Gündem Denizli'den büyük turizm atağı

Denizli'den büyük turizm atağı

Paylaş
Denizli'den büyük turizm atağı

Bölgede Pamukkale gibi dünyaca ünlü bir doğa harikası olmasına rağmen Denizli bugüne kadar turizm potansiyelinin sadece yüzde 10'unu kullanabilmiş. Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli'yi turizm atağına kaldırıyor. 'Teleferik ve Bağbaşı Yaylası Projesi', Tavas'taki kayak merkezi ve antik kentlerdeki kiliseler, bölgeyi 4 mevsim turizmin odağı yapacak

Haberin Devamı

Türkiye’de tekstil sektörüyle öne çıkan Denizli, aslında tarihi değerleri, antik kentleri, dünyaca ünlü kazıları ve kaplıcalarıyla keşfedilmemiş bir turizm kenti. Bugüne kadar neredeyse sadece Pamukkale ile anılan Denizli, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ile birlikte adeta bir turizm atağına kalktı.

Büyükşehir Belediyesi’nin üstlendiği antik kent kazısıyla dünyada bir ilki gerçekleştiren Denizli, bugünlerde yaptığı turizm yatırımlarıyla günübirlik bir kent olmaktan kurtulmaya çalışıyor. Aslında önemli bir turizm kenti olduklarını söyleyen Osman Zolan, “2 milyonun üstünde turist geliyor ama günübirlik. Biz bu algıyı yıkmaya çalışıyoruz” dedi. Osman Zolan sorularımızı yanıtladı:

Denizli’yi günübirlik gezilen kent olmaktan çıkarmak için ne yapıyorsunuz?

Haberin Devamı

Denizli genelde ‘ekstra tercihe bağlı’ bir satış olarak sunuluyor. Turistler geliyor, Pamukkale’yi görüyor. Vakit dar, koşturma içinde, Denizli’yi görmeden geri dönüyor. Sayısal anlamda 2 milyon iyi rakam ama bıraktığı değer sıfıra yakın.

Bu nedenle turizmi çeşitlendirme hamlesi başlattık. Sağlık ve termal turizmini öne çıkaracağız. 2000 yıl önce Pamukkale’ye sağlık bulmak, tedavi olmak için gelirlermiş. Biz o tarihi tekerrür ettireceğiz. Şifa bulmayı tıpla birleştirerek, hastanelerden sevk noktasına getireceğiz. Turistler Denizli’ye günübirlik değil, 1 hafta-10 gün konaklamalı gelecek.

KAZI YAPAN İLK BELEDİYE

Denizli’nin tarihi dokusundan bahseder misiniz?

Bizim 19 antik kentimiz var. Şunu net olarak söyleyebilirim: Denizli’deki antik kentlerin çeşitliliği hiçbir yerde yok. Şu anda 3-4 tanesinde kazı çalışmaları devam ediyor. Kültür Turizm Bakanlığı’ndan kazı çalışmalarını devralan ve kendi başımıza gerçekleştiren ilk belediyeyiz. 8 yıl önce aldık. Antik kentlerde 12 ay kazı yapılabileceğini gösterdik.

Hızlı bir şekilde her şeyi günyüzüne çıkarıyoruz. Denizli turizm anlamında sadece Pamukkale ile biliniyor ama onun ötesinde tarihi kültür derinliği var. 4 bin yıl öncesine kadar giden güzel eserler var. Onları da ayağa kaldırıyoruz.

Haberin Devamı

Turizm konusunda başka neler yaptınız?

Denizli aslında hem yerli hem yabancı turiste hitap eden bir kent. Pamukkale’yi herkes merak ediyor ve zaten geliyor. Ancak bizim etrafımız dağlarla çevrili. Kentin yüzde 49’u orman. Ormanların kentle buluşturulmadığını fark ettik ve teleferik projemizi gerçekleştirdik. Dağların zirvesini tek tek dolaşarak yayla yerleşkesi ‘Bağbaşı’nı belirledik.

1500 metre uzunluğunda 24 kabinli bir teleferik inşa ettik. Saatte 1000 kişi taşıyabilen teleferikle 1500 metre rakımla Bağbaşı Yaylası’na ulaşılıyor. Teleferiğin üst istasyonunun bulunduğu yerde kafeterya oluşturduk. 1700 metre yükseklikte ise piknik alanları, lokantalar, 30 adet bungalov tipi ev ve çadır alanlarından oluşan bir yerleşke kurduk. Teleferik ve dinlenme tesislerini 7 ay önce hizmete aldık. Yoğun ilgi görüyoruz. Çevre illerden de ziyaretler başladı.

EGE'NİN YENİ KAYAK MERKEZİ

Sadece yayla ve kaplıca turizmiyle mi öne çıkacaksınız?

Hayır. Bu yıl devreye alacağımız bir kayak merkezimiz var. Denizli’ye de 2400 metrelik rakımdaki Bozdağ’a kayak tesisleri kurduk. Pistleri oluşturduk, telesiyejleri yerleştirdik. Oradaki tesisler şu anda günübirlik kayak için hizmet veriyor.

Haberin Devamı

Ancak otel yatırımlarına açığız ve her türlü teklifi değerlendireceğiz. Yani yatırımcı bekliyoruz. Yatırımcılara her türlü desteği vereceğiz. Kayak merkezi Antalya ve Muğla’ya yakın. İki yolun orta noktasında. Kolayca ulaşılabiliyor. Türkiye’nin en büyük arkeoloji müzesini oluşturmak da projelerimizin arasında. 19 antik kentin olduğu şehirde, arkeoloji müzemiz yok.

Tekstilin Denizli ekonomisindeki yeri nedir?

Tekstil bir numaralı sektörümüz. Kapasite kullanımı günde 24 saat. Hatta yetişmiş eleman sıkıntısı çekiyoruz. İnsan var olduğu sürece tekstil ürünlerine ilgi devam edecek. T

ekstilde faaliyet gösteren firmalar genellikle küçük ve orta ölçekli. Bu da aslında kent için önemli bir şans. Çünkü tekstil sektörüne hakim birkaç firma olmadığı için krizlerden etkilenmeler de düşük seviyede oluyor. Ayrıca testil sektörünün yarattığı katma değer tabana yayıldığı için elde edilen gelir de kentte kalıyor.

Haberin Devamı

7 BİN CAM PARÇADAN HOROZ HEYKELİ

Denizli horozuyla ünlü bir kent...

Denizli’nin sembolü horozdur. Denizli ve horozu incelediğinizde 2000 yıl öncesine dayanır. Yapılan kazılarda 2000 yıl öncesine ait üzerlerinde horoz kabartmaları olan testilere ulaştık.

Denizli horozu rengi, duruşu, sesi ve uzun ötmesiyle farklıdır. Cüsselidir. Bu nedenle kentin merkezine bir horoz heykeli yaptırdık. Bunun için de bir anket gerçekleştirdik ve Denizli halkına horoz heykelini hangi maddeden yapalım diye sorduk.

Alternatif olarak da ‘travertenden mi, fiberglastan mı, metalden mi yoksa camdan mı olsun’ diye sorduk. Tercih cam oldu. Horozu camdan yaptırdık. Cam horozumuz 7 bin parçadan oluşuyor. Açık havada Türkiye’nin en büyük cam heykeli... Yapımı bir buçuk yıl sürdü.

SU BORULARININ TAMAMI DEĞİŞTİ

Altyapı olarak kent için neler yaptınız?

Denizli halkı son 10 yıla kadar 60-70 yıllık borulardan su içiyordu. Kanalizasyon hatlarını ve su borularını yeniledik. Üst yapıyı da baştan aşağıya değiştirdik. Denizli yaşanabilir bir kent haline geldi. Giriş çıkışlarıyla misafirleri en iyi karşılar bir altyapısı oluştu. Büyükşehre bağlı 19 ilçemiz var. Bazı ilçelerimiz küçük ama coğrafi anlamda iyiyiz.

Her ilçenin kendine ait güzellikleri var. Örneğin; Beyağaç. Küçük bir ilçemiz ama 1300 yaşında çam ağaçları var. Şelalelerimiz, göl ve milli parklarımız var. Yaban keçileri ve geyiklerin yaşadığı ormanlara sahibiz. Tarih, kültür, el sanatları ve tekstil bir arada.

Bağbaşı Yaylası’nı nasıl oluşturdunuz?

Aslında yaylamız Orman ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı. Dönemin Orman ve Köyişleri Bakanı Veysel Eroğlu’na giderek buraya dinlenme tesisi ve teleferik yapmak istediğimizi söyledik. Ticari bir amaç gütmediğimizi anlattık.

Bir şeyler kaçırmak amacında olmadığımızı belirttik. Vatandaşlarımıza yeni seçenekler sunmak istediğimizi anlattık. Kendisi teklifimizi olumlu karşıladı. Tesisler ve teleferik için 38 milyon lira harcadık.

BÜYÜKŞEHİR HERKESİ KUCAKLIYOR

Nasıl bir belediyecilik anlayışınız var?

Ben belediyecilikte siyaset olmaması gerektiğini düşünüyorum. Seçim yapıldıktan bir gün sonra ben parti rozetimi bir kenara bırakırım ve herkesin başkanı olurum. 19 ilçemiz var. 14’ü AK Partili, 4’ü CHP’li ve biri MHP’li belediye başkanı tarafından yönetiliyor.

Ama hepsiyle de aramız çok iyidir. Hepsine eşit mesafede dururum. Belediyeler keyif yapılacak, koltuk sefası sürülecek makamlar değildir. Günün 24 saatini kentle yaşarsınız. İnsanlar da “Osman Bey keyif yapsın, biraz oturup makamının sefasını sürsün” diye oy vermiyor.

Çalışsın diye oy veriyor. Ben de bunu yapmaya çalışıyorum. Benden önce de başkanlar vardı benden sonra da olacak. Eğer bir şeyleri doğru yapıyorsanız yeniden seçilirsiniz. Ama yapmıyorsanız vatandaş size ‘Dur’ der. İç huzur ve kendimle barışık olmak benim için önemli. Kalsak da gitsek de bu değişmez.

DENİZLİ'NİN BEYAZ CENNETİ

Denizli’nin ikinci turizm yatırımı 2419 metre yüksekliğindeki Denizli Kayak Merkezi. Doğal pistleri ile Batı Anadolu’nun en büyük kayak merkezi Aralık-Nisan arasında kayak imkanı sağlıyor.

1700, 1500 ve 700 metrelik pistlere sahip tesisler amatör ve profesyonel kayakçılara hizmet verirken, 2 telesiyej, 1 teleski ve yürüyen bant ile zirveye ulaşılıyor. Altyapısı ve günübirlik tesisi ile ziyaretçilerinin tüm ihtiyaçlarını karşılayan tesisler, topografik yapısı ve karın özelliği ile kayak yapmak için büyük avantaj sağlıyor.

İNANÇ TURİZMİNDE LOKOMOTİF OLACAK

Denizli’de 19 antik şehir ve 1000’e yakın kültür varlığı var. İnanç turizmi açısından önemli bir potansiyele sahibiz. Pamukkale ve Hierapolis antik kentlerinin yanında son dönemlerde büyük kazıların yapıldığı Laodikya da inanç turizmi açısından kentin lokomotifleri arasında yer alacak.

Hierapolis’te bulunan, Hz. İsa’nın 12 havarisinden St. Philip’in Martyriumu ve mezarı, İncil’de adı geçen 7 kiliseden biri olan Laodikya Antik Kenti’ndeki ‘Kutsal Haç Kilisesi’ inanç turizmi açısından kente katkı sağlayacak. Lidya Piskoposları Listesi’nde adı geçen Tripolis Antik Kenti ve Colossae Antik Kenti’nde bulunan Asya’nın en büyük kilisesi St. Michael Kilisesi de inanç turizm merkezleri arasında.