Gündem Çavuşoğlu'ndan önemli açıklamalar: İsveç'e ret, Finlandiya'ya yeşil ışık

Çavuşoğlu'ndan önemli açıklamalar: İsveç'e ret, Finlandiya'ya yeşil ışık

Paylaş
Çavuşoğlu'ndan önemli açıklamalar: İsveç'e ret, Finlandiya'ya yeşil ışık

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, NATO'nun genişlemesiyle ilgili, Finlandiya ve İsveç'e ilişkin yeni mesajlar verdi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Portekiz Dışişleri Bakanı Joao Gomes Cravinho ile ortak basın toplantısı düzenledi. İşte Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Haberin Devamı

Finlandiya ile daha az sorunumuz olduğunu ifade ediyorduk. İki ülke ile birlikte 3'lü anlaşmayı imzaladık. Finlandiya'dan Türkiye ile ilgili olumlu gelişmeler oldu. Finlandiya'da İsveç'teki gibi provokasyonlar gelişmedi. Orada da radikal gruplar var. Onların kendi içinde de farklı ideolojiye ait siyasiler de var.

Sorunlu olan ülke ile daha az sorunlu olan ülke arasında ayrım yapmak bana göre adaletli bir tutum olacak. Böyle bir karar alınırsa bunu ayrı ayrı değerlendirmeyi düşünüyoruz. Öncelikle NATO ve bu ülkelerin karar vermesi gerekiyor. Bizim amacımız 2 ülke arasında ayrım yapmak değildir, bu endişelerimizin karşılanması ile ilgili objektif değerlendirme sonucu sergilenen bir tutumdur.

Bizim Finlandiya ve İsveç ile kategorik olarak problemlerimiz yok. NATO'nun belgelerinde iki tehdit var. Birisi Rusya diğeri terörizm.

Haberin Devamı

Altını çizerek koyduğumuz unsurlar konusunda İsveç'te bazı adımlar atıldı ama geri adımlar var. PKK, FETÖ gibi grupların adımlarını önleyecekti. Şimdi önleyebiliyor mu? Bunların hepsinin engelleneceği taahhüt altına alınmıştı. 
Bizim amacımız iki ülke arasında ayrım yapmak değil. Bu tamamen endişelerimizin karşılanması ile ilgili. Bu konu ile ilgili adil olmamız gerekiyor.