Gündem Depremlerde 13. gün! Mucize haberleri umutları yeşertti, işte son durum

Depremlerde 13. gün! Mucize haberleri umutları yeşertti, işte son durum

Paylaş
Depremlerde 13. gün! Mucize haberleri umutları yeşertti, işte son durum

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 13. gündeyiz ve mucize haberleri gelmeye devam ediyor. 248, 258, 260 ve 261. saatlerde Kahramanmaraş ile Hatay'dan gelen kurtuluş haberleri umutları yeşertti. İşte Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede son durum.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketinde 13. güne girildi. Sahada çalışmalar devam ediyor.

Haberin Devamı

Türkiye'yi derinden sarsan depremin üzerinden 13 gün geçti. 248, 258, 260 ve 261. saatlerde Kahramanmaraş ile Hatay'dan gelen kurtuluş haberleri umutları yeşertti. Ekiplerin deprem bölgesinde zamana karşı mücadelesi sürüyor...

Depremden 261 saat sonra enkazdan ekipleri alkışlayarak çıktı Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Hatay'da depremden 261 saat sonra Mustafa Avcı adlı vatandaş enkazdan sağ çıkarıldı. Avcı'nın hastaneye kaldırıldığı öğrenilirken enkazdan çıkarıldığı sırada el sallayıp ekipleri alkışlaması herkesi sevince boğdu.

Depremin 13. gününde dakika dakika yaşananlar...

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 39 BİN 672'YE YÜKSELDİ

00.16: Bakan Kurum: Depremden etkilenen 10 ilimizde yerleşim alanlarına ilişkin yerler belirlendi. Bütün ekiplerimiz bu alanlara ilişkin ayrıntılı jeolojik etüt raporlarını hazırlıyorlar. Konutlarımız zemin artı 3-4 katı geçmeyecek.

23.36: Malatya’da yıkılan binanın altında kalan gencin enkaz altından kurtarılma görüntüleri ortaya çıktı. Sosyal medya üzerinden arkadaşına mesaj göndererek yardım isteyen genç depremden saatler sonra üzerindeki tonlarca ağırlıkların altından sağ olarak böyle kurtarıldı.

Haberin Devamı
Sosyal medyadan yardım isteyen genç enkaz altından böyle kurtarıldı Malatya’da Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan binanın altında kalan gencin enkaz altından kurtarılma görüntüleri ortaya çıktı. Sosyal medya üzerinden arkadaşına mesaj göndererek yardım isteyen genç depremden saatler sonra üzerindeki tonlarca ağırlıkların altından sağ olarak böyle kurtarıldı.

23.01: Adana'dan hareket eden Norveç hava kuvvetlerine ait askeri nakliye uçağı, 30 yaralı ve 23 refakatçı depremzede ile Atatürk havalimanına iniş yaptı. Yaralı depremzedeler İstanbul'daki çeşitli hastanelere sevk edildi.

21.28: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde şu ana kadar 39 bin 672 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini açıkladı.

21.28: Adana'dan hareket eden Norveç Hava Kuvvetleri'ne bağlı kargo uçağı ile İstanbul'a gelen 30 yaralı depremzede, ambulanslarla hastanelere sevk edildi.

20.48: MSB: Deprem bölgesindeki yaralı vatandaşlarımızın tahliyesi aralıksız sürüyor. Hava Yardım Köprüsü'nü kullanan uçaklar bölgeye yardımların taşınması ve yaralı vatandaşlarımızın tahliyesi görevine devam ediyor. Birlikte Aşacağız!

20.42: İsias Otelin sahipleri ve yöneticileri Ahmet, Mehmet Fatih ve Efe Bozkurt tutuklandı.

20.07:Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: OHAL ilan edilen illerdeki ortaokul ve lise öğrencileri, istemeleri halinde okul pansiyonlarına doğrudan "parasız yatılı" olarak yerleştirilebilecek.

19.24: ABD'de Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nin organizasyonunda depremzedeler için toplanan 60 tonu aşkın yardım malzemesini taşıyan ilk kargo uçağı, Türkiye'ye doğru yola çıktı.

Haberin Devamı

19.17: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bursa Büyükşehir Belediyesinin Hatay’daki koordinasyon merkezini ziyaret edip, altyapı hizmetlerinden yardımların dağıtımına, geçici barınma alanlarının kurulumlarına kadar her alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Büyükşehir Belediyesinin Hatay’da konuşlanan ekibiyle bir araya gelen Bakan Koca, çalışmalarını depremin ilk gününden beri büyük bir özveriyle çalışan tüm ekibi kutladı.

18.51: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: 35 bin 250 arama kurtarma personeli çalışıyor. 11 ilimizde 200'ün altında şu andaki enkaz çalışmaları devam eden ilimiz. Hatay en fazla olanı. Diyarbakır'da tek bir binamızda devam ediyor. Adıyaman'da 4. Arama kurtarma faaliyetleri son ana kadar her türlü çabayı sarf etmekte kararlıyız. 264 bin 389 personelimiz yine tüm farklı birimlerde çalışmalarına devam ediyorlar. Salgın konusunda Sağlık Bakanlığımız çalışmalarını yürütüyor

18.33: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Nurdağı ilçesinin ardından geldiği İslahiye'de incelemelerde bulundu. Afet Koordinasyon Merkezi'nde depremden etkilenen İslahiye’de yaşanan son gelişmelere ilişkin bilgiler alan Bakan Çavuşoğlu, daha sonra Demokrasi Meydanı'nda depremzedeler ile bir araya gelerek sohbet etti, burada sürdürülen yardım çalışmalarını gözlemledi. Bakan Çavuşoğlu, daha sonra aynı alanda bulunan ve küçük çocuklara eğitim verilen çadırı da dolaşarak, miniklerle bir süre oyun oynadı.

Haberin Devamı

18.30: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş'ta depremden 248 saat sonra enkaz altından çıkarılan 17 yaşındaki Aleyna Ölmez ile telefonda görüşerek, geçmiş olsun dileklerini iletti.

18.17: 26 kişinin yaşamını yitirdiği Malatya'daki 25 dairelik Bulutlar Sitesi'nin kooperatif başkanı A.A. Bursa'da yakalanarak gözaltına alındı.

278. SAATTE YENİ MUCİZE

18.15: 278. saatte Hatay'da 1 kişi daha enkazdan sağ olarak çıkarıldı. CNN TÜRK muhabiri Enver Kaptanoğlu şu sözlerle aktardı: Hakan Yasinoğlu 40-45 yaşlarında enkazda sağ olarak kurtarıldı. Tolga Apartmanı'nda oturuyordu. Bir süredir onu canlı kurtarmak için ekipler titizlikle çalışıyordu. 278. saatte kendisine ulaştılar.

Haberin Devamı
278'inci saatte umutlandıran kurtuluş Hatay'ın Defne ilçesi Elektrik Mahallesi'nde 278'inci saate Hakan Yasinoğlu, kurtarma ekipleri tarafından enkazdan sağ olarak çıkarıldı

 

18.04: Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Afetzede Barınma Desteği başvurularının e-devlet üzerinden başlatıldığını bildirdi.

18.01: Gaziantep'in Nizip ilçesinde yıkılan bir bina dolayısıyla yürütülen soruşturmada 2 şüpheli yakalandı. Nizip İlçe Emniyet Müdürlüğünce Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Nizip'te deprem nedeniyle yıkılan bir binaya yönelik yürütülen soruşturma çerçevesinde 2 şüpheli şahıs yakalandı. Yakalanan şüpheliler yapılan yasal işlemlerin ardından sevk edildikleri adli mercilerce tutuklandı.

17.15 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum deprem bölgesinde yaklaşık 85 bin binanın ağır hasarlı olduğunu açıkladı.

14.40 Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 10 ilde eğitime ne zaman başlanacağını salı günü açıklanacağını duyurdu. Özer, "Şu ana kadar 35 bin 24 öğrenci diğer illerde nakillerini aldırdı" dedi.

14.30 YÖK Başkanı Erol Özvar üniversitelerin bahar dönemi ile ilgili açıklamalarda bulundu:

-20 Şubat'ta uzaktan eğitimle başlatılabileceğini, nisan başı itibarıyla yüz yüze eğitimin de olduğu hibrit seçenek değerlendirilecek.

-Yükseköğretim kurumlarındaki uygulamalı programlarda öğrencilerin bu eğitimlerini yüz yüze sürdürecek.

-Uygulamalı programlarda birinci derece yakınlarının ikamet ettiği ildeki üniversitelerde özel öğrenci olabilecek.

-Talep edenlerin bahar döneminde kayıtlarının dondurulması ve bu sürenin azami öğrenim süresinden düşülmemesine karar verildi.

DEFNE APARTMANI ENKAZINDAN SES VE ISI ALINDI

14.00: Hatay'da yaşayan sosyal medya fenomeni Taha Duymaz depremde ailesiyle birlikte göçük altında kalmıştı. Youtube ve Instagram'da yayınladığı yemek videolarıyla tanınan sosyal medya fenomeni Taha Duymaz'a günler sonra ulaşıldı. Hatay'da ailesiyle 8 katlı bir binanın en alt katında oturan Duymaz'ın depremde hayatını kaybettiği öğrenildi. Taha Duymaz'ın yakın arkadaşı Ragıp Narin, Instagram hesabından 'Başımız sağ olsun' paylaşımını yaptı.

13.15: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca Adıyaman'da altyapı ve barınma ihtiyacının karşılanması için çalışmaların devam ettiği belirtilerek, şehre cumartesi günü doğal gaz verilmeye başlanacağı açıklandı.

13.00: Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, "TOKİ’mizin yapacağı güzel konutlar olumlu katkı sağlayacak. 2.8 milyar lira tutarındaki mazot ve gübre desteği nakdiye çevrilip bu ay içinde ödenecek. Bakanlığımızın sahipsiz hayvanlarla ilgili çalışmaları da sürüyor. Bizim için sadece insanı kurtarmak değil, diğer canlıları da yaşatmak önceliklerimiz arasında." ifadelerini kullandı.

12:55: Adana 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü’nde konuşan Bakan Kurum, ağır hasarlı binalardan eşya çıkarılmaması gerektiğini belirtti. Kurum, eşyaların binalardan çıkarılmasına çalışmalar sonucunda karar verileceğini söyledi.

 12.36 Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 3 milyon 9 bin 563 bağımsız bölüm, 684 bin bina incelendiğini. 84 bin 726 bina yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit edildiğini duyurdu.

11.40 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Hatay'ın Antakya ilçesindeki Defne Apartmanı da yıkıldı. Depremin 12'nci gününde enkazdan ses ve ısı alındı. Enkazda 3 kişinin olduğunu öngören ekipler, arama- kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

11.32 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "ABD, Endonezya, Hollanda, İngiltere, Katar ve Norveç’in görevlendirdiği uçak ve helikopterlerle birlikte 65 uçak, 66 helikopter, 41 İHA/TİHA ile toplam 2 bin 602 sorti yapıldı. Bu büyük, ciddi bir rakam. Bu uçuşlarla 32 ilçe 152 köye de yardım ulaştırıldı" ifadelerini kullanırken depremin etkilediği bölgelerde ikamet eden veya ailesi buralarda yaşayan 10 bin 900 er, erbaş ve personele sıla izni verildiğini duyurdu.

11.26 Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: Deprem bölgesindeki illerden diğer illere tayin taleplerinde bulunacak öğretmenlere ilişkin süreci bu hafta sonu açıklayacağız.

10.30 Emniyet Genel Müdürlüğü, sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 713 hesap yöneticisinin tespit edildiğini 377'si hakkında adli işlem başlatıldığını, 117'sinin gözaltına alındığını ve bunlardan 21'inin de tutuklandığını paylaştı.

10.10 Kahramanmaraş Havalimanı, kentte meydana gelen deprem felaketinin ardından yardımların ulaştırılması, arama kurtarma ekiplerinin sevkiyatı ve depremzedelerin tahliyesi nedeniyle tarihinin en yoğun günlerini yaşıyor.

09.54 2 büyük depremin etkilediği yerlerden biri olan Sivas'ın Gürün ilçesi de afet bölgesi kapsamına alındı. İlçede köylerle birlikte 147 hasarlı bina tespit edildi.

09.46 Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu kararı ile depremden etkilenen vatandaşlar elektrik ve doğal gaz için yeni abonelik yaptırırken olağanüstü hal süresi boyunca güvence bedeli ödemeyecek. 

09.06 Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 7 km derinliğinde 4.1 büyüklüğünde artçı bir deprem daha meydana geldi.

09.01: Gaziantep'in Nurdağı ilçesinden deprem nedeniyle Konya'nın Karatay ilçesine gelen 7 kişilik aile, evde çıkan yangın sonucu çatının çökmesiyle hayatını kaybetti.

07.11 AFET bölgesindeki büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerine yem desteği verilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre büyükbaş için 500 TL, küçükbaş için 50 TL yem desteği verilecek.

02:35 Bakan Koca: Hatay’da enkaz altından 261’inci saatte, bu gece kurtarılan Mustafa, tıbbi müdahalenin ardından ilk olarak, telefon numarasını hatırladığı bir yakınını aradı. Kardeşimiz Mustafa’yı bu kadar iyi görmekten çok mutluyuz.

261. SAATTE İKİ MUCİZE BİRDEN GELDİ

01.40: Hatay'ın merkez Antakya ilçesi Odabaşı Mahallesi'ndeki bir binanın enkazından 26 yaşındaki Mehmet Ali Şakiroğlu ve 34 yaşındaki Mustafa Avcı, depremin 261. saatinde sağ çıkarıldı.

AFAD: DEPREMDE CAN KAYBI 38 BİN 44

00.09: AFAD: Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 38.044 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. AFAD ayrıca bölgedeki 2 büyük depremin ardından 4.734 artçı deprem meydana geldiğini açıkladı.

260. SAATE YENİ MUCİZE!

00.01: Hatay'da Buket Apartmanı'da 260. saatte Osman isminde 10-12 yaşlarında bir erkek çocuğu enkazdan sağ olarak çıkarıldı.Kurtarma ekibinden yapılan açıklamada 'Sesini duymak herkesi yeniden canlandırdı. Ses değerlendirdik ancak bilinç alamadık. Bilinçli bir ses değil daha çok sayıklama tarzında bir ses alındı. Bizim için umut kaynağı oldu" denildi.

 

11 İLDE HASAR TABLOSU

Depremden etkilenen illerde incelenen ve acil yıkılması gereken bina sayıları:

Adana: 5 bin 797 / 46
Adıyaman: 28 bin 766 / 6 bin 108
Diyarbakır: 24 bin 314 / 520
Elazığ: 2 bin 488/ 587
Gaziantep: 130 bin 331 / 11 bin 922
Hatay: 49 bin 470/ 10 bin 911
Kahramanmaraş: 57 bin 87/ 10 bin 777
Kilis: 3 bin 748 / 585
Malatya: 25 bin 311 / 6 bin 599
Osmaniye: 28 bin 317 / 2 bin 122
Şanlıurfa: 31 bin 717 / 399