Gündem Depremler küçük endişesi büyük

Depremler küçük endişesi büyük

Paylaş
Depremler küçük endişesi büyük

Marmara Denizi’nde önceki gece İstanbul’da da hissedilen Yalova Çınarcık merkezli 4.1 büyüklüğünde deprem oldu. Bundan yaklaşık bir saat sonra Gümüşhane 4.3 ile sarsıldı. Son zamanlarda sık meydana gelen küçük depremler beklenen büyük İstanbul depremini yeniden gündeme getirdi.

Marmara Denizi’nde önceki akşam saat 23.53’te 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Yolava Çınarcık olan deprem nedeniyle panik yaşayanlar evlerinden çıktı. Deprem İstanbul, Kocaeli ve Bursa’dan da hissedildi. Bu depremin yankıları sürerken saat 01.15’te bu kez Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde 4.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yurtta kalan öğrenciler başta olmak üzere vatandaşlar kendilerini sokağa attı. Deprem, Bayburt ve Trabzon’dan da hissedildi. Bu kentlerde de kısa süreli panik yaşandı.

Haberin Devamı

YER BİLİMCİLER NE DEDİ?

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Deprem 1999 Çınarcık kırığında oldu. Olağan bir gerginlik boşalması. İstanbul depremini öne çekmez” derken, Prof. Dr. Naci Görür, “Adalar Fayı’nın güneyindeki küçük normal faylar üzerinde olmuş olabilir. Marmara’daki sistem gerilim biriktiriyor” ifadesini kullandı. Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise “Bu bölgedeki depremler kritik. Çünkü kırılmaya, deprem oluşturmaya aday yer İzmit çıkışıyla, Tekirdağ, Çukurlu’nun arasındaki fay boyunca 7’den büyük bir deprem bekliyoruz. Bu uçlarda deprem olunca tedirgin oluyoruz. Bu deprem de onlardan biri gibi” dedi.

BİNA BOŞALTILDI

İstanbul’da da hissedilen depremde Güngören’de 4 katlı bir binanın 3. katında bulunan dairenin balkon tavanında çökme meydana geldi. Büyük korku yaşayan bina sakinleri durumu belediye ekiplerine haber verdi. Riskli olduğu tespit edilen binanın mühürleneceği bildirildi. Bina sakinleri evlerini tahliye ederken, balkonunda çökme olan Hogir Yılmaz, “Çok korktuk. İki çocuğumla dışarda kaldım” dedi.

Haberin Devamı

HERKES KUSURLU

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 6 bloktan 4’ü yıkılan ve 134 kişinin öldüğü Gaziantep’teki Ayşe-Mehmet Polat Sitesi ile ilgili soruşturmada Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda “Statik proje müellifi asli kusurlu, İnşaat Mühendisleri Odası ve projeyi onaylayan ilgili belediye birimi asli kusurlu, şantiye şefi, teknik uygulama sorumlusu, belediye ilgili birimi asli kusurlu, projelerine uygun olmayan binaya ruhsat ve yapı kullanma izni veren ilgili belediye birimi asli kusurlu” denildi