Gündem Dediğini yaptı, fark yarattı

Dediğini yaptı, fark yarattı

Paylaş
Dediğini yaptı, fark yarattı

Üsteğmen Gökçen Fırat 2004'te donanmanın ilk kadın gemi komutanı olarak tarihe geçti. O zaman Şirin Sever'e verdiği röportajda "Benim amacım farklı olmak, bir ilki başarmak" demişti. Dediğini yaptı, bu röportajdan 19 yıl sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ilk kadın amirali oldu.

Deniz Kuvvetleri'nde Kurmay Albay olarak görev yaparken Yüksek Askeri Şura kararı ile Tuğamiral rütbesine yükseltilen Gökçen Fırat'ın üniforma aşkı küçüklükte başlamış. Şirin Sever'e verdiği röportajda, "Küçüklüğümde 30 Ağustos törenlerini hiç kaçırmazdım, bana hep çok çekici gelirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir parçası olmak istedim. GATA'daki kadın öğrencileri okurdum gazetelerden. Doktorluğu bile geri plana atacak kadar seviyordum bu işi" dedi.

Haberin Devamı


 

GATA'YI İSTEMİŞ

Önce GATA'ya girip askeri doktor olmak istemiş. Ama üniversite sınavında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'ni kazanmış. Gökçen Fırat, "Bir gün Deniz Harp Okulu'nun tanıtım broşürleri geldi. Mülakat sınavına girdim, kazandım. Çapa Tıp Fakültesi yerine burayı tercih ettim. Kadın doktor çok ama kadın subay olmak farklı" dedi. "Farklı olmak, ilki başarmak mı istediniz yani?" sorusunu da "Evet. Benim için amaç farklı olmak ve subay olmaktı" diye yanıtladı.


 

27 YAŞINDA KOMUTAN OLDU

1998'de Deniz Harp Okulu'ndan mezun olan Gökçen Fırat, 27 yaşındayken Deniz Kuvvetleri'nin TCG Eğitim Bot-2’de Türkiye’nin ilk kadın gemi komutanı olarak görev aldı. 2017-2021 arasında Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda görev yaptı. 2021-2022 yılları arasında Norveç’teki SACT Müşterek Harp Merkezi’nde görevliydi. 2022 yılında ise İngiltere’deki Mc Northwood Deniz Komutanlığı’nda görevlendirildi. Şimdi de Donanma'nın ilk kadın amirali olarak Türkiye tarihine geçti.

Haberin Devamı

DEVAMI GELECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce bir törende bir araya geldiği Tuğamiral Gökçen Fırat ile ilgili şunları söyledi: "İlk defa Silahlı Kuvvetler’de böyle bir kızımızın albaylıktan, amiralliğe terfi etmesi ayrı bir güzellik. Ben kendisini kutluyorum, tebrik ediyorum. İnşallah bundan sonraki şuralarda devamı gelecektir."