Gündem Denetimler sonuç verdi! Düzensiz göçmenler yeni rota arıyor

Denetimler sonuç verdi! Düzensiz göçmenler yeni rota arıyor

Paylaş
Denetimler sonuç verdi! Düzensiz göçmenler yeni rota arıyor

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Terör, uyuşturucuyla mücadele, siber suçlar ile göçmen kaçakçılığı” gündemine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Yerlikaya, “Çalışmalarımız sonucunda düzensiz göçmenler artık yeni göç rotası arayışına girdi. Organizatörler ‘Türkiye’de artık sıkı denetim var, gitmeyin’ diyorlar” dedi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, medya kuruluşlarının İstanbul temsilcileriyle dün bir araya geldi. Bakanlığın 120 günlük verilerini paylaşan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 1 Ekim itibariyle bakanlık görevinin 120’nci gününü tamamladığını ve kamuoyuyla 120 günlük verileri paylaştığını belirtti. Çağın en önemli küresel sorunlarının başında göç olduğunu belirten Bakan Yerlikaya, Türkiye’nin de bu sorunla mücadele eden ülkelerin başında geldiğini ifade etti. Yerlikaya, geçici koruma altındaki Suriyeli sayısının 3 milyon 274 bin 59 olduğunu söyledi. İkamet izinli yabancı sayısının 1 milyon 150 bin 386 olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

2 BİN 937 OPERASYON

Yerlikaya, “Uluslararası koruma kapsamında bulunanların sayısı 281 bin 177. Ülkemizde toplam düzenli göçmen sayısı 4 milyon 711 bin 622. Bizim asıl mücadele alanımız düzensiz göç, göçmen kaçakçılığı organizatörleri. Son 120 günde göçmen kaçakçılığına yönelik 2 bin 937 operasyon yapıldı. 3 bin 975 göçmen kaçakçısı yakalanırken bunların bin 225’i tutuklandı. 465’i hakkında adli kontrol kararı alındı. Organize suç çeteleri bizim bakış açımızda neyse göçmen kaçakçılığı organizatörleri de aynı kefededir. Operasyonlar sonucu 120 günde 112 bin 404 düzensiz göçmen yakalandı. Bunlardan 48 bin 339’u ülkelerine gönderildi. Geri kalan diğer düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilmelerine devam ediliyor” dedi. “Son 120 günde terör örgütlerine yönelik İHA’larımız, SİHA’larımız ve İKU’larımız 21 bin 459 saat uçuş gerçekleştirdi. Bu dönemde bölücü terör örgütü PKK/KCK’ya yönelik bin 132 şehir, 54 bin 598 kırsalda olmak üzere 65 bin 730 operasyon yapıldı. Kırsalda gerçekleşen operasyonların 26’sı büyük 189’u orta 54 bin 383’ü küçük operasyonlardı. Kırsalda ve şehirde PKK’ya yönelik yapılan tüm operasyonlarda 309 terörist etkisiz hale getirildi. 38’i ölü, 208’i sağ 4’ü yaralı, 59’u teslim. 1810 şüpheli gözaltına alınırken, 433’ü tutuklandı. 336’sı hakkında adli kontrol kararı verildi.” İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısı önüne hafif ticari araçla yapılan terör saldırısında ihmal iddialarına ilişkin olarak Yerlikaya şunları söyledi: “Saldırganların Kayseri’de bir gün önce uzun namlulu silahlarla bir araca ateş açmaları üzerine 112 ’ye vatandaş ihbarı oldu. İhbarda belirtilen plaka, Plaka Tanıma Sistemi (PTS)’nde ulusal yerine, yerele girildi. Teröristlerin paramotor ile Türkiye’ye girdiğine dair belirleme var. Çok güçlü bir ihtimal paramotorla geldikleri öngörülüyor. Ancak paramotor bulunamadı.”

Haberin Devamı

65 BİN 730 OPERASYON TÜRKİYE’DEN GEÇİT YOK

İstanbul’da yapılan sıkı denetimler sonucu yakalanacağını anlayan vize, vize muafiyeti veya ikamet süresi biten 120 bin 531 yabancının ülkemizden ayrıldığını belirten Yerlikaya, “Sahada düzensiz göçmenle mücadelemizi artırdıkça, vizesi bitmiş düzensiz göçmen ülkelerine geri döndü. Düzensiz göçle mücadele en stratejik şehrimiz İstanbul. İstanbul’da bugüne kadar düzensiz göçmenlere ve göçmen kaçaklığı organizatörlerine yönelik gerçekleşen 304 operasyonda 451 şüpheli gözaltına alındı. Son 120 günde 80 bin 946 düzensiz göçmenin sınırdan girişi engellendi. Çalışmalarımız sonucunda düzensiz göçmenler artık yeni göç rotası arayışına girdi. Organizatörler, düzensiz göçmenleri, Türkiye’de artık sıkı denetim olduğunu söyleyip, gitmemeleri için uyarıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

“Son 120 günde terör örgütlerine yönelik İHA’larımız, SİHA’larımız ve İKU’larımız 21 bin 459 saat uçuş gerçekleştirdi. Bu dönemde bölücü terör örgütü PKK/KCK’ya yönelik bin 132 şehir, 54 bin 598 kırsalda olmak üzere 65 bin 730 operasyon yapıldı. Kırsalda gerçekleşen operasyonların 26’sı büyük 189’u orta 54 bin 383’ü küçük operasyonlardı. Kırsalda ve şehirde PKK’ya yönelik yapılan tüm operasyonlarda 309 terörist etkisiz hale getirildi. 38’i ölü, 208’i sağ 4’ü yaralı, 59’u teslim. 1810 şüpheli gözaltına alınırken, 433’ü tutuklandı. 336’sı hakkında adli kontrol kararı verildi.”

Haberin Devamı

SANAL DEVRİYE ÇALIŞIYOR

“Nasıl kara vatanda organize suç çeteleri ile mücadele ediyorsak klavyelerin arkasına saklanan suç odaklarıyla da mücadele etmek zorundayız. Sanal devriyelerimizin bilişim sistemlerinden çocuk istismarına, yasadışı bahisten ödeme sistemlerine kadar 17 farklı görev alanı bulunuyor. Devriyelerimiz bu 17 farklı görev alanı içerisinde siber vatanda olası saldırıları daha oluşmadan tespit etmek için yapay zeka teknolojilerini kullanıyor ve ilgili birimlere yönlendiriyor. Siber suçlarla mücadele çerçevesinde son 120 günde bilişim sistemlerine yönelik 64 operasyon düzenledik. Operasyonlar sonucu 86 şüpheli gözaltına alınırken bunların 31’i tutuklandı.”

GÖLGE GİBİ TAKİPTEYİZ

“Türkiye Yüzyılı’nda uyuşturucu küresel bir felaket olarak görüyoruz. Uyuşturucuyla mücadelede temel hedefimiz Türkiye’nin uyuşturucu için ulaşılmaz ve yasaklı bölge olmasını sağlamaktır. Uyuşturucu suçunu terörle eş değer görüyoruz. Zehir taciri ne ise bizim için terörist de odur. Sokak satıcısından, zehir tacirine kadar hangi büyüklükte olursa olsun, gölge gibi takiplerindeyiz. Son 120 günde 80 bin 572 operasyon düzenledik. 98 bin 198 şüpheli gözaltına alındı. 8 bin 879’u tutuklandı. 3 bin 422’si hakkında adli kontrol kararı verildi.”

Haberin Devamı

İHMAL İDDİASİ ARAŞTIRILIYOR

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısı önüne hafif ticari araçla yapılan terör saldırısında ihmal iddialarına ilişkin olarak Yerlikaya şunları söyledi: “Saldırganların Kayseri’de bir gün önce uzun namlulu silahlarla bir araca ateş açmaları üzerine 112 ’ye vatandaş ihbarı oldu. İhbarda belirtilen plaka, Plaka Tanıma Sistemi (PTS)’nde ulusal yerine, yerele girildi. Teröristlerin paramotor ile Türkiye’ye girdiğine dair belirleme var. Çok güçlü bir ihtimal paramotorla geldikleri öngörülüyor. Ancak paramotor bulunamadı.”