Gündem Depremin ardından 10. gün! Çalışmalar devam ediyor... İşte son durum

Depremin ardından 10. gün! Çalışmalar devam ediyor... İşte son durum

Paylaş
Depremin ardından 10. gün! Çalışmalar devam ediyor... İşte son durum

Kahramanmaraş Pazarcık’ta 6 Şubat'ta 04.17'de, aynı gün Elbistan'da ise saat 13.24'te 7.6 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis'te büyük yıkıma yol açtı. 'Bir can bir umut' diyerek sahada çalışmalar devam ediyor. Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 35 bin 418 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. İşte deprem bölgesinde son durum...

Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketinde 10. güne girildi. Sahada çalışmalar devam ediyor.  AFAD, 6 Şubat'ta 04.17'de Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.7 büyüklüğünde deprem olduğunu duyurdu. Aynı gün Elbistan'da da saat 13.24'te 7.6 büyüklüğünde ikinci bir büyük deprem daha meydana geldi. Deprem, 10 ilde birden şiddetli şekilde hissedildi.

Haberin Devamı

İşte depremin 10. gününde dakika dakika yaşananlar...

02.00: Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Ukrayna, Romanya, Bosna Hersek, Pakistan ve Kanada’dan gönderilen 11 TIR insani yardım malzemesi, askeri kargo uçağıyla Kayseri Erkilet Askeri Havalimanı’na gönderildi. Yardım malzemelerinin buradan deprem bölgelerine gönderileceği öğrenildi.

00.20: Milli Savunma Bakanlığı sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan yaptığı paylaşımda, "Milletimizin her bir ferdi yardımda yarışır oldu. Ortak amaçtır tebessüm bırakmak yüzlerde, umudu yeniden yeşertmektir yüreklerde. En büyük onur ve görev ise; ulaştırmaktır emanetleri sahiplerine" ifadelerini kullandı.

HOŞ GELDİN FATMA TEYZE
23.50:
Adıyaman'da depremin 212. saatinde 77 yaşındaki Fatma Güngör enkazdan sağ çıkarıldı.

Haberin Devamı

22.49: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Refakatçisi olmayan bin 396, tedavisi devam eden 721 çocuk bulunmaktadır. 167 çocuk tedavisinin ardından kurum bakımına alınmıştır. 508 çocuğumuz kimlik kontrollerinden sonra ailelerine teslim edilmiştir. Kimliği tespit edilen bin 114, edilmeyen 282 çocuğumuz bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi.

22.09: Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde kapanan köy yolları tekrardan ulaşıma açıldı.

21:52: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Hava Kuvvetleri Hava İstihkam İnşaat Tabur Komutanlığının deprem bölgelerinde arama kurtarma ve enkaz kaldırma, geçici barınma alanı ve sahra hastaneleri zemin tesviyesi görevlerine devam ettiğini bildirdi.

 

 

21.02: Adıyaman'daki arama kurtarma çalışmalarını tamamlayan Tayvan ekibi, İstanbul Havalimanı'ndan ülkelerine döndü. Ekibi İstanbul Havalimanı'ndan Tayvan'ın Ankara Temsilcisi Volkan Chih-Yang Huang ülkelerine uğurladı.

20.42: Hatay’ın Antakya ilçesinde enkaz altından baba ile kızı 209 saat sonra sağ olarak çıkarıldı.

20.08: Cumhurbaşkanı Erdoğan: Depremde 35 bin 418 vatandaş hayatını kaybetti. 105 bin 505 kişi yaralandı.

20.01: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)Avrupa Bölgesi Direktörü Hans Kluge, bugün Türkiye ve Suriye’nin kuzeybatısını etkileyen deprem felaketiyle ilgili yaptığı video konferans toplantısında açıklama yaptı. Kluge, ihtiyaçların çok büyük olduğunu vurgulayarak “Deprem bölgesine kritik aşı malzemelerinin (tetanoz ve kuduza karşı dahil) gönderildiğini ve gezici eczanelerin faaliyete geçtiğini bildiren Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'nın yanındayız” dedi.

Haberin Devamı

 

 

19.38: Kahramanmaraş, Malatya ve Şanlıurfa'da depremde yıkılan binalara ilişkin soruşturmalar kapsamında müteahhitlerin de aralarında bulunduğu 3 kişi İstanbul'da gözaltına alındı.

19.36: Mersin Büyükşehir Belediyesi arama kurtarma ekipleri, depremin üzerinden geçen 202 saatin ardından Hatay Cebrail Mahallesi’nde bulunan bir apartmanın enkazından 26 yaşındaki Emine Akgül’ü sağ kurtardı.

Depremden kaçma anı ve duvarların patlaması güvenlik kamerasına yansıdı Adana'da, deprem sırasında apartmanı terk eden bina sakinlerinin, dökülen sıvalar arasında kendilerini sokağa attıkları anlardan görüntüler ortaya çıktı.

19.20: Milli Savunma Bakanlığı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Sakarya’da konuşlu 7’nci Komando Tugay Komutanlığı tarafından Kahramanmaraş’ta ikamet eden şehit ailesi için çadır kurularak aileye teslim edildi. Biriz beraberiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

19.07: Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından 9’uncu günde arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Deprem felaketinin ardından sahadaki çalışmalara destek amacıyla Hatay’a gelen Ukraynalı arama-kurtarma ekibi, 30’lu yaşlarında 1 kadını enkaz altından sağ çıkardı.

18.52: Adıyaman'da 13 yaşındaki Berat Yücel, tam 207 saat sonra enkazdan kurtarıldı.

18.25: Hatay'da depremin 205. saatinde bir kadın enkazdan sağ olarak çıkarıldı.


17.00: Kahramanmaraş'ta İsabey Apartmanı'nın enkazından 35 yaşındaki Ayşegül Bayır, depremin 205. saatinde kurtarıldı.

16.55: Hatay'da depremin 204. saatinde Muna adlı kadın enkazdan kurtarıldı.

15.30 -

  • Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgelerdeki hırsızlık, yağma ve nitelikli dolandırıcılık olaylarına ilişkin soruşturmalarda 102 şüpheli tutuklandı.
  •  Depremden etkilenen 10 ilde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik yapıldığı tespit edilen binalarla ilgili soruşturmalarda 14 şüpheli tutuklandı.
Deprem felaketinden 203 saat sonra gelen umutta Adapazarı detayı Deprem felaketinin 203'üncü saatinde sevindiren haber Kahramanmaraş’tan geldi. Arama kurtarma ekiplerine destek veren Adapazarı Belediyesi personelleri, Hidayet ve Muharrem Polat çiftinin 7 katlı Aktaş Apartmanı'nın en dibinden sağ çıkartılmasına vesile oldu.

203. SAATTE 3 MUCİZE BİRDEN

15.01: Türkiye'nin 10 ilinde yıkıma sebep olan 7.7 ve 7.6'lık Kahramanmaraş depremlerinin ardından başlatılan arama kurtarma çalışmalarının 203'üncü saati geride bırakıldı. Bursa'dan Kahramanmaraş'taki arama kurtarma çalışmalarına katılan BAKUT ekibi, GÜRSU Arama Kurtarma ekipleri ile birlikte bugüne kadar 40 vatandaşın cansız bedeninin çıkarıldığı Karaman Mahallesi'ndeki 7 katlı Aktaş Apartmanı'nda çalışma yaptıkları sırada, kapıcı dairesinin de altında bulunan bodrum kattan ses aldı. Çalışmalarını hızlandıran BAKUT ekipleri, 5 kişilik aileden 2 kişinin hayatta olduğunu belirledi. Enkazın neredeyse en dip noktasına inen ekipler, Hidayet Polat (24) isimli kadın ile eşi olduğu öğrenilen Muharrem Polat'ı (32) 203 saat sonra canlı olarak çıkarmayı başardı. Aile fertlerinden diğer 3 kişinin ise hayatlarını kaybettikleri belirtildi.

Haberin Devamı

203 saatlik karanlığın ardından arama kurtarma ekipleri tarafından güneşe çıkarılan karı-koca şükredip, arama kurtarma ekiplerine sarılarak gözyaşı döktü.

Malatya'daki binaların yıkıldığı anlara ait yeni görüntüler ortaya çıktı Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen asrın felaketinde Malatya'daki binaların yıkıldığı anlara ait yeni görüntüler ortaya çıktı.

Hatay'da ekipler enkazdan bir kişiyi daha sağ kurtardı ve 203. saatte mucize sayısı 3'e yükseldi.

13:50: AFAD'ın açıklamasına göre, can kaybı 31 bin 974'e yükseldi. Deprem bölgesinden 195 bin 962 kişi diğer illere tahliye edildi.

13.06: Depremin 9’uncu günü 201’nci saatinde Antakya Cumhuriyet Mahallesi Çiper Apartmanı’nda iş makinesi enkaz çalışması sırasında canlı birisi olduğu fark edildi. 911 arama kurtarma ekiplerinin müdahalesiyle isminin Emine Akgül olduğu çevredeki vatandaşlardan öğrenilen 26 yaşındaki kadın, enkaz arasından çıkarıldı. Ağır yaralı ve yarı baygın olduğu söylenilen Akgül ambulans ile hastaneye kaldırıldı.

911 Arama Kurtarma ekibi başkanı Mustafa Gürsoy, “Kepçeci kardeşimiz durumu fark edince ekiplere haber verdi. Etraftaki herkes de yardımcı oldu, sağ olsunlar hep birlikte enkaz altında kalan kızımızı sedyeye koyduk. Sedyeye koyarken hissettik, ayakları soğuktu. Soğumaya başlamıştı ama bilinci yerindeydi. Allah’a şükürler olsun. Böyle şeyler bizim umudumuz oluyor” dedi.

911 ekibi üyesi Zişan Köşe ise yaşananları anlatarak, “Bize ihbar geldiği andan itibaren ekip olarak intikal ettik. Gerekli çalışmaları diğer ekiplerle koordine olarak vatandaşımızı canlı bir şekilde sağ salim çıkardık” diye konuştu.

11.50: Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde depremde yıkılan ve 14 kişinin öldüğü Özabacılar Apartmanı'nın proje sorumlusu İstanbul'da yakalandı.

11.06: Milli Savunma Bakanı Akar, "Terhislerle ilgili herhangi bir erteleme veya erken terhis yoktur. Mehmetçiğimizin terhisleri planlanan zamanda yapılacaktır." dedi.

10.00: Kahramanmaraş merkezli büyük depremin 9. gününde 198. saatte 18 yaşındaki Muhammed Cafer Çetin Adıyaman’da enkaz altından 'Domuz damı' yöntemiyle sağ olarak kurtarıldı.

09.25: Türkiye’yi sarsan büyük depremlerin kalbinde Kahramanmaraş’ta 17 yaşındaki Muhammed Enes ve 20 yaşındaki ağabeyi Abdülbaki, depremin 198. saatte 8 katlı Pınar apartmanının enkazından sağ olarak çıkarıldı. Enes enkaz altında 2 kişinin daha canlı olduğunu bildirdi. 

Kahramanmaraş'ta depremin 198. saatinde kurtarılan 17 yaşındaki Muhammed Enes ve ağabeyi Abdülbaki'nin, enkaz altından Türkiye'ye el salladığı görüntüler ortaya çıktı.

AFAD, JAK, madenciler, Gölcük donanma kurtarma ekibi, Azerbaycan'dan gelen arama kurtarma ekipleri, özel sivil toplum kuruluşları 198.saatte Muhammed Enes’i çıkardılar.

Muhammed Enes’ten 15 dakika sonra ağabeyi olduğu belirtilen 20 yaşındaki Abdülbaki de kurtarıldı.

08.10: Adıyaman'da 9. günde bir mucize umudu daha! Ekipler 18 yaşındaki Muhammed'e çok yakın. Çalışmalar sürüyor

05.14: Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen depremde enkaz altından yaralı olarak kurtulan 49 depremzede ve 25 refakatçi Adana’dan kalkan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait uçakla İstanbul Atatürk Havalimanı’na getirildi. Yaralılar burada hazırda bekleyen ambulanslarla tedavi altına alınmak üzere çevre hastanelere kaldırıldı.

03.04: Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve 10 ilde yıkım oluşturan deprem ile ilgili Adana’daki arama kurtarma çalışmalarına katılan yaklaşık 60 kişilik askeri ve sivil ekip Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait uçakla İstanbul’a getirildi. Askeri ve sivil kurtarma ekipleri burada hazırda bekleyen otobüslerle ayrıldılar.

01.50: Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve 10 ilde yıkım oluşturan deprem ile ilgili Adıyaman’daki arama kurtarma çalışmalarına katılan 15 kişilik İspanyol arama kurtarma ekibi ve 5 arama köpeği Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait askeri uçakla Adıyaman’dan İstanbul’a getirildi. İspanyol ekip burada hazırda bekleyen araçlarla AFAD ekibinin eşliğinde havalimanına götürüldü. Ekibin orandan da ülkesine döneceği öğrenildi.

00.10: Hatay’daki faaliyetleri yerinde takip eden Bakan Akar, deprem bölgesini ziyaret eden Libya Dışişleri Bakanı el-Menguş ile bir araya geldi. Deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini ileten el-Menguş, her türlü yardıma hazır olduklarını ifade etti. Milli Savunma Bakanı Akar da deprem ve sonraki çalışmalar hakkında bilgi vererek el-Menguş'a desteklerinden dolayı teşekkür etti.

00.01: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Adana'da depremden etkilenen 49 kişinin Deniz Kuvvetlerine ait uçakla Kocaeli'ne ulaştırıldığını duyurdu.

KABİNE TOPLANIYOR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay AFAD merkezinde şu açıklamalarda bulundu: Adıyaman, Hatay ve Maraş'a odaklanmış durumdayız. 2 milyon 200 bin afetzedeye 3 öğün yemek verebilecek altyapıya sahibiz. Beslenme konusunda sıkıntısı olan afetzedeler bize ulaşabilirler. Uçaklarımızın yaptığı sortiler 4 bini aşmış durumda. 257 noktada çadır kent kurulumu tamamlanmıştır. Hasar tespit çalışmalarımızı bir hafta içinde tamamlayacağız. Ayni yardımların yönlendirilmesi için 144 ALO yardım hattı kuruldu. Gaz ve elektrik kontrollü şekilde verilmeye devam ediyor.

Ayni yardımlara rahat ulaşım için 250 market oluşturulacak. Bunların 100'ü çadırlarda, 150'si okullarda oluşturulacak. Deprem bölgesindeki çalışmalar yarın Kabine toplantısında detaylı şekilde ele alınacak. Göç dalgası ile alakalı sorun yoktur. 130 bini aşkın jandarma ve polis personeli, sahada ek olarak sayısız asker güvenliği sağlıyor. Sınırlarımız kontrol altındadır.

23.00: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremlerden etkilenen 10 ilde 41 bin 791 bina için yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı tespiti yapıldığını açıkladı.

"19.300 DEPREMZEDE ÜLKE GENELİNDE TEDAVİ ALTINDA"

22.20: Kahramanmaraş'ta 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

22.15: Bakan Koca:15.664’ü serviste, 3.636’sı yoğun bakımda olmak üzere, 19.300 depremzede vatandaşımız halen ülke genelinde hastanelerimizde tedavi altındadır. Bir kısmı taburcu edilen 8.851 hastamıza cerrahi işlem yapılmıştır.

22.06: Bakan Koca:Bakanlığımızın sağlık hizmeti verdiği noktalarda ve sahra eczanelerinde ücretsiz ilaç temini devam ediyor. Bunun yanı sıra, deprem bölgesinde olup, eczanesi hasar gören eczacılarımız başta olmak üzere, geçici eczanelerle mobil eczanelere izin verilmiştir.

CAN KAYBI: 31 BİN 643

AFAD'dan yapılan son açıklamada depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 31 bin 643'e yükseldiğini duyuruldu. 158 bin 165 afetzedenin ise bölgeden diğer illere tahliye edildiği bildirildi.