Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: Azerbaycan ile omuz omuzayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Azerbaycan ile omuz omuzayız

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Azerbaycan ile omuz omuzayız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’da tekrar cumhurbaşkanı seçilen ve ilk ziyaretini Türkiye’ye yapan İlham Aliyev ile görüştü. ‘Tek millet, iki devlet’ vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan ile kalıcı barışın önemine dikkat çekip “Azerbaycan ile omuz omuza hareket ediyoruz” dedi.

yıldan uzun zamandır sürdürdüğü Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı görevine 7 Şubat’ta 5’inci kez seçilen İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine, seçim sonrası ilk resmi ziyaretini dün Türkiye’ye gerçekleştirdi. Aliyev, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen resmi törenle karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İlham Aliyev arsında gerçekleşen ikili görüşmenin ardından heyetler arası temaslarda bulunuldu. Görüşmelerde iki ülke ilişkileri ile bölgesel ve küresel meseleler ele alındı. İki lider daha sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

BAHTİYARLIK DUYUYORUM

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aliyev’i 5’inci defa Azerbaycan’ın cumhurbaşkanı seçilmesi vesilesi ile tebrik ediyorum. Aliyev kardeşimin seçilmesinin hemen ardından ilk ziyaretini Türkiye’ye yapmasından bahtiyarlık duyuyorum” dedi. Erdoğan, “Aziz kardeşim ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde ikili ilişkilerimizin tüm yönlerini gözden geçirdik, bölgesel ve uluslararası konuları değerlendirdik. Azerbaycan ile işbirliğimizin merhum Haydar Aliyev’in işaret ettiği ‘tek millet iki devlet’ temelinde ilerlediğini görüyoruz” diye konuştu.

7.5 MİLYAR DOLARLIK HACİM

İki ülkenin ticaret hacminin 7.5 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Erdoğan, “Enerji alanındaki potansiyeli geliştirmemiz gerekiyor. Bakü Tiflis en başta yer alıyor” dedi. Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barış anlaşmasının imzalanmasının huzur ve istikrar için umut olacağını belirten Erdoğan şunları söyledi: “Bu süreçte Azerbaycan ile omuz omuza hareket ediyoruz. Karabağ’da işgalin sona ermesiyle kalıcı barış için tarihi fırsat penceresi açıldı. Üçüncü tarafları süreci zehirlemek yerine yapıcı katkıda bulunmaya davet ediyoruz.”

Haberin Devamı

‘AZERBAYCAN HALKININ KALBİNDE YAŞAYACAK’

İlham Aliyev, Ankara’da ilk olarak Anıtkabir’i ziyaret etti. Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakan Aliyev, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı: “Azerbaycan’ın sevincini kendi sevinci, kederini kendi kederi bilen büyük şahsiyet Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırası, Azerbaycan halkının kalbinde daima yaşayacaktır.”

ÜÇ ÖNEMLİ ANLAŞMA İMZALANDI

Türkiye ve Azerbaycan arasında tarım, eğitim, ticaret alanlarında önemli işbirliklerini içeren üç anlaşma imzalandı. Anlaşmalara göre, Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi kurulacak, veterinerlik alanında işbirliği yapılacak ve gelir vergisi konusunda karşılıklı yeni düzenlemeler olacak.

DHA