Gündem Deprem dayanıklılık testi başvurularında büyük düşüş

Deprem dayanıklılık testi başvurularında büyük düşüş

Paylaş
Deprem dayanıklılık testi başvurularında büyük düşüş

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından artış gösteren deprem dayanıklılık testi başvurularında büyük düşüş yaşanıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı Malzemeleri Laboratuvarına depremden sonra başvurular günde ortalama 300'e kadar çıkarken, bu sayı bu yıl haftada 10'a düştü.

6 binden fazla binanın yıkıldığı, 2 milyona yakın konutun hasar gördüğü 6 Şubat depremlerinin ardından ülke genelinde bina dayanıklılık testi başvurularında artış yaşanmıştı. Depremden sonra 3 ay içinde İstanbul Teknik Üniversitesi'ne (İTÜ) 4 bin başvuru yapıldı. Ancak başvurular haziran ayından sonra düşüşe geçti. Geçen yıl günde ortalama 300 başvuru yapılırken, bu yıl itibarıyla başvurular ayda 40'a, haftada 10'a kadar düştü. 13 Mart'ta sadece bir başvuru oldu.

Haberin Devamı

KÖTÜ ÇIKSA NE YAPACAK?

İTÜ Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Hasan Yıldırım, "Apartmanda birkaç kişi istemediği zaman başvuru engelleniyor. Ya da başvurdukları zaman, binanın kötü çıkması durumunda ne yapacaklarını düşünüyorlar. Binanın güçlendirilmesi gerekirse bunun nasıl yapılacağı konusunda endişeleri de var. Deprem acısı yaşamamış bazıları da kayıtsız davranabiliyor. Deprem olduğunda harekete geçiyoruz" dedi. Yıldırım, test fiyatlarında üniversite olarak özellikle durumu kötü olanlara yardımcı olduklarını da söyledi.

ANTAKYA’DAN GELEN TAŞLARA TEST YAPILIYOR

İTÜ Laboratuvarında şu sıra Antakya’dan gelen taşlar teste tabi tutuluyor. Hasan Yıldırım, taşların Kahramanmaraş ve Antakya’da yapılacak inşaatlar için araştırıldığını ve her türlü dayanıklılığının test edildiğini söyledi: “İki kentte çok sayıda inşaat başladı. Uygun mudur, değil midir betonda kullanılabilir mi diye numuneler geliyor. Kimyasal araştırmalarla 20 günün üzerinde bir test sürecinden geçiriyoruz” bilgisini verdi. Rojda ALTINTAŞ - Feridun AÇIKGÖZ/DHA

Haberin Devamı