Gündem Depremi 2 dakika önceden bildiren sistem devrede

Depremi 2 dakika önceden bildiren sistem devrede

Paylaş
Depremi 2 dakika önceden bildiren sistem devrede

Deprem ülkesi Türkiye, en çok tartışılan ve ihtiyaç duyulan deprem erken uyarı sistemine kavuştu.

Depremi merkez üssü uzaklığına bağlı olarak 2 dakika önceye kadar haber veren yapay zeka tabanlı yerli ve milli ‘EDIS Deprem Erken Uyarı Sistemi’ devreye girdi. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin teknoparkında geliştirilen ve 7 yıllık bir çalışmanın ürünü olan sistem, tüm Marmara Bölgesi’ni kapsayacak şekilde aktif olarak çalışmaya başladı. EDIS Kurucu Ortağı ve CEO’su Ali Emre Erişen, “Çalışmalar tüm Türkiye genelinde devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı

250 KURUMA YERLEŞTİ

Şu ana kadar bankalardan, holdinglere, sanayi şirketlerinden, AVM’lere ve okullara kadar toplamda 250 kurumda sistemin aktif olarak kullanıldığını anlatan Emre Erişen, şöyle devam etti:

“Bu kurumların şubeleri de dahil edildiğinde, 1000 işyerine yaklaşılmış oldu. Bu sayede, deprem dalgaları işletmelere ulaşmadan önce makineler durdurulabiliyor, kapılar otomatik olarak açılıyor ve merdivenler çıkış yönüne yönlendiriliyor. Ayrıca, akıllı sistemler aracılığıyla depremle ilgili yangın, su gibi tedbirlerin alınması sağlanıyor.”

503 TEST YAPILDI JAPONLAR DA İNCELEDİ

Ali Emre Erişen, “Sistem, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş- Hatay depreminin ardından o bölgeye yerleştirilerek test edildi. Sistem kurulduktan sonra olan belli büyüklüğün üzerindeki 503 artçı depremin tamamını tespit ettik ve pilot olarak sistemi kullananlara bildirdik. Bu sistemi Japonya’dan teknik ekip gelip ayrıca inceledi ve kendi sistemlerinden daha ileri olduğunu teyit etti” diye konuştu. EDIS’in kullanımı için sağlam ve dayanıklı kablolu bir internet bağlantısı gerekiyor. Bireysel kullanım için EDİS Deprem Erken Uyarı Sistemi’nin cep telefonu uygulamasının testleri de yapılıyor.

Haberin Devamı