Gündem Deprem felaketinde 12. gün! Çalışmalar devam ediyor: İşte şehirlerdeki son durum

Deprem felaketinde 12. gün! Çalışmalar devam ediyor: İşte şehirlerdeki son durum

Paylaş
Deprem felaketinde 12. gün! Çalışmalar devam ediyor: İşte şehirlerdeki son durum

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17'de 7.7; saat 13.24'te ise Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde deprem oldu. Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis'te büyük yıkıma yol açan depremin üzerinden 12 gün geçti. Bölgede arama-kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 38 bin 44 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

AFAD, 6 Şubat'ta 04.17'de Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.7 büyüklüğünde deprem olduğunu duyurdu. Aynı gün Elbistan'da da saat 13.24'te 7.6 büyüklüğünde ikinci bir büyük deprem daha meydana geldi. Deprem, 11 ilde birden şiddetli şekilde hissedildi.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş merkezli iki depremin vurduğu 11 ilde depremzedelerin yaralarının sarılması ve yeni konutların inşası için organize edilen 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasında, rekor bağış toplandı. İş insanından kumbarasındaki parasını bağışlayan çocuklara kadar milyonlarca kişinin katıldığı kampanyada 115 milyar 146 milyon 528 bin lira bağış toplandı.

İşte depremin 12. gününde dakika dakika yaşananlar...

02:35: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Hatay’da enkaz altından 261’inci saatte, bu gece kurtarılan Mustafa, tıbbi müdahalenin ardından ilk olarak, telefon numarasını hatırladığı bir yakınını aradı. Kardeşimiz Mustafa’yı bu kadar iyi görmekten çok mutluyuz.

Haberin Devamı

261. SAATTE MUCİZELER PEŞ PEŞE GELDİ

01.35: Hatay'da 26 yaşındaki Mehmet Ali Şakiroğlu ve 34 yaşındaki Mustafa Avcı, depremin 261. saatinde sağ çıkarıldı.

AFAD AÇIKLADI: CAN KAYBI 38 BİN 44

00.08: AFAD: Alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 38 bin 44 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.

Umudun adı Mustafa oldu, herkesi sevince boğdu Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Hatay'da depremden 261 saat sonra Mustafa Avcı adlı vatandaş enkazdan sağ çıkarıldı.

AFAD ayrıca bölgedeki 2 büyük depremin ardından 4.734 artçı deprem meydana geldiğini açıkladı.

260. SAATTE BİR MUCİZE DAHA

00.00: Hatay'daki Buket Apartmanı enkazından 10 yaşındaki Osman enkazdan çıkarıldı

22.47: AFAD saat 22.47'de Hatay'da 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini açıkladı.

22.10: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Deprem bölgesindeki illere sağlık hizmeti sunuldu ve ihtiyaç duyulan ilaçların tamamı temin edildi" dedi.

22.04: Osmaniye'de hasarlı olduğu tespit edilen evler, sahiplerince boşaltılıyor. Bazı depremzedeler kentten ayrılırken, bazıları da eşyalarını buldukları depolara yerleştiriyor.

258. SAATTE YENİ MUCİZE

21.40: Kahramanmaraş'ta depremin 258'inci saatinde enkazdan bir kişi daha sağ çıkarıldı. CNN TÜRK Özel haberler Şefi Fulya Öztürk'ün aktardığı bilgi şöyle: Ebrar Sitesi'nde Neslihan Kılıç ismindeki kadın sağ olarak kurtarıldı. Şimdi Sütçü İmam Hastanesi'ne sevk ediliyor. CNN TÜRK'e konuşan Neslihan Kılıç'ın eniştesi Gazi Yıldırım ise şu bilgiyi verdi: Neslihan 30 yaşında. Biz mezarını bile kazdırmıştık. 2 çocuğu var. Eşi de içerde. Bilinci yerinde. İsmini söyledi. 7. katta oturuyordu. Çocuklarının biri 2 yaşında biri ise 5 yaşında. 11 gündür buradayız. Elbistan'dan geldik. Neslihanlar buraya taşınalı 1 sene bile olmamıştı. Önce bir ses geldi sonra da haber geldi.

Haberin Devamı
258'inci saatte inanılmaz kurtuluşun adı: Neslihan Kahramanmaraş'ta devam eden arama kurtarma çalışmalarında 258'inci saatte 30 yaşındaki Neslihan Kılıç ekipler tarafından sağ olarak enkazdan çıkarıldı.

Neslihan Kılıç'ı kurtaran ekip üyesi ise şu bilgileri verdi: İyi görünüyordu umarız öyle devam eder. Şimdi tekrar hemen çalışmaya enkaza döneceğiz.

21.02: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş'ta 248 saat sonra enkaz altından sağ olarak kurtarılan Aleyna'nın ailesini arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

18.53: Milli Savunma Bakanlığı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Hava Kuvvetlerimize ait helikopterler, durmaksızın deprem bölgesindeki köylere çadır ve yardım malzemeleri ulaştırmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

18.35: Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yaptığı açıklamada ''Bugüne kadar 245 kişi hakkında işlem yapıldı, 54 kişi tutuklandı. Hakkında yakalama kararı çıkarılan kişi sayısı 7.'' dedi.

18.10: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde açıklamalarda bulundu. Kurum, ''56 bin 80 binayı ağır hasarlı olarak tespitini yaptık. Malatya'da da 10 bin 300 bina ağır hasarlı ve yıkık olarak tespit edildi. '' dedi.

Arama kurtarma ekipleri ikinci depreme enkaz başında böyle yakalandı Kahramanmaraş merkezli yaşanan ikinci büyük depremde enkaz başında yakalanan arama kurtarma ekiplerine ait yeni görüntüler ortaya çıkarken, yaşananlar ise mahşeri andırıyor.

17.53: Kahramanmaraş’ta 248 saat enkaz altından kurtarılan 17 yaşındaki Aleyna Dönmez, ambulans uçakla Ankara’ya getirildi. Dönmez’in tedavisine Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesinde devam edilecek.

17.25: Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, '6 Şubat 2023 saat 04:17'de Sofalaca- Şehitkamil-Gaziantep ve 13:24'de Ekinözü-Kahramanmaraş'da meydana gelen depremlerin ardından, 16 Şubat 2023 saat 14:30 itibarıyla bölgede toplam 4843 adet deprem çözümü yapılmıştır.' dedi.

Haberin Devamı

 

 

16.36: Kahramanmaraş’ta 248. saatin sonunda enkazdan sağ çıkarılan Aleyna Ölmez’in enkazda kaldığı Atabey Apartman müteahhidi Haydar Kurtar’ın da aralarında bulunduğu 5 müteahhit İstanbul’da yakalandı. Şüphelilerin tamamı, soruşturmanın yürütüldüğü Kahramanmaraş’a gönderildi.

14.48: Şanlıurfa'da depremde 14 kişinin hayatını kaybettiği binanın inşaat mühendisi Osman Ekren tutuklandı.

14.40: Hatay'da 4.7 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı daha meydana geldi.

13.50: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i kabul etti.

Kahramanmaraş'taki depremin ilk anları polis telsizinden böyle duyuldu Kahramanmaraş'ta, depremde yıkılan binalarla ilgili polis telsizinden yapılan anonslar yaşanan felaketin büyüklüğünü gösterdi. Telsizde, 'AVM civarındaki tüm binalar yıkılmış durumda', 'Merkez, bina altında çok sayıda şahıs var' şeklinde anonslar yer aldı.

13.43: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, depremden etkilenen bölgelerde hasar tespit çalışması yaptı. Çalışmalar kapsamında; 61 bin 722 binada yer alan 263 bin 800 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi.

10 İLDEN 10 ÇOCUĞA DESTEK

13.40: MHP lideri Bahçeli dün yapılan yardım kampanyası ve bağışcılarına teşekkür ederek "Asrın felaketinden kaynaklanan ağır yıkımın telafisi amacıyla yardımlarını esirgemeyen hayırsever insanlarımıza, televizyon yapımcılarına, telefon başında her arayana sabırla cevap veren sanatçılarımıza kalpten teşekkür ediyorum. Allah hepsinden razı olsun." ifadelerini kullandı. Bahçeli, afet bölgesi ilan edilen 10 ilin her birinden de, eğer varsa ailelerinin müsaadesi, yoksa devletin yetkili kurumlarının onayıyla, 0-5 yaş grubunda bulunan bir çocuğun insani sorumluluğunu fedakarca üstlenmeye hazır olduklarını da açıkladı.

 

 

13.01: Malatya'da depremde yıkılan binalarla ilgili soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 7'den 11'e yükseldi.

 12.17: Ümitlerin tükendiği anda, ekipler iş makinesi ile çalışma yaptıkları esnada maden işçileri, AFAD ve Sakarya Büyükşehir İtfaiyesi ekipleri Atabey Apartmanı’nda bir ses duydular. JAK ekiplerinin de katıldığı arama çalışması sonrası 17 yaşındaki Aleyna Ölmez’e sağ olarak ulaşıldı. Madencilerin 'Domuz damı' yöntemiyle ulaştıkları Aleyna Ölmez, UMKE ekipleri tarafından ambulansla hastaneye sevk edildi.

Yakınları ve kurtarma çalışmasına katılan ekipler büyük sevinç yaşarken, binadan yeni güzel haber verebilmek için ekipler çalışmalarına devam ettiler.

248. saatte kurtarılan Aleyna Ölmez’in yakınlarına verilen bilgide, genç kızın durumunun iyi olduğunu kaydettiler.

11.15: AFAD: Alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 36.187 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 108.068 vatandaşımız ise yaralanmıştır (enkazdan sağ kurtulanlar, depremden etkilenenler ve deprem kaynaklı yaralanmalarla hastaneye başvuranlar). 216.347 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir. 

10.40: Depremin ardından arama kurtarma çalışmaları için gelen Japon arama kurtarma ekibi, ülkelerine dönüşte hayatını kaybedenler anısına İstanbul Havalimanında saygı duruşunda bulundu.

09.47: Kahramanmaraş'ta yıkılan binalarla ilgili soruşturmada hakkında yakalama kararı çıkarılan bir müteahhit, Marmaris açıklarında tekneyle yurt dışına çıkmaya çalışırken yakalandı.

09.20: 16 Şubat 2023 saat 14.30'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşecek. 

09:07: AFAD: Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki depremin ardından konutları hasar gören vatandaşlarımıza yönelik 10 bin TL tutarındaki hane başı destek ödemeleri başlamıştır.

09.04: Diyarbakır'da yıkılan binalarla ilgili "yapım kusurları ve kolon kesme" iddialarına ilişkin gözaltına alınan 39 şüpheliden, aralarında müteahhitlerin de bulunduğu 15 kişi tutuklandı.

08.20: Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 4,4 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldi.

03.00: Kahramanmaraş merkezli iki depremin vurduğu 11 ilde depremzedelerin yaralarının sarılması ve yeni konutların inşası için organize edilen 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasında, rekor bağış toplandı. İş insanından kumbarasındaki parasını bağışlayan çocuklara kadar milyonlarca kişinin katıldığı kampanyada 115 milyar 146 milyon 528 bin lira bağış toplandı.

01.25: Kahramanmaraş'ta 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

00.36: Adıyaman’da çökerek onlarca kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan İsias Otel’in gözaltına alınan sahibi Ahmet Bozkurt ve oğlu Efe Bozkurt, sağlık kontrolü için hastaneye getirildi.

00.12: Kahramanmaraş merkezli depremlerde Diyarbakır’da yıkılan binalarla ilgili başlatılan soruşturmada gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 39 şüpheliden 15’i tutuklandı. Gözaltına alınanlardan 2’si savcılık ifadesi sonrası, 22 kişi ise adli kontrol şartı konularak serbest bırakıldı

00.00: Diyarbakır'da deprem nedeniyle yıkılan binalarla ilgili soruşturmalar kapsamında 15 kişi tutuklandı.