripto para cüzdanı açarak depremzedelere bağış topladığını belirten dolandırıcılar vatandaşları kandırmaya çalışıyor.

TELEFONLA ARIYORLAR

Sosyal medya dolandırıcılığının yanı sıra telefonla vatandaşı arayarak bağış isteme bahanesiyle vatandaşın hesap bilgilerini öğrenmeye çalışanlar da oluyor. Dolandırıcılık olaylarının ve şikayetlerin artması üzerine harekete geçen İçişleri Bakanlığı ise tüketicilere kısa mesaj atarak konuyla ilgili uyarıda bulundu. Mesajda, “Telefonda deprem yardımı toplama-dağıtma bahanesiyle para ve hesap bilginizi isteyenlere inanmayın. Bankacılık şifrenizi kimseyle paylaşmayın” denildi. Bazı dolandırıcılar ise kendini depremzede olarak tanıtarak, otellerde ücretsiz konaklamaya çalıştı.

Haberin Devamı

 

 

TEMASSIZ KARTLARDA ŞİFRE İSTENECEK

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), temassız kartların müşteri bilgisi dışında kullanımının engellenmesi için ilk işlemlerde şifre girilmesinin sağlanması yönünde bankalara talimat verdi. BDDK’dan bankalara iletilen yazıda, şunlar kaydedildi:

Müşterilerin, bilgileri dışında kart kullanımlarının engellenmesini teminen, olağanüstü hal ilan edilen iller ile sınırlı olmaksızın ülkemiz genelindeki tüm banka müşterileri için ivedilikle kartlı ödemelerde yapılacak ilk temassız işlemlerde şifre girilmesinin sağlanması, sonraki işlemler içinse mevcut uygulamaya aynen devam edilmesi uygun görülmüştür.