Gündem Deli bal nedir, nerede üretilir, faydaları nedir? Deli bal zehirlenmesi nasıl olur?

Deli bal nedir, nerede üretilir, faydaları nedir? Deli bal zehirlenmesi nasıl olur?

Paylaş
Deli bal nedir, nerede üretilir, faydaları nedir? Deli bal zehirlenmesi nasıl olur?

Deli bal bugün sosyal medyada hızla yayılan sevimli ayı videosunun ardından pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Videoda deli bal zehirlenmesi yaşayan ayı hareketleriyle izleyenleri gülümsetirken, veterinere götürülerek tedavi edildiği öğrenildi. Peki, Deli bal nedir, nerede üretilir, faydaları nedir? Deli bal zehirlenmesi nasıl olur? İşte yanıtı…

Deli bal zehirlenmesi yaşayan ayının görüntüleri dikkatlerin bu ender rastlanan bal türüne çevrilmesine neden oldu. Deniz seviyesinden yaklaşık 3 bin metre yükseklikte üretilen deli balın faydalarının yanı sıra dikkatli tüketilmediği takdirde zararları da bulunuyor. İşte deli bal hakkında detaylar…

Haberin Devamı

DELİ BAL NEDİR?

Deli bal, arıların Beyaz ormangülü ve Kafkas ormangülü çiçeklerinden elde ettiği, halk arasında 'bal tutması' denilen olaya sebep olan arı ürünüdür.

DELİ BALIN FAYDALARI NELERDİR?

  • Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklarda iyileşme sürecini hızlandırıyor.
  • Öksürüğün de hızlıca kesilmesinde büyük rol oynuyor.
  • Sadece grip, nezle gibi yaygın ve nispeten basit hastalıklara değil, gastrit, bronşit, faranjit gibi hastalıklara karşı da vücuda destek oluyor.
  • Tansiyonu düşürdüğü için hipertansiyon rahatsızlığına iyi geliyor.
  • Tıpkı tansiyon gibi kolesterolü de düşürme konusunda büyük rol oynuyor.
  • Mide ağrılarının hızlıca dinmesini sağlıyor.
  • Doğru miktarda yendiğinde sinir sisteminin düzenli çalışmasına destek oluyor.
  • Sinir sisteminin düzenlenmesine olan katkılarıyla sinir bozukluğu, halsizlik, uykusuzluk gibi sorunların da kolayca çözülmesini sağlıyor.
  • Çok güçlü antioksidan özellikler gösterdiğinden bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücudu mikroplardan koruyor.
  • Ağrı kesici etkileriyle sadece mide ağrılarına değil, baş ağrısı gibi sıkça yaşanan ağrılara da iyi geliyor.
  • İçinde kalsiyum, potasyum gibi vücudumuzun ihtiyacı olan maddelerden bolca bulunduğundan dokuların sağlıklı bir şekilde kalmasında vücuda önemli katkılarda bulunuyor.

DELİ BAL ZEHİRLENMESİ NASIL OLUR?

Acı balın içinde yer alan grayanotoksin maddesi zehirlenmeye neden olmaktadır. Deli bal zehirlenmesinin belirtileri şöyledir; kalp ritmi bozukluğu, boğazda yanma, deride ve gözde kızarma, bulantı, kusma, ağız ve burunda kaşınma, tükürükte artış, bulanık görme veya geçici körlük, baş ağrısı ve dönmesi, ishal, tansiyon düşüklüğü, bilinç kaybı. Bir kaşık bal tüketilmesiyle genellikle 1-1,5 saat içinde etkileri görülmeye başlanır.

DELİ BAL NEREDE ÜRETİLİR?

Ormangülleri türleri, Karadeniz ikliminin görüldüğü yerlerde deniz seviyesinden 0-3000 metre yükseklikte yetişir. Kastamonu'nun Çatalzeytin, İnebolu, Abana, Bozkurt, Doğanyurt, Cide, Küre ilçelerinin yanı sıra Azdavay ve Şenpazar ilçelerinin bir bölümünde deli bal üretilir.

Haberin Devamı
Fazla bal yiyen ayı fenalık geçirdi Düzce’de bal kovanlarına dadanan ayı, fazla bal yiyince komalık oldu. Vatandaşlar kovanların yanında buldukları ayıyı, veteriner hekime teslim etti.