Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu ziyaret dönüm noktası

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu ziyaret dönüm noktası

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu ziyaret dönüm noktası

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 12 yıl aradan sonra dün Mısır’ı ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşen Erdoğan, “Sisi başta olmak üzere tüm Mısırlı kardeşlerime teşekkür ediyorum. Bu ziyaret ilişkilerimizde yeni dönüm noktası olacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretinin ardından dün Mısır’a geçti. 12 yıl aradan sonra ilk kez ülkeyi ziyaret eden Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından Kahire Havaliimanı’nda karşılandı. İttihadiye Sarayı’nda düzenlenen resmi karşılama töreninin ardından ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi. Erdoğan ve Sisi, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantılarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin ortak bildiriyi imzaladı. İki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

‘ANKARA’YA BEKLİYORUM’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıl sonra Kahire’de olmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek “Sisi başta olmak üzere tüm Mısırlı kardeşlerime teşekkür ediyorum” dedi. Erdoğan, “Mısır ile 1000 yılı aşan ortak tarih ve kültüre sahibiz. İlişkileri hak ettiği seviyeye çıkarma gayretindeyiz. Aynı irade Mısır tarafında da var” dedi. Stratejik işbirliği konseyini cumhurbaşkanları seviyesine taşıdıklarını söyleyen Erdoğan, “Değerli kardeşimi ilk fırsatta Ankara’ya beklediğimi söyledim. Bu ziyaret ilişkilerimizde yeni dönüm noktası olacak” ifadelerini kullandı.

Ticaret ve ekonominin iki ülke arasındaki iş birliğinin lokomotifi olduğunu belirten Erdoğan, ticaret hacmini 15 milyar dolara çıkarmak için mutabık kaldıklarını söyledi. Erdoğan, “Savunma sanayi bir diğer alan. Mısır bu sektöre önemli yatırım yapıyor. Ortak projeler yapacağımıza inanıyorum. Yenilenebilir enerji imkanını da değerlendiriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

İLİŞKİLER BOZULMUŞTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır’a son ziyaretini 2012’de gerçekleştirmişti. Mısır’ın eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin 2013’te askeri darbeyle devrilmesinin ardından ilişkiler bozulmuş iki ülke arasındaki diplomasi maslahatgüzar seviyesine inmişti. Dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Haziran 2022’de Kahire’deki İslam Kalkınma Bankası Zirvesi’ne katılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sisi ise Kasım 2022’de Katar’daki Dünya Kupası resepsiyonunda ilk kez bir araya gelip el sıkışmıştı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 13-14 Ekim 2023’te Mısır’a resmi ziyarette bulunmuş, Temmuz 2023’te karşılıklı büyükelçiler atanmıştı.