Gündem 'Ciğerinin parçası'nı kurtardı

'Ciğerinin parçası'nı kurtardı

Paylaş
'Ciğerinin parçası'nı kurtardı

Antalya'da 3 aylıkken gelişme geriliği tespit edilen 1.5 yaşındaki Nisanur Çelik, babası 36 yaşındaki İsmail Çelik'ten alınan karaciğer dokusuyla yaşama tutundu

Ameliyatı gerçekleştiren doktorlar, "Organ nakli olmasa Nisanur bebek 3 yaşını göremeyecekti" dedi. Isparta’da inşaat işçisi olarak çalışan İsmail Çelik ile Elvan Çelik çiftinin 3 çocuğundan en küçüğü olan 1.5 yaşındaki Nisanur’da, henüz 3 aylıkken gelişme geriliği tespit edildi. Yapılan testlerde Nisanur bebekte kalıtımsal çocuk hastalığı olan ’Byler Sendromu’ olarak da bilinen ’PFIC Tip 1 Sendromu’ tespit edildi.

Isparta’daki Devlet Hastanesi’nde tedavisine başlanan Nisanur Çelik’in doktorları, kurtulması için tek çarenin karaciğer nakli olduğunu belirtti. Ancak, Nisanur Çelik’e nakil yapılması için 10 kilo olması gerekiyordu. Aradan geçen sürede bebek 10 kiloya gelince anne ve baba karaciğer nakli için test yaptırdı. Annenin karaciğerinde yağlanma olması nedeniyle doktorlar naklin babadan yapılmasına karar verdi.

Antalya’da Akdeniz Üniversitesi Prof.Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü’nde Genel Cerrahi Sorumlusu Doç.Dr. Ayhan Dinçkan ve Prof.Dr. Okan Erdoğan tarafından gerçekleştirilen operasyonla, babadan alınan 250 gram ağırlığındaki karaciğer parçası, minik Nisanur’a nakledildi. Nisanur bebeğin takiplerini yapan Uzman Dr. Ersin Sayar, "Nisanur bebek gelişim problemleri gösteriyordu. Az sayıda rastlanan Byler Sendromu teşhisi konuldu. Bu tip hastalarda genellikle 5 yaşını doldurmadan ölüm vakalarına rastlanır. Bu Nisanur bebek için daha da vahim bir durumdu. Eğer nakil olmasaydı 3 yaşını bile göremeyebilirdi. Ancak babadan karaciğer parçasının nakledilmesinin ardından bebekte olumlu gelişmeler görüldü" diye konuştu.

Ömer ERDEM/ANTALYA, (DHA)