Gündem Cumhuriyete derin saygı

Cumhuriyete derin saygı

Paylaş
Cumhuriyete derin saygı

Türkiye Cumhuriyeti ile ilk resmi teması 1927’de kuran Meksika, Cumhuriyetin 100. yılı dolayısıyla son Aztek Kralı Cuauhtemoc’un adını taşıyan yelkenli okul gemisini Türkiye’ye gönderdi. Gemi Sarayburnu’na girerken 113 denizci öğrenci Türkiye’ye saygılarını göstermek için yelken direklerine tırmandı. 266 kişilik gemi, 24 bin deniz mili yaparak 15 ülkeyi dolaştıktan sonra evine dönecek.

Türkiye Cumhuriyeti ile ilk resmi teması 1927’de kuran Meksika, Cumhuriyetin 100. yılı dolayısıyla son Aztek Kralı Cuauhtemoc’un adını taşıyan ve 266 kişiyi taşıyan yelkenli okul gemisini Türkiye’ye gönderdi. Meksika Büyükelçisi Jose Luis Martinez Hernandez, “Güçlü bir cumhuriyet kuran Mustafa Kemal Atatürk 1930’da El Maximato olarak adlandırılan liderimiz Plutarco Elías Calles ile anlaşma imzalamıştı. İki büyük devlet adamının temelini attığı ilişkiler günümüze kadar kesintisiz geldi. Gemimiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında duyduğumuz derin saygının ifadesi olarak İstanbul’da” dedi.

Haberin Devamı

İSTANBUL’DA OLMAKTAN GURURLUYUZ

Ziyaretin ardından İstanbul’dan ayrılan geminin komutanı Kaptan Deniz Albay Pepe Diaz, Sarayburnu Limanı’na girişte 113 denizci öğrencinin Türkiye’ye saygısını göstermek için yelken direklerine tırmandığını belirtti. Albay Diaz, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı nedeniyle ülkenize geldik. 8 ayda yaklaşık 24 bin deniz mili (40 bin km) yaparak 1 Aralık’ta Acapulco’da olmayı planlıyoruz. Cuauhtemoc, 860 bin deniz mili (1.5 milyon km) yaptı. 41 yıldır hemen her deniz ülkesine giden Cuauhtemoc’nun İstanbul’da olmasından gurur duyuyoruz” diye konuştu.