Gündem CHP'nin 36. Olağan Kurultayı'nda 2. gün (CHP PM seçimi)

CHP'nin 36. Olağan Kurultayı'nda 2. gün (CHP PM seçimi)

Paylaş
CHP'nin 36. Olağan Kurultayı'nda 2. gün (CHP PM seçimi)

CHP’nin 36. Olağan Kurultayı az önce başladı. Kurultayın ikinci gününde bin 266 delege Parti Meclisi (PM) Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) ve Bilim Yönetim Kültür Platformu (BYKP) üyelerini seçecek. Çarşaf liste usulü yapılacak seçimlerde Kılıçdaroğlu 52 kişilik anahtar liste çıkartacak. Delegeler listelerden isim işaretleyecek.

Salonda ilk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Bilim Yönetim Kültür Platformu'na aday gösterdiği 12 isim belli oldu. Bu isimler, Prof. Dr. Lale Karabıyık, Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, Doç. Sibel Özdelir, Prof. Dr. Burhan Şenatalar, Prof. Dr. Yüksel Taşkın, Prof. Dr. Fethi Açıkel, Onur Akın, Prof. Dr Ayşe Eser Danışoğlu, Ankara Milletvekili Murat Emir, Doç. Dr. Yunus Emre, Prof. Dr. Ali Rıza Erbay, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer" Bu isimlerden 8'i seçilecek.

Divan daha sonra yapılan itiraz, geri çekilme başvurularının ardından Parti Meclis üyeliği için başvuruda bulunan 488 adayın isimlerini açıkladı. Ardından YDK üyesi 108 adayın ismi okundu. İsimlerin okunmasının ardından seçime gidilecek.

KURULTAYDAN NOTLAR...


"TİNER" ANONSU


13:17 Kurultayda tüm uyarılara rağmen oy kullanma kabinlerine adayların broşürleri bırakıldı, isimleri yazıldı. İsimler silinmeden önce Divan’dan salona, “İsimler tinerle silinecek, lütfen oy kabinlerinden uzak duralım, kokudan etkilenmeyin” şeklindeki uyarı esprilere neden oldu.



12:16 Başvurulara ilişkin itiraz ve çekilmeler için bir saatlik süre tanındı.

11:40 CHP'nin 36. Olağan Kurultayı'nda Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelikleri için müracaat edenlerin isimleri okundu.

11:10 Ankara Spor Salonu'nda PM ve YDK seçimi için hareketlilik arttı.

10:00 CHP PM adaylarının afişleri kurultay salonunda

09:30 CHP Kurultayı'nın ikinci gününde Parti Meclisi adayları Ankara Spor Salonu'na gelmeye başladı.

MUHARREM İNCE'DEN ÇOK SERT MESAJLAR


CHP’nin 36. Olağan Kurultayı’nda dün Kemal Kılıçdaroğlu 790 oyla beşinci kez genel başkan seçilmiş, Muharrem İnce ise 447 oy almıştı. 1.266 delegeden 1.253’ü oy kullanmış, 16 oy geçersiz sayılmıştı. Muharrem İnce, bugün twitter'dan çok sert açıklamalar yaptı.

İnce'nin mesajları şöyle:

-Sözde mükerrer 49 imzayı lütuf göstererek bana bağışlayanlar imzasını aldığı 291 delegenin oyunu alamadı. Kendi partinizin delegesinden imza alıp oy alamıyorsanız milletten nasıl oy alacaksınız?

-127 yeterli imzayı bulamadı, aday olması için 49 imza bağışlıyorum dediğiniz kişi 447 oy aldı. Partide kurduğunuz bu korku düzeniyle mi Türkiye’ye özgürlük getireceksiniz?

-Sokakta varız, örgüt tabanında varız, gönüllerde varız, onun için bu haklı mücadelemize devam edeceğiz.


CHP'DE KURULTAY SONRASI EN YETKİLİ ORGAN PM


PM ve CHP'nin kurultaydan sonraki en yetkili organı. CHP'de, kurultay sonrası en yetkili organ PM'ye girmek, partililer için büyük önem taşıyor.

PM SEÇİMİ NASIL YAPILIYOR?


Genellikle "çarşaf liste"nin tercih edildiği kurultaylarda, 52 PM üyesi doğrudan delege tarafından seçiliyor. Genel Başkan tarafından Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) üyeliği için gösterilen 8 isim de doğrudan PM'ye giriyor. 15 kişilik YDK üyelikleri için de oy kullanılacak.

CHP'nin yeni genel başkanını dün belirleyen delegeler, bugün de bütün adayların, kurayla belirlenen harften başlayarak soyadına göre sıralanmış çarşaf listeyle seçimlere gidecek. Başkanlık Kurulunca bastırılacak liste, ilçe seçim kurulu başkanlığınca mühürlenerek oy pusulasına dönüştürülecek.

Pusulaların ulaşmasının ardından delegeler, bu pusulada seçilecek üye sayısı kadar adaya, adının hizasına işaret koyarak oy verecek. Adayların aldıkları oy sayısına göre sıralama yapılarak asıl ve yedek üyeler belirlenecek.


CİNSİYET KOTASI


PM'nin 8 asıl üyesi ise Bilim Yönetim ve Kültür platformu üyeleri içinden Genel Başkan'ın önereceği 12 kişi arasından seçilecek. Bu adayların oy pusulaları ayrı hazırlanacak. Delege, önce bu üyelikler için oy kullanacak. Bu organlarda her iki cinsiyetten en az yüzde 33 oranında üye bulunacak.


KILIÇDAROĞLU YENİDEN GENEL BAŞKAN SEÇİLDİ


Dün, genel başkanlık seçimi yapıldı. Seçimi, Kemal Kılıçdaroğlu 790 oyla kazandı. Diğer aday Muharrem İnce ise 447 oy aldı.

KILIÇDAROĞLU'NUN PM VE YDK ADAYLARI BELLİ OLDU


Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu belli oldu.

CHP Kurultayı ikinci gününde devam ediyor. Kılıçdaroğlu’nun listesi şu isimlerden oluşuyor:

“Gamze İlgezdi, Sera Kadıgil, Yavuz Karan, Yıldırım Kaya, Haluk Koç, Bülent Kuşoğlu, Hakkı Süha Okay, Ekrem Kerem Oktay, Faik Öztrak, Ali Öztunç, Gamze Pamuk Ateşli, Oğuz Kaan Salıcı, Orhan Sarıbal, Selin Sayek Böke, Yaşar Seyman, Sezgin Tanrıkulu, Gamze Taşcıer, Ayça Taşkent, Bülent Ecevit Tatlıdil, Umut Tekin, Bülent Tezcan, Gülçin Timur, Erdoğan Toprak, Seyit Torun, Pınar Uzun, Öztürk Yılmaz, Ali Rıza Yılmaz, Gökan Zeybek, Onursal Adıgüzel, Veli Ağbaba, Haydar Akar, Ali Hikmet Akıllı, Erbil Aydınlık, Mehmet Bekaroğlu, Gülizar Biçer Karaca, Tekin Bingöl, Çetin Osman Budak, Emre Çam, Mehmet Ali Çelebi, Celal Çelik, Ünal Çeviköz, M.Gül Çiftçi, Semra Dinçer, Emine Gülizar Emecan, Sevda Erdan Kılıç, Aykut Erdoğdu, Muharrem Erkek, Gökçe Gökçen, Fatma Güner, Ali Haydar Hakverdi, Akif Hamzaçebi, Turan Hançerli.”

Kılıçdaroğlu’nun Yüksek Disiplin Kurulu adayları ise şu isimlerden oluştu:

“Sezgin Kaya, Erdoğan Kılıç, Öncü Özbay, Ahmet Ersen Özsoy, Mahir Polat, Mustafa Serdar Soydan, Tuba Torun, Emrah Arslan, Cem Artandaş, Turan Aydoğan, Uğur Bayraktutan, Süleyman Bülbül, Selahattin Emre, Gülsüm Filorinalı ve Banu Gençkan.

(Ahmet Umur Öztürk/İHA)