Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: Garantörlük yapmaya hazırız

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Garantörlük yapmaya hazırız

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Garantörlük yapmaya hazırız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi’nde konuştu. Bölgede kalıcı barışın 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin Devleti’nin kurulması ile sağlanabileceğini belirten Erdoğan, “Garantörlük dahil sorumluluk üstlenmeye hazırız” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Mısır’ı da kapsayan üç günlük ziyareti nedeniyle önceki akşam Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) gitmişti. Erdoğan dün başkent Dubai’de BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile gerçekleştirdiği ikili görüşmenin ardından, onur konuğu olarak katıldığı Dünya Hükümetler Zirvesi’nde konuştu. Zirvenin temasının ‘geleceğin hükümetleri’ olduğunu hatırlatan Erdoğan, “20 yıl öncesinin Türkiye’sini hatırlayanlarla bugünü görenler, ülkemizin nasıl başarı hikayesi yazdığını, nasıl sessiz bir devrim gerçekleştirdiğini kabul ve takdir ediyor” dedi.

Haberin Devamı

‘4 MİLYON SIĞINMACI’

Erdoğan “Bu adımları atarken, 3.5 milyonu Suriyeli olmak üzere 4 milyonu aşkın sığınmacıya yıllardır ev sahipliği yapıyoruz” diye konuştu. Daha adil bir dünyanın mümkün olduğunu söyleyen Erdoğan “Ancak dünyamız, değişim, gerilim, krizler ve kimi yerlerde çatışmaların birbirlerini tetiklediği bir alacakaranlık kuşağından geçiyor” dedi. Türkiye’nin hep barıştan, adaletten, diplomasiden ve dayanışmadan yana olduğunu belirten Erdoğan, “Rusya-Ukrayna savaşında ateşkesin sağlanması ve ardından kalıcı barışa giden yolun aralanması için elimizi taşın altına koyduk” ifadelerini kullandı.

‘KABUL ETMELİLER’

Gazze’de yaşananlara değinen Erdoğan, “Bugünkü krizin kaynağı BM kararlarına rağmen Filistin topraklarındaki işgalin artarak devam etmesidir. İsrail kalıcı barış istiyorsa, yayılmacı hayalleri bırakmalı, 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığını kabul etmeli” dedi. Erdoğan şöyle devam etti: “Bölgemizde barış, huzur ve ekonomik kalkınmaya giden yol, Filistin devletinin kuruluşundan geçiyor. Bu çerçevede bir barışın tesisi ve temini için diğer bölge ülkeleriyle birlikte garantörlük dahil sorumluluk üstlenmeye hazır olduğumuzu dile getirdik.”

Haberin Devamı

‘ANTİSEMİTİZMİ KÖRÜKLÜYOR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini, 5 asır önce Engizisyon zulmüne maruz kalan Musevilere kapısını açmış 4 asır boyunca Kudüs’e hizmet etmiş bir milletin evladı olarak söylediğini belirtti. Erdoğan, “İsrail yönetiminin sorumsuz, pervasız ve acımasız politikaları tüm dünyada antisemitizmi (Yahudilere karşı nefret) körüklüyor, bundan rahatsız oluyor, insanlık adına gerçekten endişe duyuyoruz” dedi. DHA