Gündem Alman Cumhurbaşkanı Steinmer Beştepe'de! Cumhurbaşkanı Erdoğan: İş birliğimiz her geçen gün gelişmektedir

Alman Cumhurbaşkanı Steinmer Beştepe'de! Cumhurbaşkanı Erdoğan: İş birliğimiz her geçen gün gelişmektedir

Paylaş
Alman Cumhurbaşkanı Steinmer Beştepe'de! Cumhurbaşkanı Erdoğan: İş birliğimiz her geçen gün gelişmektedir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Steinmeier ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Savunma sanayinde karşılaştığımız kısıtlamaları artık gündemimizden tamamen çıkartalım istiyoruz. Türkiye ve Almanya'nın bilhassa savunma alanında engelleri değil, bundan sonra ortak üretim projelerini konuşacağını ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, 1924’te imzalanan Türkiye-Almanya Dostluk Anlaşması’nın 100. yıldönümü nedeniyle gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinin son gününde, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Ankara’da bir araya geldi. İki lider görüşmelerin ardından kameraların karşısına geçti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

İlişkilerimizi geliştirme konusunda hemfikiriz. Bugün görüşmelerimizde ülkelerimiz arasındaki çok boyutlu ilişkileri ikili olarak ele alma fırsatını bulduk. Turizm alanındaki iş birliğimiz de her geçen gün gelişmektedir.

ORTAK PROJELERİ KONUŞACAĞIMIZI ÜMİT EDİYORUZ

50 milyar doları bulan ikili ticaret hacmimizi, dengeli biçimde 60 milyar dolar seviyesine ulaştırmayı hedefliyoruz Savunma sanayinde karşılaştığımız kısıtlamaları artık gündemimizden tamamen çıkartalım istiyoruz. Türkiye ve Almanya'nın bilhassa savunma alanında engelleri değil, bundan sonra ortak üretim projelerini konuşacağını ümit ediyoruz.

TERÖRLE MÜCADELEDE DAHA FAZLA DESTEK BEKLİYORUZ

Haberin Devamı

Her alanda yoğun ilişkilere sahibiz. Avrupa ile birlikte Almanya'da yükselen İslam düşmanı örgütlere ilişkin endişelerimiz giderek artıyor. PKK FETÖ başta olmak üzere insanlarımızın huzurunu kaçıran terör örgütleri ile mücadeleye de değindik. Terörle mücadele hususunda Alman makamlarından daha fazla destek beklediğimizi ifade ettim.

VİZE SERBESTİSİ İÇİN ATILACAK ADIMLARI KONUŞTUK

Türkiye-AB ilişkileri de gündemimizde yer aldı. Vize serbestisi başta olmak üzere atılması gereken adımları ele aldık.

GAZZE ÇAĞRIMIZI TEKRARLADIM

Gazze'deki zulümlerin son bulması çağrımızı tekrarladım. Netanyahu tüm bölgenin güvenliğini tehlikeye atıyor. Katliamı gündemden düşürme çabalarına prim verilmemeli. Barışa yönelik tehdidin arttığının herkes bilincinde. Geçtiğimiz hafta tırmanan gerilim en çarpıcı örneğidir. Izdırap nesiller geçse de unutulmayacak. İlk günden kararlı cesur duruş sergiledik. Bundan sonra da yardımın ulaşması için çabalarımızı sürdüreceğiz.

TAKIMLARA KOLAYLIKLAR DİLİYORUM

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın finalleri Almanya'da düzenlenecek. Milli takımımız da bu turnuvada mücadele edecek. Turnuvada yer alacak tüm ekiplere ve takımlara şimdiden başarılar diliyorum.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'ın konuşması ise şu şekilde oldu:

Burada misafiriniz olmaktan çok mutluyum. Hemşehrilerinizin konukseverliğini birebir yaşadım. İstanbul, Gaziantep, Ankara'ya davetiniz için teşekkür ederim. Görüşmelerim son derece yararlı oldu. 2 yıl önce Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı savaşından çok kısa süre önce görüştük. İkinci görüşmemiz Berlin'de, kasım ayında, Hamas'ın saldırısından 1 ay sonraydı.

Haberin Devamı

Bu iki olay tehlikeli bir zamanda yaşadığımızı gösteriyor. Bu gerçekler bizim siyasi hayatımızı ne kadar da etkilese ilişkilerimiz zengin ve uzun geçmişe dayanıyor. Benim için diplomatik ilişkilerimizin başlamasının 100. yılında Türkiye'ye gelmek çok önemliydi.

Özellikle insani ilişkiler bizim bağlarımızı özel kılıyor. Dünyadaki hiçbir ülkeyle Almanya'nın bu kadar yoğun, dostane, alievi ilişkileri yoktur. Onların öyküleri bizim ülkemizi şekillendiriyor. Siyasi hayattan, ekonomi ve kültür hayatında bu k uşakların temsilcileri bana ziyaretimde temsil ediyor. 100 yılı aşkın bir süre önce zanaatkârlar Almanya'daki yoksulluktan kaçarak Türkiye'ye gelmişlerdi. 20'li yıllarda Alman bilim adamları, mimarlar gelmişlerdi. Nazi Almanyasında baskıya uğrayan çoğu Yahudi olan aileler buraya geldiler. Bugün Ankara Üniversitesi'nde bu konuda yeni bilgiler edindim. Tarihi bağlılığımız son derece güncel. 1 yıl önce güneydoğusunda yaşanan depremi yaşadık. İnsani yardım kuruluşları, doktorlar çok kısa sürede geldiler. Tabii ki Almanya'dan çok yoğun maddi destek de sağlandı.

Haberin Devamı