Gündem Deprem uzmanı Üşümezsoy, 'Riskli fay Güney Marmara’da' diyerek uyardı

Deprem uzmanı Üşümezsoy, 'Riskli fay Güney Marmara’da' diyerek uyardı

Paylaş
Deprem uzmanı Üşümezsoy, 'Riskli fay Güney Marmara’da' diyerek uyardı

Marmara Denizi'nde dün meydana gelen 3.8 büyüklüğünde deprem, İstanbul ve çevresindeki deprem olasılığını bir kez daha akıllara getirdi. Deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Önümüzdeki günlerde Güney Marmara’da daha büyük depremleri konuşuyor olabiliriz. Esenköy fayı ve Gemlik Mudanya fayı ayrı ayrı kırılırsa 7’nin altında, birlikte kırılırsa 7 büyüklüğünde deprem yapar” diyerek önemli açıklamalarda bulundu.

Elif Bayram / Posta.com.tr - Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Bursa’nın Mudanya ilçesinde dün gerçekleşen 3.8 büyüklüğünde depremin Güney Marmara’daki depremin habercisi olduğunu söyleyerek, “Bu deprem Marmara için en riskli fay hattında meydana geldi. Mudanya depremi daha büyük bir depremin işareti olabilir” diyerek uyardı. “Güney Marmara’da 35- 40 kilometrelik fay hattı risk taşıyor” diyen Üşümez, stres taşıyan fayları harita üzerinden anlattı.

Haberin Devamı

Güney Marmara’daki riskli fay hatlarına dikkat çeken Prof. Dr. Üşümezsoy, “Dün Marmara Denizi Mudanya açıklarında 3.8 büyüklüğündeki deprem, Güney Marmara’daki deprem riskinin işaretçisi olarak kendini gösterdi. Güney Marmara’da Esenköy-Bozburun fayı ve Gemlik Mudanya fayı ayrı ayrı kırılırsa 7’nin altında, birlikte kırılırsa 7 büyüklüğünde deprem riski taşır dedi.

 

MARMARA’DAKİ EN RİSKLİ BÖLGE

Mudanya depreminin Marmara’daki riskli bir fay hattında gerçekleştiğini belirten Üşümezsoy, “Mudanya ve Gemlik Körfezi açıklarında olan bu deprem, daha büyük bir depremlerin habercisi olabilir. Çünkü Marmara’daki en riskli ve en fazla stres taşıyan fay hattı bu bölgedir” diye konuştu.

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara’da kırılan ve stres yüklü fay hatlarını harita üzerinden anlattı.

Haberin Devamı

Haritada kırmızı çizgilerle görülen yerler aktif ve stres yüklü fay hatlarıdır. Beyaz çizgiler ölü faylardır. Mavi çizgili faylar ise kırılmış faylardır. 1999 depreminden sonra Çınarcık güneybatısına giden Esenköy Bozburun fayı, Gemlik Körfezi’nden geçip batıya doğru ilerleyen fay stresle yüklendi. Güneyde Bandırma Körfezi’nden Sarıköy fay hattına ilerleyen bir fay var. Ayrıca Uludağ’ın Orhaneli bölgesinde aktif bir fay bulunuyor. Herkes Marmara’nın kuzeyine bakıyor ama güney fay hattında stres yükleniyor. Marmara bölgesinde en riskli fay hattı bu bölgedir.

 

KUMBURGAZ FAYINDA 6.5’LİK DEPREM

Üşümezsoy, Mudanya’daki depremin önümüzdeki günlerde de konuşulacağını belirterek, “Güney Marmara kıyısında olan fay hattı Marmara’daki ciddiye alınması gereken fayların başında geliyor. Bu depremin devamı gelebilir. Yalova Çınarcık'tan Esenköy'e gelen fay hattı önümüzdeki günlerde kendisini sürekli oluşan depremlerle hatırlatacaktır. Bursa’da deprem riski bulunuyor. Kuzey ve Güney Marmara, Göller bölgesi, Uludağ çevresi stresi boşalmış ve kırılmış faylar bulunuyor. Marmara’da ayrıca risk taşıyan Kumburgaz fayını da unutmamak gerekiyor. Büyükçekmece ile Yeşilköy arasındaki fay ölü bir faydır. Marmara'da risk taşıyan kırılmamış fay Kumburgaz fayıdır. Kumburgaz fayında 6.5’lik bir deprem olabilir” ifadelerini kullandı.

Uludağ’ın doğusundaki İnegöl ve Orhaneli faylarında deprem riski bulunduğunu söyleyen Üşümezsoy, “Güney Marmara’da Gemlik Körfezi ve kırılan fayın devamı olarak Esenköy - Bozburun fayının Mudanya yönünde birleştiği bölgede görülüyor. Uludağ fayı 1855’te batı ve doğudaki depremde kırılmıştı. Uludağ’ın doğusunda İnegöl ve Orhaneli fay hatlarında risk var. Marmara’da en önemli risk, Güney Marmara’da 1999 depreminin devamı Esenköy ve Gemlik Körfezi'nin birleştiği Güney Marmara'da bulunuyor. Kuzeyde ise Kumburgaz çukurunda beklenen deprem 6.5’i geçmeyecek” dedi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, olası Marmara depremine ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu:

Güney Marmara’da 35- 40 kilometrelik fay sistemi risk taşıyor. Bursa’da Uludağ fayının kırılmasıyla birlikte 1855’te doğu ve batı da 2 deprem gerçekleşmişti. Güney Marmara’da Esenköy-Bozburun fayı ve Gemlik Mudanya fayı ayrı ayrı kırılırsa 7’nin altında, birlikte kırılırsa 7 büyüklüğünde deprem riski taşır. Uludağ’ın İnegöl'e doğru giden kesimindeki fayda risk var. Ayrıca Uludağ’ın güney batısında Orhaneli fayında stres birikti, bu bölgeler de risk taşıyor. İnegöl’deki risk Uludağ’ın doğusunda yer alıyor. Uludağ’ın batısındaki fay hattı ise bu depreminin devamını oluşturan bir fay hattıdır. Önümüzdeki günlerde Güney Marmara’da daha büyük depremleri konuşuyor olabiliriz.