Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan deprem bölgesinde önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan deprem bölgesinde önemli açıklamalar

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan deprem bölgesinde önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli ile geldiği Hatay AFAD İl Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, deprem bölgesinde inşa edilecek binaların 4 katı geçmeyeceğini açıklarken, "Depremden etkilenen bölgelerde TOKİ ödemelerini 3 ay süreyle erteledik" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, il il inşa edilecek yeni bina sayısını duyurdu ve bölgede 20 bin vatandaşın hızla istihdamını temin ettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte depremden etkilenen Hatay'da incelemelerde bulundu. Erdoğan, AFAD İl Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Erdoğan'ın açıklamasından satır başları şu şekilde;

9 saat arayla yaşadığımız depremler etki alanı ve yıkım gücüyle dünyada eşi benzeri olmayan etkiler olarak tarif ediliyor. 7 metreyi aşan yer değiştirmeye neden olduğu belirlendi. Depremden sonraki ilk günlerde kimi eksiklik ve aksaklıklar yaşandığını biliyoruz.

Deprem haberini aldığımız andan itibaren tüm kurumlarımızı harekete geçirdik. Devletin tüm imkanlarını arama kurtarma çalışmalarını başlatmak için seferber ettik. Arama kurtarma yapabilecek tüm kamu görevlilerini deprem bölgesine yönlendirdik.

Uluslararası yardım çağrısı yaparak ekipleri de davet ettik. Süreci yürütmek için gereken hukuki süreci oluşturduk.

Tamamen yıkılmış 21 bine yakın binadaki enkaz kaldırıldı. Bakanlığımız hasar tespit çalışmalarını bitirmek üzeredir.

Haberin Devamı

Deprem anından itibaren yürütülen çalışmalarda 271 bin güvenlik personeli görev aldı. 12 binin üzerinde kişi alt yapı çalışmalarına katıldı.

ENKAZDAN KURTARILAN KİŞİ SAYISINI AÇIKLADI

Ülkemizin dört bir yanından sivil toplum kuruluşlarımız depremzedelerimizin yardımına koştu. Depremlerde 114 bin 834 kişi enkazdan kurtarıldı.

Ülkemizin çeşitli yerlerinden 12 binin üzerinde ağır iş makinası bölgedeki enkaz kaldırma ve alt yapı faaliyetlerine katıldı. Milli Savunma Bakanlığımız ile Emniyet ve Jandarma teşkilatlarımız başta olmak üzere kamu kurumlarımıza ait 77 uçak, 120 helikopter, 38 gemi, 45 insansız hava aracı kurtarma, yardım ve tahliye çalışmalarına iştirak etti. Savunma Sanayii Başkanlığımızın enkaz altı ve duvar arkası görüntüleme sistemleri de arama kurtarma faaliyetlerinde aktif olarak kullanıldı. Ülkemizin dört bir yanından sivil toplum kuruluşlarımız depremzedelerimizin yardımına koştu. 1 milyon 600 bin kişinin barınma ihtiyacı karşılandı

Şehirlerimizin tamamını en küçük bir gerilemeye mahal vermeden yeniden ayağa kaldıracağız. Hiçbir vatandaşımızı ne acısında ne de geleceğini inşa etme gayretinde yalnız bırakmayacağız. Bu bölgeye devlet ve millet olarak sahip çıkacağız.

"BİNALAR 4 KATI GEÇMEYECEK"

Haberin Devamı

Hasar tespit, enkaz kaldırma, yer belirleme işlemleri bittikçe her ilimizde konut sayıları artacaktır. Tüm konut alanlarını yeni bir şehir planı çerçevesinde zemin kalitesine, fay hattına olan mesafesine bakarak tarihi dokusuna uygun şekilde hazırlıyoruz. Konutların hiçbir zemin artı 3 veya 4 katı geçmeyecek.

Güçlendirme diye bir mantıkla asla bu bölgede inşa ve ihya çalışmaları yapmayacağız. Hepsi sıfırdan zemin artı üç, bilemediniz 4 bu şekilde inşaatlarımızı yapacağız. Ülkemizde tüm üniversitelerden hocalarımızla, deprem uzmanlarıyla yoğun istişare halinde çalışıyor, buradan çıkacak sonuca göre hareket ediyoruz.

Kadim yerleşim yerlerini güçlü bir şekilde koruyacak planlamalar yapıyoruz. Bilim adamları ve uzmanlarımızla birlikle yerel yöneticilerin görüşlerini de alıyoruz.

TOKİ TAKSİTLERİ ERTELENDİ

Depremlerden etkilenen 11 ilimizdeki TOKİ taksit ödemelerini 3 ay süreyle erteledik.

Mart ayında;

  • Malatya'da 44 bin 770,
  • Osmaniye'de 9 bin 550,
  • Diyarbakır'da 6 bin,
  • Şanlıurfa'da 3 bin,
  • Hatay'da 40 bin 426,
  • Kahramanmaraş'ta 45 bin 67,
  • Adıyaman'da 25 bin 882,
  • Gaziantep'te 18 bin 544, 
  • Elazığ'da 3 bin 750,
  • Adana'da 2 bin 500,
  • Kilis'te ise 250 konutun inşasına başlanacak.


KREDİ BORÇLARI 6 AY ERTELENECEK

Ağır hasar gören il ve ilçelerde yaşayanların kredi borçları 6 ay, bölgedeki diğer yerlerdeyse 1 ay erteleniyor. Kamu bankalarımız, depremde vefat eden vatandaşlarımızın kredi borçlarını siliyor.

Haberin Devamı

Depremin ülke genelindeki ekonomik faaliyetlere olumsuz etkisini önlemek amacıyla 250 milyarlık Kredi Garanti Fonu paketini 350 milyar liraya yükselttik.

İŞKUR'un Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında 20 bin vatandaşımızın hızla istihdamını temin ediyoruz.

Depremde zarar gören çiftçilerimize, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi'den kullandıkları Hazine destekli kredilerini 1 yıl tehir etme imkanı getirdik.

Acil ihtiyaç duyulan ürünler başta olmak üzere fiyatlarda haksız artışa gidenler için kamunun tüm denetim araçlarını en sert şekilde devreye alıyoruz.

Çiftçilerimize toplam tutarı 2,8 milyar lirayı bulan ve ayni ödenen mazot-gübre desteğini nakdi olarak şubatta hesaplarına yatırıyoruz.

Kentsel dönüşüm planlarımızı vatandaşım engellemesin. Bu konuda adımlar atıyorsak vatandaşlarımız bize yardımcı olsun. Kimi ideolojik saplantılarla kimi basit çıkar kaygılarıyla yürütülen engelleme çabalarının artık son bulmasını bekliyoruz.

Haberin Devamı

 

 

ERDOĞAN VE BAHÇELİ AFET BÖLGESİNDE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milliyetçi Hareket Partisi Devlet Bahçeli 'asrın felaketi' olarak nitelenen 7,7 ve 7,6'lık depremlerin vurduğu Hatay'da incelemelerde bulundu.

Antakya’da incelemelerde bulunan Erdoğan ve Bahçeli’ye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik etti.

Arama kurtarma çalışmalarına katılan ekiplerle tek tek görüşen iki lider, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi aldı. Erdoğan ve Bahçeli arama kurtarma ekipleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi. Erdoğan, enkaz kaldırma çalışmalarının hızlandırılması yönünde de talimat verdi.

DEPREM BÖLGESİNDE TOPLANTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan beraberindeki MHP lideri Devlet Bahçeli ve bakanlar Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne geçti. Erdoğan, burada kanaat önderleri ve muhtarlarla toplantı yaptı.

DEPREM BÖLGESİNE ZİYARET

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Bahçeli, Kahramanmaraş’ta Sütçü İmam Üniversitesi Karacasu Kampüsü’ndeki Konteyner Kenti ziyaret etti.