Gündem Çavuşoğlu ve Tillerson açıklama yaptı

Çavuşoğlu ve Tillerson açıklama yaptı

Paylaş
Çavuşoğlu ve Tillerson açıklama yaptı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson görüşme sonrası ortak açıklama yaptı.

Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları...

Sorumluluk alanımız sadece coğrafyamızla ilgili değil. Önümüzdeki süreçte daha fazla adım atabilmeliyiz. İlişkilerimize yeni bir ivme kazandırmalıyız. İlişkilerimizi etkileyen bazı konular oldu. Biri Suriye'de geçmiş yönetimin YPG'ye verdiği destektir. Amerika YPG ve PKK'nın bir farkının olmadığını kabul ediyorlar. Ancak geçmiş yönetimin YPG'ye destek verdiğini gördük. Bu hem bizi üzmüştür hem de ilişkimizi etkilemiştir. Bu dönemde bu konuda daha iyi bir işbirliği bekliyoruz.

Geçmiş dönemin izlediği ikircikli politikalardan biri de FETÖ'nün Türkiye'ye iadesi konusu. Biz bugüne kadar elimizdeki tüm belge ve bilgileri ilettik ve iade ve geçici tutuklama talebimizi ilettik. Bu konuda somut adımlar bekliyoruz. En azından idari tedbirlerin alınmasını istiyoruz.


Tillerson'un açıklamaları..

3 ana hedef üzerine odaklandık. Amaçlarımızdan birisi DAEŞ'i yenmek, ekonomik ilişkileri geliştirmek bögede istikrarı sağlamak.

Türkiye ile askeri işbirliği yapmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz 18 ayda ABD Türkiye'deki üslerden aynı sahada hava aracı kullanarak operasyona devam etti. Bu bölgede verilen savaşı destekliyoruz. ABD Türkiye'nin DEAŞ karşıtı koalisyona olan katkılarını minnetle karşılıyoruz. 6 yıldır süren süreçte Türkiye'nin barışçıl çabalarını takdirle karşılıyoruz. ABD ve Türkiye bölgede bir çok ortak hedefe sahip. İran'ın bölgeye zarar vermesini engellemek, Suriye'de barışı sağlamak...ABD Türkiye için her zaman güvenilir bir müttefiktir.

Soru: YPG'ye destek sürecek mi?

Bugün yaptığımız görüşme odak noktalarıydı. Suriye'de istikrarı nasıl sağlayabiliriz bunları tartıştık. Faydalı bir görüş alışverişi yaptık. Rakka'nın kontrolünün yerel yönetimlere geri verilmesini istiyoruz.

Soru: Türk hükümetini nasıl ikna edeceksiniz YPG ile beraber çalışma konusunda? YPG ile çalışmayı kabul etmiyorlar.

Daha önce bahsettim. Çok güzel bir görüşme oldu. Nasıl Suriye'de ilerleyebiliriz konusunda. Tartışmalarımız bu konuda devam edecek.

(Halk Bank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanması) Çavuşoğlu: Maalesef gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. Konsolosluk erişimi sağlanmıştır. Süreci takip ediyoruz. Bu işi başlatan şu anda görevden alınan savcı Bhrara. Bunun siyasi bir süreç olduğunu görüyoruz. Eski savcı Bhara 'nın FETÖ ile yakından bağlantıları var. Türkiye aleyhine konuşmaları var. Türkiye aleyhine ne kadar yorum varsa retweet ediyor veya beğeniyor.

(Adil Öksüz'ün aranması) Tillerson: Buradaki konsolosluğun amacı budur normal bir prosedürdür.

Çavuşoğlu: ABD'nin bir açıklaması oldu neden arandığına dair. Biz böyle bir açıklamaya inanmak isteriz. Detaylarını da somut olarak görmek isteriz.