Gündem Deprem bölgesinde OHAL ilan edildi! OHAL bölgesinde şimdi ne olacak?

Deprem bölgesinde OHAL ilan edildi! OHAL bölgesinde şimdi ne olacak?

Paylaş
Deprem bölgesinde OHAL ilan edildi! OHAL bölgesinde şimdi ne olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada depremin yaşandığı 10 ilin genel hayata etkili afet bölgesi(OHAL) olarak ilan edildiğini duyurdu. Peki OHAL hangi durumlarda ilan edilir? OHAL ilan edilen bölgelerde şimdi ne olacak?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bini geçerken 20 binden fazla vatandaşın yaralı olduğu bildirildi. Olağanüstü hâl ya da kısa adıyla OHAL, olağanüstü bir yönetim düzeninin gerekli olduğu doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ekonomik bunalım, kamu düzeni tehlike altına sokan yaygın şiddet vakaları gibi durumlarda başvurulan uygulamadır.

Haberin Devamı

BÖLGE VALİLERİ YETKİLENDİRİLİYOR

OHAL ilan edildikten sonra OHAL'in ilan edilmesine sebep olan sorunun hızlı bir şekilde çözümüne yönelik her türlü çalışmalar sürdürülür. Olağanüstü halin bir birkaç ili kapsaması durumunda görev ve yetkinin il valisinde olması öngörülürken, birden fazla ili kapsaması durumunda "bölge valileri" yetkilendiriliyor.

OHAL kararı Resmi Gazete'de yayımlanır ve tüm yurt genelinde bilgi paylaşımı yapılır. TBMM'nin onayından sonra OHAL resmi faaliyete geçer.

Olağanüstü Hal Kanunu Birinci Kısım Madde 3'e göre;

Cumhurbaşkanı: (1)a) Tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinden birinin veya birden fazlasının görülmesi durumunda, 2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 84 üncü maddesiyle, bu fıkrada yer alan “Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu” ibaresi “Cumhurbaşkanı” değiştirilmiştir.

Haberin Devamı

b) Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde, Milli Güvenlik Kurulunun görüşünü de aldıktan sonra;

Yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir.

Olağanüstü hal kararı Resmi Gazete'de yayımlanır ve hemen Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise derhal toplantıya çağrılır. Meclis, olağanüstü hal süresini değiştirebilir. Cumhurbaşkanının istemi üzerine, her defasında dört ayı geçmemek üzere, süreyi uzatabilir veya olağanüstü hali kaldırabilir. (1)

Cumhurbaşkanı, olağanüstü halin bu maddenin birinci fıkrasının (b) bendi gereğince ilanından sonra; süreyi uzatmaya, kapsamını değiştirmeye veya olağanüstü hali kaldırmaya ilişkin hususlarda da karar almadan önce Milli Güvenlik Kurulunun görüşünü alır. (1)

Olağanüstü hal kararının hangi sebeplerle alındığı, bölgesi ve süresi, Türkiye radyo ve televizyonuyla ve Cumhurbaşkanınca gerekli görülen hallerde diğer araçlarla ilan edilir. (1)

Haberin Devamı

OHAL NE KADAR SÜRER?

Yazılı kanunlarda yer alan bilgilere göre; ülkenin bir ya da birden çok bölgesinde veya bütününde altı ayı geçmemek üzere OHAL ilan edilebilmektedir.

Kamu düzeni, tehlikeli salgın hastalık, ekonomik bunalım ve doğal afet gibi olağanüstü durumlarda OHAL’de hayata geçirilen uygulamalar; 

Kişilerin tüm eşyalarının detaylı olarak aranması ve tehlike oluşturabilecek eşyalara el konulması

Belirli bölgelerde ve saatlerde kişilerin dolaşmasını veya toplanmasını yasaklama

Gazete, dergi veya broşür ürünlerinin basılmasının yasaklanması, dağıtılması ve toplanılması

OHAL bölgesine dışarıdan giren kişilere karşı önlem alınması

Ruhsatı olan tüm silahlara el konulması ve yasaklanması

Sesle yapılabilecek herhangi bir kaydın yayınlanmasını ve paylaşılmasını engelleme

Kesici ve delici eşyalarının taşınmaması ve el konulması

Her türlü bulunan cephanelerin toplatılması ve el konulması

İşçilerin iyi niyet kurallarına uymaması sonrası cezalandırılması

Haberin Devamı

Kapalı veya açık herhangi bir bölgede toplanılması veya görüşülmesini yasaklama

Kişilerin toplantı yapması veya bir alanda toplanması sonucu kalabalığın dağıtılması

Dernek faaliyetlerinin belirlenen süre boyunca durdurulması