Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile telefonda görüşecek! Tahıl Koridoru için kritik gün

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile telefonda görüşecek! Tahıl Koridoru için kritik gün

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile telefonda görüşecek! Tahıl Koridoru için kritik gün

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün telefonla görüşecek. Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşının barışla sonuçlanması için yoğun çaba sarf ederken görüşmenin ana konusunun Tahıl Koridoru olması bekleniyor.

Milliyet - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bugün telefonla görüşmesi bekleniyor. İki liderin görüşmesinin önemli gündem maddelerinden birini, dünyanın gözünün çevrildiği Tahıl Koridoru anlaşmasının geleceği oluşturacak.

Haberin Devamı

Rusya, 17 Temmuz’da uzatılmasına onay vermediği Tahıl Koridoru anlaşmasını durdurmuştu. 22 Temmuz 2022’de Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında imzalanan anlaşma ile bir yıl içinde 33 milyon tona yakın tahıl Ukrayna limanlarından taşınmıştı.

BM’nin, Rusya’yı anlaşmaya geri döndürmek için yaptığı girişimler sonuç vermedi. Anlaşmanın imzalanmasında en büyük payı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tahıl Koridoru’nun açılması için yürüttüğü diplomatik temaslara ağırlık verdi.

GÖZLER GÖRÜŞMEDE

Erdoğan, bu kapsamda bugün Putin ile önemli bir telefon görüşmesi gerçekleştirecek. Putin, ‘Rusya- Afrika Zirvesi’nin ardından yaptığı açıklamayla çarşamba günü Erdoğan ile telefonda görüşeceklerini söylemişti. Böylece Tahıl Koridoru’nun tekrar açılmasını bekleyen milyonlarca insanın gözü, yeniden Erdoğan-Putin görüşmesine çevrildi.

Haberin Devamı

İki liderin görüşmelerinde; Türkiye’de doğal gaz merkezi kurulması projesi ile Rusya-Ukrayna arasında kalıcı ateşkesi sağlayacak barış girişimlerin de ele alınması bekleniyor. İki liderin, yüz yüze yapmayı planladıkları görüşme konusunu da ele alacakları yorumları yapılıyor.

YAŞ YARIN TOPLANIYOR

Ağustos ayının ilk haftası içinde yapılması gelenek haline gelen Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) toplantısı yarın düzenlenecek. Toplantı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında yapılacak. Şura üyeleri Anıtkabir ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanlığı’nda toplanacak. Toplantıya; Şura üyeleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Dışişleri Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı (görevlendirilen) ve kuvvet komutanları katılacak.

GENELKURMAY'A 4 ADAY

Toplantıda general ve amiralliğe yükselecek albaylar ile bir üst rütbeye yükselecek general ve amirallerin terfi kararlarının yanı sıra görev süresi uzatılacak ya da emekliye sevk edilecek general, amiral ve albaylarla ilgili kararlar alınacak.

YAŞ’ta gündeme gelmesi beklenen başlıklardan biri Yaşar Güler’in Milli Savunma Bakanı olmasının ardından boşalan Genelkurmay Başkanlığı’na getirilecek isim olacak. Genelkurmay Başkanlığı’na vekaleten atanan Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Musa Avsever’in yanı sıra 2. Ordu Komutanı Org. Metin Gürak, 1. Ordu Komutanı Org. Ali Sivri ve Genelkurmay 2. Başkanı Org. Selçuk Bayraktaroğlu da teamüller gereği Genelkurmay Başkanlığı adayları arasında yer alıyor. Geçtiğimiz yıl atanan Hava ve Deniz Kuvvet Komutanlarının bir yıllık görev süresi daha bulunuyor.

Haberin Devamı