Gündem Deniz liseliler haklarının peşinde! Çalışacakları gemi yok!

Deniz liseliler haklarının peşinde! Çalışacakları gemi yok!

Paylaş
Deniz liseliler haklarının peşinde! Çalışacakları gemi yok!

Beş yıl öncesine kadar 3000 grostonluk gemilerde çalışabilen denizcilik meslek lisesi mezunları, ehliyetlerine getirilen sınır nedeniyle en fazla 500 grostonluk gemilerde çalışabiliyor. En büyük sorunsa artık 500 grostonluk gemi kalmaması. Gemilerde staj yapma zorunluluğu olan ancak gemi bulamayan gençler ehliyet sınavına giremiyor.

Gemi insanlarını yetiştiren en önemli kurumlardan birisi deniz liseleri. 5 yıl öncesine kadar denizcilik meslek liseleri mezunları iç hacmi 3000 groston/3000 kilowatta kadar olan gemilerde çalışabiliyordu. Ancak ehliyetlere getirilen sınır ile artık en fazla 500 grostonluk/750 kilowatta küçük gemilerde çalışabiliyorlar. Hayalleri dev gemilerde kaptanlık yapmak olan, ancak iş bulma imkanlarının kısıtlandığını söyleyen deniz liseliler eski haklarının iade edilmesini istiyor.

Haberin Devamı

500 GROSTONLUK GEMİ KALMADI

Derin Gemi Acentesi Başkanı Nadir Özsoy, “Ehliyet derecesinin düşürülmesi büyük problem oldu. 500 grostonluk gemi kalmadı. 56 okuldan mezun olan çocuklar bu düzenleme nedeniyle istihdam edilemiyor. Üstelik sektörde nitelikli eleman eksikliğimiz var, yabancı uyruklu personel çalıştırmak zorunda kalıyoruz. Uluslararası standartlarda eğitim almalarına rağmen eğitimin altında ehliyet verilmesi haksızlık. Bu konuda düzenleme yapılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.