Gündem Dijital çağın yeni hastalıkları

Dijital çağın yeni hastalıkları

Paylaş
Dijital çağın yeni hastalıkları

Çocuklarda telefon, tablet gibi dijital nesne kullanımının giderek yaygınlaşması, içe kapanma, sosyal izolasyon, dış dünyadan zevk almama gibi sonuçları olan ‘hikikomori’ sendromuna neden oluyor. Telefonu elinden düşürmeyen yetişkinlerde ise nomofobi hastalığı yaygınlaşıyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tuncay Dilci, 2300 çocuk üzerinde yapılan araştırmanın yüzde 28’inin ’içeri çekilme, hapsedilmiş olma’ anlamına gelen Japonca bir terim olan ’hikikomori’ sendromuna yakalandığını ortaya koyduğunu söyledi. Prof. Dr. Dilci, “Çocuklar genelde video oyunlarıyla odalarında vakit geçiriyor. Dış dünyadan zevk almıyor. Çevreyle iletişim kurmama, hatta iletişimi kesme durumu var” dedi.

Haberin Devamı

NE YAPILMALI?

Bu tavırların yaşam boyu sürme riski olduğunu, önlem alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Dilci, şu önerilerde bulundu: “Çocuklarımızı dijital nesneden uzak bir şekilde eğitmek ve rehabilite etmek durumundayız. Dijital diyet diyebileceğimiz; aile içerisinde iletişimi güçlü kılacak anlar oluşturmalı. Dijital nesnelerin olmadığı yaşam biçimi benimsenmeli.”

NOMOFOBİ MİSİNİZ?

Modern çağın yeni hastalıklarından bir diğeri ‘nomofobi’. Uzman Psikolog Duhan Töre, “Nomofobi, akıllı telefonlar, bilgisayar, tablet ve diğer teknolojik aletlerle sürekli ilgilenmek, bunlarla alakalı panik ve kaygı yaşama hastalığıdır. Uykumadan hemen önce, uyandıktan hemen sonra telefonu elimize almak, bu hastalığın belirtilerindendir. İnternetin, şarjın bitme korkusu da öyle” dedi.

Haberin Devamı

TERAPİ ALINMALI

Öncelikle bu durumun bir hastalık olduğunu kabul edilmesi gerektiğinin altını çizen Töre, “Kişi gerçekten bundan kurtulmak istiyorsa, terapiyle gerekli desteği veriyoruz” diye konuştu. Teknolojik cihazlara belirli aralıklar verilmesi gerektiğini de söyleyen Duhan Töre, “Ekran süreleri kontrol edilmeli. Sosyal medya ve benzeri uygulamalarda çok uzun süre kalınmamasına dikkat edilmeli” şeklinde konuştu. DHA-İHA